Στον «αέρα» τα ονόματα 30.000 μεγαλοοφειλετών Εφορίας και ΕΦΚΑ!

Στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ αναρτώνται τα ονόματα και οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που χρωστάνε σε Εφορία και ΕΦΚΑ ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Στον «αέρα» τα ονόματα 30.000 μεγαλοοφειλετών Εφορίας και ΕΦΚΑ!

Στον «αέρα» τα ονόματα 30.000 μεγαλοοφειλετών Εφορίας και ΕΦΚΑ!

Στον «αέρα» τα ονόματα 30.000 μεγαλοοφειλετών Εφορίας και ΕΦΚΑ!
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών, δεν αποσκοπεί μόνο στη διαπόμπευσή τους, ώστε, εάν θέλουν να την αποφύγουν, να σπεύσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά στοχεύει σε πιο πρακτικά αποτελέσματα.


Στόχος της κίνησης αυτής είναι η ενημέρωση όλων των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και των ιδιωτών για το «προφίλ» των συγκεκριμένων προσώπων.

Ο ιδιώτης που πρόκειται να έχει μια οικονομική συνεργασία με κάποιο πρόσωπο, εάν διαπιστώσει πως είναι στη λίστα της Εφορίας με χρέη προς το δημόσιο, ασφαλώς και θα είναι διστακτικός.

Συγχρόνως, η δημοσιοποίηση της λίστας των οφειλετών έχει και μια άλλη σκοπιμότητα, του «καρφώματος». Η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ προσδοκούν ότι κάποιος πολίτης ή δημόσια υπηρεσία, ίσως εντοπίσουν κάποιον εκ των μεγαλοοφειλετών, να διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, που διαφεύγουν από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της Εφορίας και του ΚΕΑΟ και να τον καταγγείλουν, ώστε να αναβιώσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσίευση της λίστας των οφειλετών τα τελευταία χρόνια, δεν φαίνεται έχει θεαματικά αποτελέσματα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι δεν αποτελούν μέσο πίεσης προς τους οφειλέτες, για να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά περιορίζονται μόνο στην τροφή για το… κουτσομπολιό που προκαλεί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ και το έγγραφο του ΕΦΚΑ, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, θα γίνει μέχρι την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στον ιστοχώρο της ΑΑΔΕ.

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, καλούνται οι εισπρακτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) να ενημερώσουν τις λίστες των μεγαλοοφειλετών του δημοσίου και του ΕΦΚΑ αντίστοιχα, μέχρι την 30η Ιουνίου 2022.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να επικαιροποιήσουν τις λίστες των οφειλετών, για τα ημερολογιακά έτη 2020, 2021 και 2022.

Οι προηγούμενες επικαιροποιήσεις είχαν γίνει στις 9 Οκτωβρίου 2019 για τα φυσικά πρόσωπα και στις 4 Δεκεμβρίου 2019 για τα νομικά πρόσωπα.

Σε ότι αφορά στους μεγαλοοφειλέτες η λίστα της ΑΑΔΕ που θα δημοσιοποιηθεί στις 30 Ιουνίου θα περιλαμβάνει χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν ποσά άνω των 150.000 ευρώ έκαστος.

Πρόκειται για πάνω από 30.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες με βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή άνω των 150.000 ευρώ, τα οποία χρονίζουν τουλάχιστον για ένα έτος και πάνε πολλές δεκαετίες πίσω.

Στον κατάλογο αναγράφονται το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου, ο ΑΦΜ, το ποσό της αρχικής οφειλής, οι προσαυξήσεις και το συνολικό χρέος.

Παράλληλα στη διπλανή στήλη θα αναγράφονται και οι λίστες των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ
Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει ο ΕΦΚΑ στις υπηρεσίες του, θα πρέπει άμεσα και το αργότερο έως 22/06/2022, να τακτοποιήσουν εκκρεμείς ασφαλιστικές υποθέσεις και να ολοκληρώσουν κάθε διοικητική ενέργεια που, ενδεχομένως, θα επιφέρει την εξαίρεση οφειλέτη από τη διαδικασία δημοσιοποίησης, βάσει των προαναφερόμενων προϋποθέσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες ενέργειες:

Έλεγχος και Επικαιροποίηση του Μητρώου Εργοδοτών e-Ε.Φ.Κ.Α. για την ορθή καταχώρηση της νομικής μορφής για Δημόσιες Υπηρεσίες και Ν.Π.Δ.Δ., λόγω της εξαίρεσής τους από τη δημοσιοποίηση.
Οριστικοποιήσεις εκκρεμών αποφάσεων Τοπικών Διοικητικών Επιτροπών, Διοικητικών Δικαστηρίων κ.λ.π., οι οποίες επιφέρουν μείωση της βεβαιωμένης οφειλής.
Οριστικοποιήσεις εκκρεμών αιτήσεων διαγραφής, εξαίρεσης, κ.λ.π. με ταυτόχρονη ηλεκτρονική αποστολή στο Κ.Ε.Α.Ο. των σχετικών τροποποιητικών πράξεων.
Καταχωρήσεις στο Ο.Π.Σ./-Ε.Φ.Κ.Α. πληροφοριών αναστολής είσπραξης βάσει δικαστικών πράξεων/αποφάσεων, αιτήσεων θεραπείας επί υποβληθεισών καταγγελιών-δηλώσεων απασχόλησης.
Καταχώρηση στο Ο.Π.Σ./-Ε.Φ.Κ.Α. πληροφοριών υπαγωγής στις διατάξεις του ν.4178/2013 περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, δυνάμει της οποίας χορηγείται εκ του νόμου αναστολή είσπραξης.
Έλεγχος παραγραφής χρηματικών απαιτήσεων από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών ενταχθέντων στον e-Ε.Φ.Κ.Α., κατ' εφαρμογή των γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων.
Διενέργεια συμψηφισμών (μέσω διενέργειας ελέγχου δηλωθέντων-καταβληθέντων ή της έκδοσης Αποφάσεων Συμψηφισμού Α.Π.ΣΥ.Μ.).
Διεκπεραίωση εκκρεμών σημειωμάτων σχετικών με την έκδοση Αποφάσεων Ακύρωσης Μείωσης Κινήσεων (Α.Κ.Μ.) ή Ακύρωσης Μετατροπής Ασφάλισης (ΑΚ.ΜΕΤ.) και κατ' επέκταση μείωσης της οφειλής (επίδοση-οριστικοποίηση- συμψηφισμός).
Οι Προϊστάμενοι των αρμόδιων υπηρεσιών e-Ε.Φ.Κ.Α., πρέπει να μεριμνήσουν για την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών, οι οποίες επηρεάζουν το ύψος των οφειλών, σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας, ώστε να αποφευχθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων οφειλετών, ενώ δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.
Με ευθύνη των Προϊστάμενων των Τοπικών Διευθύνσεων να λάβει γνώση του παρόντος το αρμόδιο προσωπικό και να τηρηθεί η τεθείσα προθεσμία για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών.

Πηγή: sofokleousin.gr