Κορονοϊός: Μπέρδεμα στον κόσμο με την απόφαση της επιτροπής για 4η δόση (vid)

Τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό χωρίς επαρκή επιστημονικά δεδομένα – Σύγχυση με την απόφαση της επιτροπής

Κορονοϊός: Μπέρδεμα στον κόσμο με την απόφαση της επιτροπής για 4η δόση (vid)

Σύγχυση έχει προκληθεί με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να ανοίξει την πλατφόρμα για την τέταρτη, αναμνηστική δόση για όσους πολίτες άνω των 30 ετών επιθυμούν να εμβολιαστούν. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η πλατφόρμα θα ανοίξει παρ΄όλο που τα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το όφελος της τέταρτης δόσης δεν επαρκούν.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής:

Σχετικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια.

Ωστόσο, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

Μετά το Ισραήλ, η Ελλάδα

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής μόνο το Ισραήλ έχει χορηγήσει τέταρτη σε όλους τους ενήλικες, ωστόσο στη συνέχεια μεγάλη μελέτη έδειξε πως η 4η δόση δεν επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης από την Όμικρον.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πάντως έχουν χορηγήσει την τέταρτη δόση στους ηλικιωμένους και όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως έγινε και με την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα τόσο η υφυπουργός του υπουργείου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όσο και αρκετοί ειδικοί τόνιζαν πρόσφατα πως δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό, ενώ όσοι ήταν υπέρ αυτού του μέτρου επισήμαναν πως κάτι τέτοιο θα συνέβαινε από Σεπτέμβρη που θα υπήρχε νέα έξαρση του ιού.

Γκάγκα: Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ

Συγκεκριμένα χτες η υφυπουργός Υγείας, Μίνας Γκάγκα τόνισε στην ΕΡΤ πως δεν εξετάζεται τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό, δήλωση που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα η κα. Γκάγκα είχε δηλώσει:

«Το παράδειγμα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν έχει ανοίξει τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό. Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό».

Η υφυπουργός πάντως ανέφερε πως όλα δείχνουν πως από Σεπτέμβρη θα έχουμε νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.

«Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Θα είναι ένα διπλό εμβόλιο που θα έχει περισσότερα στελέχη και που ήδη η Moderna φαίνεται να το πετυχαίνει, οπότε πιστεύουμε όλοι ότι θα το έχουμε το φθινόπωρο» συμπλήρωσε.

Μαγιορκίνης: Δεν χρειάζεται 4η δόση στον γενικό πληθυσμό

Την ίδια άποψη είχε και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, καθώς είχε δηλώσει στον ΣΚΑΪ πως δεν θα χρειαστεί τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Ωστόσο ο ίδιος είχε συμβουλεύσει να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση οι ευάλωτες ομάδες και οι ηλικιωμένοι.

Βασιλακόπουλος: Τέταρτη δόση στους πάνω των 60 ετών

Για νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον γενικό πληθυσμό είχε μιλήσει πρόσφατα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Για τον υπόλοιπο πληθυσμό θα υπάρξει σίγουρα από το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει στη σύνθεσή του και τις μεταλλάξεις που έχουν επικρατήσει, θα είναι επικαιροποιημένο», ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος στην πρωινή εκπομπή του MEGA, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν τελειώσει οι κλινικές μελέτες για αυτό και δεν έχουν γίνει σχετικές ανακοινώσεις.

Ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στο τι θα γίνει με την τέταρτη δόση του εμβολίου και εξήγησε: «Αυτοί που πρέπει να κάνουν σίγουρα τέταρτη δόση, είναι αυτοί που έχουν ανοσοκαταστολές, ή αυτοί που είναι πάνω από 60. Ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση έχει βαλτώσει στη χώρα μας ακόμα και για αυτές τις ηλικίες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν το νέο εμβόλιο από το φθινόπωρο, γιατί συνεχίζουμε να έχουμε 4-4,5 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα. Είμαστε σε φάση ύφεσης, η ύφεση φαίνεται να έχει κάνει ένα πλατό πλέον, έχουμε λίγο λιγότερο από 100 εισαγωγές τη μέρα στα νοσοκομεία, ενώ έχουν ουσιαστικά αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα. Άρα οι μεγάλοι σε ηλικία πρέπει να προστατευθούν με την τέταρτη δόση».

«Πλέον η επιστημονική κοινότητα έχει και άλλα όπλα στα χέρια της, όπως ένα πολύ καλό αντιικό σκεύασμα. Είναι ένα χάπι που το παίρνεις μόλις νοσήσεις για να αποφύγεις το νοσοκομείο. Υπάρχει και ένας συνδυασμός μονοκλωνικών αντισωμάτων, που θα κρατάει έξι μήνες. Υπάρχουν όπλα, δε θα ξαναγίνει ο κορονοϊός αυτό που ήταν για την κοινωνία», ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πηγή: in.gr