Ιρανοί κομάντος: «Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ» - Οι διάλογοι με τους Έλληνες ναυτικούς

Έντονοι ήταν οι διάλογοι μεταξύ των Ιρανών κομάντος -που έκαναν ρεσάλτο χθες στα ελληνόκτητα πλοία στον Περσικό Κόλπο- και των Ελλήνων ναυτικών.

Ιρανοί κομάντος: «Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ» - Οι διάλογοι με τους Έλληνες ναυτικούς

Οι Ιρανοί σημάδευαν με όπλα το πλήρωμα λέγοντάς τους να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου. Οι διάλογοι, σύμφωνα με το Star ήταν οι εξής:

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Νωρίτερα σήμερα ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το Tasnim.ανέφερε: «Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης IRGC ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή «το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου».

Ελικόπτερα των ιρανικών δυνάμεων προσγειώθηκαν στα καταστρώματα των δύο πλοίων, που έπλεαν στον Περσικό το ένα σε διεθνή ύδατα και το άλλο κοντά στις ιρανικές ακτές και κατέλαβαν τα δυο πλοία. Και τα δύο δεξαμενόπλοια οδηγήθηκαν στα ιρανικά χωρικά ύδατα και παραμένουν αγκυροβολημένα εκεί.

Το πρώτο πλοίο έχει 25 άτομα πλήρωμα, εκ των οποίων οι 2 είναι Έλληνες, και το δεύτερο 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων 8 είναι Έλληνες και ένας Κύπριος.

Το γεγονός θεωρείται ως αντίποινα για το περιστατικό στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησε λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την Ε.Ε.

Πηγές: naftemporiki.gr, Star