Αύξηση 5.9% στην τιμή των σιτηρών παγκοσμίως

Η απόφαση της Ινδίας να σταματήσει τις εξαγωγές βασικών δημητριακών προκάλεσε ράλι αυξήσεων στην αγορά εμπορευμάτων του Σικάγο και απειλεί να φέρει τους φτωχούς πιο κοντά στο φάσμα της πείνας

Αύξηση 5.9% στην τιμή των σιτηρών παγκοσμίως

Άλμα της τάξεως του 5,9% έκανε η τιμή των σιτηρών στην αγορά εμπορευμάτων του Σικάγο την περασμένη εβδομάδα, μόλις έγινε γνωστό ότι η Ινδία απαγόρευσε τις εξαγωγές βασικών δημητριακών.

Το σοκ ήταν μεγάλο όχι μόνο για τα χρηματιστήρια αλλά κυρίως για τις κυβερνήσεις και βεβαίως για τους ανά τον κόσμο καταναλωτές.

Κι αυτό διότι επρόκειτο για μια αναπάντεχη εξέλιξη, δεδομένου ότι μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας διαβεβαίωναν δημοσίως ότι η χώρα θα αύξανε τις εξαγωγές σιτηρών για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση.

Είναι νωπή εξάλλου η διακήρυξη του ίδιου του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ότι η Ινδία ήταν «έτοιμη για να θρέψει ολόκληρο τον πλανήτη».

Αντ’ αυτού με την αιφνιδιαστική εξέλιξη του Νέου Δελχί ο πλανήτης βρίσκεται ακόμα πιο κοντά σε μια πρωτόγνωρη επισιτιστική κρίση. Μια κρίση που, όπως όλοι οι παρατηρητές τονίζουν, θα πλήξει πρώτα τις φτωχές χώρες και στη συνέχεια τους φτωχούς πολίτες των πλουσίων χωρών.

Ήδη το κόστος βασικών ειδών τροφίμων έχει εκτιναχθεί σε παγκόσμια κλίμακα τους τελευταίους μήνες μετά την πολεμική ανάφλεξη στον «σιτοβολώνα της Ευρώπης» και πολλών ακόμα κρατών, κυρίως της αφρικανικής ηπείρου.

Άλευρα, ψωμί, ζυμαρικά και άλλα είδη βασικής διατροφής φέρνουν στα όριά τους τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων νοικοκυριών.