Θανάτωση χιμπατζή: Οι αντιδράσεις και η απάντηση του ιδρυτή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Αντιδράσεις προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η θανάτωση χιμπατζή, ο οποίος διέφυγε από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το πρωί του Σαββάτου

Θανάτωση χιμπατζή: Οι αντιδράσεις και η απάντηση του ιδρυτή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Αντιδράσεις προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η θανάτωση χιμπατζή, ο οποίος διέφυγε από τον χώρο στον οποίο βρισκόταν στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το πρωί του Σαββάτου.

Η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντολογική Ομοσπονδία οργανώνει σήμερα, Κυριακή, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, στις 5 μ.μ.

Το φως της δημοσιότητας είδε βίντεο με τον χιμπατζή να τρέχει στο πάρκιγνκ του χώρου στάθμευσης του πάρκου.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουάρ ανέφερε ότι ήταν αδύνατο να γίνει νάρκωση του χιμπατζή, λόγω της κατάστασης στην οποία βρισκόταν το ζώο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι για περίπου 20 λεπτά έγινε προσπάθεια να οδηγηθεί από πλαϊνή πόρτα στο εσωτερικό του πάρκου, καθώς και ότι υπήρχαν οι ενέσεις για να ναρκωθεί, ωστόσο όπως τόνισε, ο χιμπατζής θα μπορούσε να επιτεθεί σε ανθρώπους εάν ένιωθε πως απειλείται.

Ο κ. Λεσουάρ είπε ακόμη ότι υπάρχουν διεθνή πρωτόκολλα για τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, ότι οι χιμπατζήδες είναι πρώτοι στη λίστα με τα επικίνδυνα ζώα σε περίπτωση διαφυγής και πως πρόκειται για μια πολύ δύσκολη ημέρα για την κοινωνία του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

«Για εμάς είναι τραγικό συμβάν. Σαν να πρέπει εσείς να σκοτώσετε το σκυλί σας διότι πρόκειται να κάνει επίθεση σε κάποιον. Είναι ακριβώς το ίδιο. Εσείς θα έχετε μια φοβερή στεναχώρια, αλλά είστε υποχρεωμένος να πάρετε κάποια μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Λεσουάρ.

Ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου σημείωσε ότι διενεργείται έρευνα για το πώς διέφυγε από τον χώρο με τους χιμπατζήδες το ζώο, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν τρεις σειρές από ηλεκτροφόρα καλώδια και μια τάφρος με νερό. Σε πρώτο στάδιο, εκτιμάται ότι δέχθηκε επίθεση από ομάδα άλλων χιμπατζήδων.

Πηγή: kathimerini.gr