Κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου Aμπντουλχαμίτ Χαν
Κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου Aμπντουλχαμίτ Χαν ανοιχτά του αγκυροβολίου στο λιμάνι Τάσουτζου στη Μερσίνα παρατηρούνται από το βράδυ του Σαββάτου.
Από τη ρότα που ακολουθεί παρατηρείται ότι κάνει κύκλους ανοικτά του λιμανιού του Τάσουτζου, ενώ συνοδεύεται από ένα σκάφος υποστήριξης -το Hakan Ilhan- και ένα ρυμουλκό. Η ταχύτητά του καταγράφεται πολύ μικρή, στους 0,2 κόμβους. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου.
Οι κινήσεις του πλωτού γεωτρύπανου όπως καταγράφονται από το Marine Traffic:
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Το τουρκικό ερευνητικό είναι προγραμματισμένο να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των επομένων ημερών -με πιθανότερη ημερομηνία να έχει αναφερθεί η 9η Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Νοτνμέζ. Την ανακοίνωση για το σημείο όπου θα κάνει γεωτρήσεις το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εκτιμάται ότι θα κάνει την ημέρα εκείνη ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το γεωτρύπανο είχε επιθεωρήσει στις αρχές του μήνα στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, όπου ήταν αραγμένο το πλοίο για εργασίες συντήρησης και προετοιμασίας για απόπλου, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.
«Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας με γεωτρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα, στη δική μας περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εδώ και τέσσερα χρόνια. Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το "Φατίχ", μετά το "Γιαβούζ" και τέλος το "Κανουνί" εντάχθηκαν στον στόλο μας», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο τέλος των προετοιμασιών για να αναλάβει καθήκοντα και το τελευταίο μας πλοίο».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Αμπντουλχαμίτ Χαν θα βγει στην Ανατολική Μεσόγειο στις 9 Αυγούστου σε ειδική τελετή, κατά την οποία θα εκφωνήσει ομιλία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Το πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται να κινηθεί ανοιχτά της Κύπρου, συνοδεία πλοίων του τουρκικού ναυτικού. Στο «στόχαστρο» των Τούρκων εκτιμάται ότι είναι το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περιοχή η οποία έχει παραχωρηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε γαλλο-ιταλική κοινοπραξία.
Σε πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο που έγινε στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, των αρχηγών των κομμάτων και της Προέδρου της Βουλής, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Τουρκία πρόκειται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι εκτιμήσεις στην Μεγαλόνησο συγκλίνουν στο ενδεχόμενο να είναι στόχος της Άγκυρας αυτό το καλοκαίρι το θαλάσσιο οικόπεδο 6 στη δυτική πλευρά της Κύπρου προς την Πάφο.
Οι έρευνες και εξόρυξη στο οικόπεδο αυτό έχουν ανατεθεί στην Total σε συνεργασία με την ιταλική ENI και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι ποσότητες αερίου είναι πολλές και μεγάλες. Η κυπριακή και η ελληνική πλευρά απαντούν ότι οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες αλλά και τις χώρες προέλευσης όσων ψάχνουν.