Πανελλαδικές 2022: Χωρίς παγίδες τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Για την ιστορική μνήμη κλήθηκαν να απαντήσουν οι υποψήφιοι. Κατανοητά και σαφή τα θέματα της έκθεσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Πανελλαδικές 2022: Χωρίς παγίδες τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Για την αξία της ιστορικής μνήμης κλήθηκαν να απαντήσουν, τόσο μέσω ερωτήσεων πάνω σε τρία κείμενα όσο και στην έκθεση, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022 κατά τη σημερινή εξέταση του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας.

Μπορείτε να δείτε εδώ τα θέματα

Σύμφωνα με την εκτίμηση των Φροντιστηρίων Παπαδέα, τα τρία κείμενα ήταν κατανοητά και τα ερωτήματα σαφή. Ακόμα και το λογοτεχνικό κείμενο, που συνήθως κρύβει δυσκολίες, μπορούσε να απαντηθεί εύκολα.

Παράλληλα, το θέμα της έκθεσης (ιστορική μνήμη) είναι πάντα επίκαιρο, πολύ περισσότερο φέτος λόγω της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Βατά και αναμενόμενα τα θέματα

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του φιλολόγου των Φροντιστηρίων Παπαδέα, Γιάννη Μπέγκου, τα φετινά θέματα για τη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι βατά και αναμενόμενα, καθώς οι μαθητές είχαν ασχοληθεί φέτος με το ζήτημα της ιστορίας. Όλα τα ερωτήματα κρίνονται σαφή και μπορούν να απαντηθούν από τους υποψηφίους χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.

Όσον αφορά στα τρία αποσπάσματα κειμένων που δόθηκαν στους υποψηφίους, τα δύο πρώτα ήταν μη λογοτεχνικά, αν και το δεύτερο απόσπασμα με τμήμα ομιλίας της Κικής Δημουλά είχε αρκετά λογοτεχνικά στοιχεία.

Οι ερωτήσεις θεωρίας και το «Σωστό – Λάθος» δεν είχαν παγίδες. Το Θέμα Γ πάντα έχει κάποιες δυσκολίες: στην προκειμένη περίπτωση οι μαθητές ίσως δυσκολευτούν να ταυτιστούν με τη διαφορετική εποχή που περιγράφει ο Θανάσης Βαλτινός στο απόσπασμά του.

Τέλος, το θέμα της έκθεσης (Θέμα Δ) αφορούσε στην αξία της ιστορίας και βιωματικούς τρόπους που οι νέοι μπορούν οι νέοι σε επαφή μαζί της.