Τουρκία: Nέα επίθεση κατά Αθήνας για τα F-16

Επανήλθε ο Τσαβούσογλου για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο

Τουρκία: Nέα επίθεση κατά Αθήνας για τα F-16

Την αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της υπόθεσης της αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παράλληλα όμως κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως βρίσκεται πίσω από την άρνηση του Κογκρέσου στο ζήτημα των μαχητικών.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι «η παράδοση των F-16 και η παροχή των κιτ για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων φαίνεται ως εξής εντός των ΗΠΑ: αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ΝΑΤΟ και πολύ σημαντικό για αυτούς. Και αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε αρνητική εικόνα».

Ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως διάφορα λόμπι προσπαθούν να βάλουν εμπόδια στην αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. «Φυσικά, το ελληνικό λόμπι ή το αρμενικό λόμπι μπορεί να λένε “μην τους δίνεις”. Και κυρίως το ελληνικό λόμπι: ο Μητσοτάκης πήγε και στην ομιλία του στο Κογκρέσο παρακάλεσε να “μην τους δώσετε”, με τρόπο που δεν ταιριάζει στο πνεύμα της Συμμαχίας και έκανε μικρότητες. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρξει πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση στην Τουρκία, ο Ερντογάν χάνει από όλους τους πιθανούς αντιπάλους του στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Για τη διεύρυνση του ΝΑΤO, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε πως εξακολουθεί να υπάρχει η απειλή του βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, καθώς, όπως δήλωσε, «αν αυτές οι δυο χώρες τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, το κοινοβούλιό μας θα εγκρίνει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ομως δίχως την έγκριση του κοινοβουλίου μας δεν είναι δυνατή η ένταξή τους» και συμπλήρωσε πως «στην πραγματικότητα το χαρτί του βέτο το κρατάμε τώρα».

Eν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δυσκολεύεται να εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους για την αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος έσπασε το ρεκόρ των τελευταίων 25 ετών και έφτασε το 78,62%. Ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα πανεπιστημιακών που κάνει την ίδια έρευνα για τον πληθωρισμό στην Τουρκία υποστηρίζει, μάλιστα, πως έχει φτάσει στο 175%.

Αυτός θεωρείται και ο λόγος που η δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll προβλέπει την ξεκάθαρη ήττα του κ. Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023.

Ο Τούρκος πρόεδρος χάνει στην κάλπη από όλους τους πιθανούς αντιπάλους της αντιπολίτευσης. Σε περίπτωση που ο αντίπαλός του θα είναι ο Μανσούρ Γιαβάς προβλέπεται να λάβει το 54% των ψήφων, με το ποσοστό του κ. Ερντογάν να εμφανίζεται στο 35,6%. Αν ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, το ποσοστό του προβλέπεται να αγγίξει το 46,1%, με τον κ. Ερντογάν να βρίσκεται στα επίπεδα του 39,8%. Σε περίπτωση που αντίπαλός του θα είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο κ. Ιμάμογλου εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 51,7% της προτίμησης των Τούρκων, με το ποσοστό του προέδρου της Τουρκίας να βρίσκεται στα επίπεδα του 37,7%.

πηγή: «Κ»