Ανακαλύφθηκε υπόγεια σήραγγα που συνδέει Μεξικό με ΗΠΑ

Υπόγεια σήραγγα που συνδέει μια Μεξικάνικη πόλη με το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας ανακάλυψε η αμερικανική αστυνομία

Ανακαλύφθηκε υπόγεια σήραγγα που συνδέει Μεξικό με ΗΠΑ

Μια υπόγεια σήραγγα μήκους 530 μέτρων, που συνδέει την αμερικανική πόλη Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια με την πόλη Τιχουάνα του Μεξικού, ανακάλυψε η αμερικανική αστυνομία ύστερα από έρευνα για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών.


Σκαμμένη σε βάθος άνω των 18 μέτρων, η διασυνοριακή υπόγεια σήραγγα παρουσιάζει "ενισχυμένη στεγανοποίηση, ένα σύστημα σιδηροτροχιών, ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σύστημα εξαερισμού", σε πλάτος άνω του 1,2 μέτρων.

Η ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης ότι έξι άτομα που διαμένουν στις ΗΠΑ κατηγορούνται "για συνωμοσία στη διακίνηση 799 κιλών κοκαΐνης". Εκτός από την κοκαΐνη, οι αρχές κατάσχεσαν επίσης περίπου 74 κιλά μεθαμφεταμίνης και 1,5 κιλό ηρωίνης.

Η σήραγγα ανακαλύφθηκε την Παρασκευή από πράκτορες του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας ύστερα από επιχείρηση παρακολούθησης μπροστά από ένα σπίτι το οποίο, στο παρελθόν, είχε χρησιμοποιηθεί για αποθήκευση ναρκωτικών.


Ακολουθώντας τα ίχνη των υπόπτων, αστυνομικοί έφτασαν σε μια αποθήκη 90 μέτρα από τα σύνορα με το Μεξικό. Αφού επιθεώρησαν το κτίριο, εντόπισαν την είσοδο αυτής της σήραγγας, που ήταν σκαμμένη στο τσιμεντένιο δάπεδο.

«Δεν υπάρχει πλέον φως στην άκρη αυτής της σήραγγας μεταφοράς ναρκωτικών. Θα καταστρέψουμε τυχόν υπόγειες διαβάσεις λαθρεμπορίου, για να αποτρέψουμε την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών που καταστρέφουν τις οικογένειές μας"», δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ράντι Γκρόσμαν.


Υπόγεια περάσματα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού σκάβονται συχνά από διακινητές για να μεταφέρουν λαθραία μετανάστες που προσελκύονται από το "αμερικανικό όνειρο" ή ναρκωτικά στις ΗΠΑ, όπου καταναλώνονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνησ στον κόσμο.

Σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, περισσότερες από 90 σήραγγες έχουν ανακαλυφθεί μόνο στη νότια περιφέρεια της Καλιφόρνιας από το 1993.