Οι χάρτες του ΥΠΕΞ που ξεμπροστιάζουν τον Τουρκικό αναθεωρητισμό σε βάθος 100 ετών!

Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έστελνε μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «Τίποτα δεν μπορεί να πλήξει την εθνική μας κυριαρχία», το Ελληνικό ΥΠΕΞ παρουσίασε σε 16 χάρτες τον Τουρκικό αναθεωρητισμό σε βάθος εκατονταετίας!

Οι χάρτες του ΥΠΕΞ που ξεμπροστιάζουν τον Τουρκικό αναθεωρητισμό σε βάθος 100 ετών!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου απάντησε στις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος απείλησε τη χώρα μας ότι θα μετανιώσει εάν διατηρήσει εξοπλισμένα τα νησιά.

«Ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσω μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Για αυτό καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Καθώς βέβαια η σημερινή εμπρηστική δήλωση Ερντογάν δεν ειναι παρά η τελευταία σε μία σειρά προκλήσεων του Τούρκου προέδρου, ο κ.Οικονόμου είχε σχολιάσει την επιθετικότητα της Άγκυρας και προηγουμένως στο briefing.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ειδικότερα δηλώσει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλο αυτό το κρεσέντο της τουρκικής προκλητικότητας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

«Με ψυχραιμία αποδομούμε τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της Τουρκίας. Δεν ακολουθούμε τις προκλήσεις σε προσωπικό επίπεδο», τόνισε ο κ.Οικονόμου και πρόσθεσε: «Από την άλλη είναι γνωστό ότι η χώρα μας έχει αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση και την αποτρεπτική της ικανότητα, ώστε να μπορέσει ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία».

Την ίδια στιγμή το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στη δημοσιοποίηση δεκαέξι χαρτών οι οποίοι απεικονίζουν «με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις σε μια προσπάθεια «βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού» όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947).

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρίας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του ‘80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του ‘90, την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών.