Προσαυξήσεις και αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους - Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Προσαυξήσεις έως 563 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά που κατά περιπτώσεις ξεπερνούν τις 33.000 ευρώ, προβλέπει το τελικό σχέδιο για ΕΦΑ 

Προσαυξήσεις και αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους - Πώς θα γίνουν οι πληρωμές
Πακέτο προσαυξήσεων και αναδρομικών για συνταξιούχους –  Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Προσαυξήσεις έως 563 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά που κατά περιπτώσεις ξεπερνούν τις 33.000 ευρώ, προβλέπει το τελικό σχέδιο για ΕΦΑ για παλαιούς συνταξιούχους παράλληλης ασφάλισης. Η καταβολή προσαυξήσεων και αναδρομικών θα αρχίσει πιθανότατα στις αρχές Ιουνίου, με τις παλαιότερες αιτήσεις συνταξιοδότησης να έχουν προτεραιότητα στις πληρωμές.


Η πληρωμή των ποσών για τους παλαιούς συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση θα γίνει σταδιακά, κάτι που σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ενιαία καταβολή σ’ όλους τους δικαιούχους. Σ’ ό,τι αφορά στις νέες αιτήσεις θα ικανοποιούνται άμεσα.

Δικαιούχοι της προσαύξησης και των ανάλογων αναδρομικών είναι όσοι ήταν ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, είχαν καταβάλλει εισφορές και στον ΟΑΕΕ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης ως δικαιούχοι λογίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι (για παράδειγμα, γιατροί, μηχανικοί) που εργάζονταν παράλληλα στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, υπάρχουν περιπτώσεις συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση που θα λάβουν αναδρομικά πενταετίας. Ο Φορέας με δεδομένο ότι χρωστάει ποσά από την έναρξη της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), δηλαδή εδώ και πεντέμισι χρόνια, θα βγάλει από τα ταμεία ποσό άνω του μισού δισ.ευρώ.

Πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται για εκκρεμείς συντάξεις, αλλά για καταβαλλόμενες, στις οποίες ο ΕΦΚΑ δεν είχε προσαρμόσει, τις όποιες προσαυξήσεις. Ο Ενιαίος Φορέας το έπραξε με ομολογουμένως μεγάλη καθυστέρηση, μετά την απόκτηση του απαραίτητου λογισμικού που δίνει τη δυνατότητα υπολογισμού και ακριβής απόδοσης των προσαυξήσεων και των αναδρομικών στη συγκεκριμένη κατηγορία των συνταξιούχων με παράλληλη ασφάλιση.

Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών σε σχέση με τους άλλους συναδέλφους τους και αυτό διότι τα χρωστούμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων ξεκινούν από το 2017 αγγίζουν τα 5 έτη.

Καταβολή επικουρικών συντάξεων

Επίσης τον τρέχοντα μήνα θα αρχίσει η σταδιακή καταβολή περισσότερων από 123.000 επικουρικών συντάξεων, εκ των οποίων οι 96.500 είναι ληξιπρόθεσμες. Στην προμετωπίδα των εξοφλήσεων θα τεθούν περίπου 47.000 αιτήσεις για τις οποίες έχει ήδη πραγματοποιηθεί η απονομή της κύριας σύνταξης. Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η μέση επικουρική μεικτή σύνταξη που θα αποδοθεί ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.