Ελεύθερο το ιρανικό τάνκερ Lana που είχε κατασχέσει η Ελλάδα

Με απόφαση Ελληνικού δικαστηρίου απελευθερώνεται τόσο το ιρανικό πετρέλαιο όσο και το τάνκερ που το μετέφερε

Ελεύθερο το ιρανικό τάνκερ Lana που είχε κατασχέσει η Ελλάδα

Ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν (PMO) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το υπό ιρανική σημαία δεξαμενόπλοιο Lana που κατάσχεσε η Ελλάδα τον Απρίλιο δεν είναι πλέον υπό περιορισμό και το φορτίο πετρελαίου που μεταφέρει θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.


"Με τις ταχείες και έγκυρες ενέργειες του Ιράν, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε τελικά εντολή και τώρα γινόμαστε μάρτυρες της άρσης της κατάσχεσης του πλοίου και της επιστροφής του φορτίου του στον ιδιοκτήτη του", δήλωσε ο PMO στο Mehr, όπως μετέδωσε το Reuters.

Το πλοίο, που μετονομάστηκε σε Lana από Pegas τον Μάρτιο, είχε αναφέρει μηχανικό πρόβλημα τον Απρίλιο. Κατευθυνόταν προς την Πελοπόννησο για να εκφορτώσει σε άλλο δεξαμενόπλοιο, αλλά, λόγω δύσκολων καιρικών συνθηκών, αναγκάστηκε να δέσει έξω από την Κάρυστο όπου κατασχέθηκε.

Την περασμένη εβδομάδα , απόφαση ελληνικού δικαστηρίου ανέτρεψε προηγούμενη που επέτρεπε την κατάσχεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέρους του ιρανικού φορτίου πετρελαίου του Lana στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών, ανέφεραν τρεις πηγές με γνώση του θέματος.

Το περιστατικό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Ιράν, με τις δυνάμεις του να καταλαμβάνουν τον περασμένο μήνα δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο μετά την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα λάβει "τιμωρητικά μέτρα" κατά της Αθήνας.