Angelo Moriondo: Η Google τιμά με doodle τον εφευρέτη της μηχανής espresso

Η Google τιμά με το σημερινό της doodle τον εφευρέτη Angelo Moriondo. Ο Moriondo (6 Ιουνίου 1851 - 31 Μαΐου 1914) είναι Ιταλός εφευρέτης, ο οποίος κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της παλαιότερης μηχανής espresso, το 1884.

Angelo Moriondo: Η Google τιμά με doodle τον εφευρέτη της μηχανής espresso

Ο Angelo Moriondo καταγόταν από μια επιχειρηματική οικογένεια. Ο παππούς του ίδρυσε μια εταιρεία παραγωγής λικέρ που συνέχισε ο πατέρας του, Τζιάκομο, ο οποίος αργότερα ίδρυσε τη γνωστή εταιρεία σοκολάτας «Moriondo and Gariglio» μαζί με τον αδελφό του, Agostino και τον ξάδερφό του, Gariglio.

Ο Angelo αγόρασε το Grand-Hotel Ligure στο κέντρο της πόλης Piazza Carlo Felice και το American Bar στη Galleria Nazionale της Via Roma.

Ο Moriondo παρουσίασε την εφεύρεσή του για την παραγωγή καφέ espresso στη Γενική Έκθεση του Τορίνο το 1884, όπου του απονεμήθηκε το χάλκινο μετάλλιο.

Η μηχανή κατασκευάστηκε στην πραγματικότητα από έναν μηχανικό ονόματι Martina, που εργαζόταν υπό την άμεση επίβλεψη του εφευρέτη.

Η εφεύρεση στη συνέχεια επικυρώθηκε με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αφού κατοχυρώθηκε στο Παρίσι στις 23 Οκτωβρίου 1885. Τα επόμενα χρόνια, ο Moriondo συνέχισε να βελτιώνει την εφεύρεση.

Ο Moriondo δεν οδήγησε ποτέ την εφεύρεσή του σε μαζική βιομηχανική παραγωγή. Περιορίστηκε στην κατασκευή λίγων χειροποίητων μηχανών που συντηρούσε στις εγκαταστάσεις του.