Πότε οι φορολογούμενοι θα δουν τις επιστροφές φόρου

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι  δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος κάθε έτος.

Πότε οι φορολογούμενοι θα δουν τις επιστροφές φόρου

Περισσότεροι από 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος (αποτελούν το 16% των φορολογούμενων) κάθε έτος. Από τους ανωτέρω, όμως, ένας πολύ μικρός αριθμός λαμβάνει την επιστροφή στον τραπεζικό του λογαριασμό, καθώς για τους περισσότερους το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, κυρίως με τον ΕΝΦΙΑ.

Όσοι δεν έχουν ακίνητα ή, σε κάθε περίπτωση, οφειλές στην εφορία, ακόμα και στα ασφαλιστικά ταμεία, θα δουν μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων το ποσό που τους αναλογεί να πιστώνεται στον λογαριασμό τους. Βέβαια, φέτος που η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ γίνεται νωρίτερα από αυτήν του φόρου εισοδήματος, είναι άγνωστο πώς θα γίνει ο συμψηφισμός. Δηλαδή εάν η φορολογική διοίκηση θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση για όσους έχουν πιστωτικό εκκαθαριστικό από τον φόρο εισοδήματος.

Πριν, όμως, λάβουν το ποσό, όσοι είναι "καθαροί" και δεν έχουν επιπλέον φορολογικές υποχρεώσεις ελέγχονται εξονυχιστικά από τις ελεγκτικές αρχές, ενώ ζητείται και ενημέρωση από τον ΕΝΦΙΑ για τυχόν οφειλές του φορολογούμενου προς το Ταμείο του. Εφόσον προκύψουν χρέη, το πιστωτικό υπόλοιπο κατευθύνεται, για παράδειγμα, προς τον ΕΦΚΑ και, εάν υπάρχει υπόλοιπο, κατατίθεται στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Σύμφωνα με τη φορολογική διοίκηση, για την επιστροφή του φόρου εισοδήματος, εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η φορολογική διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρους με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Προβλέπεται έλεγχος για τυχόν οφειλές και συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές ή παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους ΟΚΑ, τότε αποστέλλονται στη ΔΟΥ φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους ΟΚΑ. Εν συνεχεία διενεργείται από τη ΔΟΥ η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι από τις ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Έτσι, λοιπόν, οι βεβαιωμένες οφειλές που υπάρχουν ή θα προκύψουν μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού μπορεί να εξοφλούνται αυτόματα, αντί να εισπράξει το χρηματικό ποσό κάθε δικαιούχος.

Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος του φορολογουμένου, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η φορολογική διοίκηση οφείλει να το επιστρέψει εντόκως.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνουν ότι από τα 484.470 εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής τα 72.845 ή το 15,04% είναι πιστωτικά και κατά μέσον όρο ποσό της επιστροφής φόρου ανέρχεται σε 275 ευρώ, ενώ πέρυσι, σε σύνολο 8,74 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών, τα 1,4 εκατομμύρια ήταν πιστωτικά, με το ποσό προς επιστροφή να φτάνει στα 396,2 εκατ. ευρώ.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις

Με την οριστικοποίηση της υποβολής της δήλωσης, βεβαιώνεται ο φόρος στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία της περιφέρειας όπου βρίσκεται η επαγγελματική έδρα του υπόχρεου υποβολής της δήλωσης και εκδίδεται "Ταυτότητα Οφειλής", με βάση την οποία θα καταβάλλεται ο φόρος μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, ανάλογα με τον τρόπο που ο υπόχρεος έχει επιλέξει (εφάπαξ ή με δόσεις) μέχρι τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας, όπως αυτή ορίζεται.

Στην περίπτωση που προκύψει επιστροφή φόρου, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση προκειμένου αυτή να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας. Αφού γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι, και στην περίπτωση των επιχειρήσεων το ποσό πρέπει να επιστραφεί εντός 90 ημερών.

Ωστόσο, υπάρχει και η "χρυσή λίστα" με επιχειρήσεις και επαγγελματίες στους οποίους η εφορία πιστώνει με ταχύτατες διαδικασίες τις επιστροφές φόρου εισοδήματος αλλά και ΦΠΑ. Στη λίστα εντάσσονται, με βάση κριτήρια και προϋποθέσεις, επιχειρήσεις που έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και δεν είχαν φορολογικά παραπτώματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες. Συγκεκριμένα, στη λίστα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις που:

α) Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και το σύνολο των επιστραφέντων κατόπιν ελέγχων ποσών δεν διαφέρει από το συνολικά αιτούμενο ποσό σε ποσοστό άνω 5%.

β) Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

γ) Δεν χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι για συμμετοχή σε απάτη που αφορά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου, τα οποία εξετάζονται σε κεντρικό επίπεδο αποκλειστικά και δεν δημοσιοποιούνται.

Πάντως, εντός του έτους η ΑΑΔΕ θα θέσει σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές φόρου. Η αυτοματοποίηση των επιστροφών ΦΠΑ μέσω της ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών μεταξύ φορολογικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων αποτελεί μια από τις μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου των 30,5 δισ. ευρώ και ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με στόχο να τεθούν εντός του έτους οι νέες αλλαγές στις επιστροφές φόρων. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστούν οι προστριβές μεταξύ ελεγχόμενων και ελεγκτών, αλλά και οι παράνομες επιστροφές ΦΠΑ δεκάδων εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, επιχειρηματίες και επαγγελματίες θα υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και άμεσα θα λαμβάνουν απάντηση για την ημερομηνία επιστροφής του σχετικού ποσού που δικαιούνται, χωρίς ανθρώπινη επαφή. Η διαδικασία αυτή θα ακολουθείται για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων, και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Πηγή: capital.gr