Πετρέλαιο: Και πάλι πάνω από τα 120 δολάρια

Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι αυξάνει τις τιμές ασκεί πιέσεις στην αγορά

Πετρέλαιο: Και πάλι πάνω από τα 120 δολάρια

Πάνω από τα 120 δολάρια ανά βαρέλι εκτινάχθηκαν και πάλι οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι αυξάνει τις τιμές του αργού για τον Ιούλιο, αλλά και εν μέσω αμφιβολιών ότι ο αυξημένος μηνιαίος στόχος παραγωγής του ΟΠΕΚ + θα βοηθήσει τελικά στη μείωση της περιορισμένης προσφοράς.

Το αργό πετρέλαιο Brent σημείωσε άνοδο 32 σεντς, ή 0,3%, στα 120,04 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα άγγιξε το ενδοημερήσιο υψηλό των 121,95 δολαρίων.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν κατά 40 σεντς, ή 0,3%, στα 119,27 δολάρια το βαρέλι, αφού έφθασαν στο υψηλό τριών μηνών των 120,99 δολαρίων.

Αυξήσεις από τη Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία αύξησε την επίσημη τιμή πώλησης του Ιουλίου (OSP) για το αραβικό ελαφρύ αργό αργό στην Ασία κατά 2,10 δολ. από τον Ιούνιο σε 6,50 $ premium, το υψηλότερο από τον Μάιο, όταν οι τιμές έφθασαν σε υψηλά όλων των εποχών λόγω ανησυχιών για διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Η αύξηση της τιμής ακολούθησε την απόφαση της περασμένης εβδομάδας του ΟΠΕΚ+, να ενισχύσουν την παραγωγή για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 648.000 βαρέλια την ημέρα, ή 50% περισσότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί.

Ο αυξημένος στόχος κατανεμήθηκε σε όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ+, ωστόσο, πολλά από αυτά έχουν λίγα περιθώρια αύξησης της παραγωγής, ενώ η Ρωσία αντιμετωπίζει τις δυτικές κυρώσεις.

«Με λίγους… συμμετέχοντες του ΟΠΕΚ+ με πλεονάζουσα χωρητικότητα, αναμένουμε ότι η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ θα είναι περίπου 160.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και 170.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της JP Morgan.

Τη Δευτέρα, η Citibank και η Barclays αύξησαν τις προβλέψεις τους για τις τιμές για το 2022 και το 2023, λέγοντας ότι αναμένουν η ρωσική παραγωγή και οι εξαγωγές να μειωθούν κατά περίπου 1-1,5 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του 2022.

Πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, για την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν τη μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Η απόφαση της Ευρώπης να επιβάλει εμπάργκο στο πετρέλαιο από τη Ρωσία, ανάγκασε τις ΗΠΑ να βάλουν νερό στο κρασί τους και όπως δήλωσαν στο Reuters, πέντε πηγές ενημερωμένες σχετικά, δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, η ιταλική ENI και η ισπανική REPSOL, αναμένεται να αρχίσουν μέσα στον Ιούλιο να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, για να καλυφθούν οι ποσότητες που θα εκλείψουν από την ευρωπαϊκή αγορά λόγω του εμπάργκο.

Πηγή: ot.gr