Από υπουργός οικονομικών στο Αφγανιστάν ταξιτζής στην Ουάσιγκτον

Η ανατροπή στη ζωή ενός πρώην υπουργού Οικονομικών

Από υπουργός οικονομικών στο Αφγανιστάν ταξιτζής στην Ουάσιγκτον

Από εκπρόσωπος της χώρας του σε παγκόσμια οικονομικά φόρουμ ως υπουργός Οικονομικών του Αφγανιστάν πριν από την κατάληψη της εξουσία από τους Ταλιμπάν, ο Χαλίντ Παγέντα κατέληξε ταξιτζής στην Ουάσιγκτον, ώστε να τα βγάλει πέρα.

Ο κ. Παγέντα αποχώρησε από την καταρρέουσα κυβέρνηση του Αφγανιστάν τον περασμένο Αύγουστο, μία εβδομάδα πριν μπουν στην Καμπούλ οι δυνάμεις των ακραίων ισλαμιστών, και διέφυγε στις ΗΠΑ.

Τώρα, μπροστά στο τιμόνι οχήματος εταιρείας που προσφέρει υπηρεσίες μεταφορών σε πολίτες στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο τέως υπουργός μίλησε στο BBC για το πώς νιώθει μπροστά στο κτίριο της αφγανικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, όπου ερχόταν δύο φορές τον χρόνο για τις συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και για την αλλαγή καθεστώτος στην πατρίδα του, που ούτε και ο ίδιος δεν φανταζόταν ότι θα συνέβαινε τόσο άμεσα.

«Είναι τραγικό, πρόκειται για 35 με 40 εκατομμύρια ανθρώπους που είναι πλέον όμηροι μιας ομάδας φανατικών που δεν πιστεύει στα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων, στα βασικά δικαιώματα των μειονοτήτων, τα δικαιώματα άνω του 50% του πληθυσμούς δηλαδή των γυναικών», λέει και προσθέτει: Αυτό ανατρέπει πάνω από 20 έτη προόδου που είχαμε καταφέρει.

Ο κ. Παγέντα επίσης παρέχει συμβουλές και δίνει διαλέξεις για το Αφγανιστάν σε φοιτητές στην Ουάσιγκτον.

Στην ερώτηση του βρετανικού δικτύου τι έφταιξε και κατέρρευσε το δημοκρατικό σύστημα στην Καμπούλ, ο τέως υπουργός δεν φείδεται αυτοκριτικής.

«Υπήρχε πολλή ανικανότητα σε θέσεις κλειδιά της εξουσίας, αλλά και 20 έτη διαφθοράς που διάβρωσαν τους πυλώνες της δημοκρατίας», παραδέχεται ο κ. Παγέντα.

Και τώρα... ταξιτζής; «Πέρασα μια σκληρή, σκληρή περίοδο, αλλά τελικά πρέπει να δεις πώς θα τα φέρεις βόλτα, δηλώνει ενώ βολτάρει με το ταξί του στους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας. Άλλωστε ποτέ δεν με χαρακτήριζε η δουλειά μου, ούτε ως υπουργός Οικονομικών ούτε σε αυτό που κάνω τώρα», λέει.

«Ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που αντιμετώπισα τέτοιες κρίσεις, ωστόσο θεωρώ ότι με έκανε καλύτερο άνθρωπο και πιο ταπεινό, δήλωσε εντέλει στην κάμερα του βρετανικού δικτύου. Αλλά η ζωή συνεχίζεται...