Μωβ Μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Οι μωβ μέδουσες γέμισαν τις ελληνικές θάλασσες και οι λουόμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ξέρουν εκ των προτέρων πώς θα αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο τσίμπημα

Μωβ Μέδουσες: Τι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν

Εισβολή μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες. Αρχικά, η παρουσία τους έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή σε Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο και στα νησιά του Αργοσαρωνικού αλλά το τελευταίο διάστημα άλωσαν και το Ιόνιο.


Οι λουόμενοι δεν πρέπει να παίρνουν αψήφιστα την παρουσία τους στο νερό καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να είναι αρκετά επώδυνο.

Συμβουλές για το τρόπο που μπορεί κάποιος να ανακουφιστεί άμεσα από το τσίμπημα μωβ μέδουσας έδωσε, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου.

Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Στη συνέχεια καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος, υπογράμμισε ο ωκεανολόγος προσθέτοντας απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.

Τέλος, τόνισε ότι αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.