Ουκρανία: «Εκτός ελέγχου ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια»

«Εκτός ελέγχου» είναι ο τεράστιος πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια που καταλήφθηκε από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ

Ουκρανία: «Εκτός ελέγχου ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια»

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, επεσήμανε ότι το εργοστάσιο χρειάζεται επιθεώρηση και επισκευές. «Υπάρχει ένας κατάλογος με πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να συμβαίνουν σε καμία πυρηνική εγκατάσταση», είπε ο Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη. Κάθε αρχή της πυρηνικής ασφάλειας έχει παραβιαστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό», τόνισε ο ίδιος.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ σημείωσε ότι προσπαθεί να οργανώσει μια αποστολή το συντομότερο δυνατό για να επισκεφθεί το εργοστάσιο, αλλά αυτό απαιτούσε την έγκριση τόσο της ουκρανικής όσο και της ρωσικής πλευράς, καθώς και την άδεια του ΟΗΕ, δεδομένων των κινδύνων που ενέχει η επίσκεψη στην εμπόλεμη ζώνη.

Όπως εξήγησε ο Γκρόσι, οι επαφές του ΙΑΕΑ με το προσωπικό του εργοστασίου ήταν «αποσπασματικές» και η αλυσίδα εφοδιασμού εξοπλισμού και ανταλλακτικών είχε διακοπεί. Υπήρχε επίσης πολύ πυρηνικό υλικό που έπρεπε να επιθεωρηθεί, πρόσθεσε.

«Ενώ αυτός ο πόλεμος μαίνεται, η αδράνεια συνιστά απερισκεψία. Εάν συμβεί ένα ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, δεν θα έχουμε να κατηγορήσουμε μια φυσική καταστροφή, θα έχουμε μόνο να απαντήσουμε στους εαυτούς μας. Χρειαζόμαστε την υποστήριξη όλων».

Το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης βρίσκεται επικίνδυνα κοντά στις μάχες. Όταν η Ρωσία κατέλαβε το εργοστάσιο, ο βομβαρδισμός των κτηρίων του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Το εργοστάσιο εξακολουθεί να λειτουργεί, με ουκρανικό προσωπικό υπό τον έλεγχο της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε τη Ρωσία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι χρησιμοποιεί το εργοστάσιο, το οποίο κατέλαβε τον Μάρτιο, ως στρατιωτική βάση για να εξαπολύσει επιθέσεις στις ουκρανικές δυνάμεις. Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Ρώσοι σταθμεύουν στρατεύματα και αποθηκεύουν στρατιωτικό υλικό στο έδαφος του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον ποταμό Ντνίπρο στη νότια Ουκρανία.

Ωστόσο, ένας Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή είπε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν όπλα που προμηθεύονταν από τη Δύση για να επιτεθούν στο εργοστάσιο. Ο Γιεβγκένι Μπαλίτσκι είπε ότι οι αξιωματούχοι ήταν έτοιμοι να δείξουν στην ΙΑΕΑ, πως οι Ρώσοι φρουρούσαν την πυρηνική εγκατάσταση, ενώ οι Ουκρανοί φέρονται να της επιτίθενται.

cnn.gr