Βρετανία: Αυτοί είναι οι οχτώ υποψήφιοι διάδοχοι του Τζόνσον - Η τελική λίστα

«Κλείδωσαν» οι συνολικά οχτώ υποψηφιότητες για την ηγεσία της Συντηρητικής παράταξης και την πρωθυπουργία στη Μεγάλη Βρετανία. Αύριο ξεκινούν οι εσωκομματικές ψηφοφορίες.

Βρετανία: Αυτοί είναι οι οχτώ υποψήφιοι διάδοχοι του Τζόνσον - Η τελική λίστα

Έπειτα από ημέρες φημολογιών, διαρροών και διαψεύσεων, το τοπίο στη Μεγάλη Βρετανία έχει πλέον ξεκαθαρίσει.

Οι υποψήφιοι για να διαδεχθούν τον Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και μαζί στην πρωθυπουργία, είναι τελικώς οχτώ, όπως ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, υποψήφιοι για την ηγεσία είναι:

Ο Ρίσι Σούνακ – πρώην υπουργός Οικονομικών
Ο Τομ Τούγκενχατ – βουλευτής
Ο Ναντίμ Ζαχάουι – υπουργός Οικονομικών
Η Λιζ Τρας – υπουργός Εξωτερικών
Η Πένι Μόρντοντ – πρώην υπουργός Άμυνας
Ο Τζέρεμι Χαντ – βουλευτής, πρώην ΥΠΕΞ
Η Σουέλα Μπρέιβερμαν – γενική εισαγγελέας
Η Κέμι Μπάντενοχ – πρώην υπουργός Ισότητας
Φαβορί μεταξύ των οχτώ θεωρείται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, σύμφωνα με το BBC, και ακολουθούν οι: Μόρντοντ, Τρας, Τούγκενχατ και Μπάντενοχ.

Ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς και ο βουλευτής Ρεχμάν Κρίστι, τα ονόματα των οποίων είχαν επίσης ακουστεί τις περασμένες ημέρες ως πιθανώς υποψήφια για την ηγεσία, τελικώς δεν πρόκειται να πάρουν μέρος στην κούρσα της διαδοχής καθώς δεν εξασφάλισαν την υποστήριξη των τουλάχιστον 20 βουλευτών (έκαστος) που απαιτείτο προκειμένου να περάσουν στον επόμενο γύρο των ψηφοφοριών.

Οι σχετικές εσωκομματικές ψηφοφορίες ξεκινούν αύριο (Τετάρτη, 13 Ιουλίου) το μεσημέρι, και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, μέχρι να μείνουν οι δύο επικρατέστεροι μεταξύ των υποψηφίων διαδόχων.

Από τους συνολικά οχτώ επίδοξους ηγέτες των Τόρις, σε κάθε ψηφοφορία θα αποκλείονται όσοι λαμβάνουν τις λιγότερες ψήφους, ώσπου να απομείνουν πίσω τελικώς μόνο δύο διεκδικητές.

Υπενθυμίζεται πως το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα πρόκειται να ανακοινώσει τον διάδοχο του παραιτηθέντος από την ηγεσία Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις 5 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοινώθηκε επισήμως χθες από την αρμόδια κομματική επιτροπή.

Πηγή: kathimerini