Ταλιμπάν: Η επιστροφή στον Μεσαίωνα με τις ευλογίες της Δύσης

Οι Ταλιμπάν στην εξουσία και η αφελής Δύση ενθαρρύνει ή έστω ανέχεται τον θρησκευτικό φανατισμό

Ταλιμπάν: Η επιστροφή στον Μεσαίωνα με τις ευλογίες της Δύσης

Η Ιερά Εξέταση, το κυνήγι των μαγισσών, το τέλος της γυναικείας χειραφέτησης, ο θρησκευτικός φανατισμός θα είναι μερικά από τα νέα-παλιά- στοιχεία πολιτισμού που θα συνεχίσει να συνεισφέρει η γραφική εκδοχή της Ανατολής στον σύγχρονο κόσμο. Κι αυτό θα γίνεται είτε με την ενθάρρυνση είτε με την ανοχή της πολιτισμένης Δύσης.

Οι αρχές των Ταλιμπάν στην πόλη Χεράτ του δυτικού Αφγανιστάν απαγόρευσαν σε άνδρες και γυναίκες να τρώνε μαζί σε εστιατόρια, ακόμη και αν είναι παντρεμένοι, δήλωσε σήμερα μια επίσημη πηγή.

Από τον περασμένο Αύγουστο οι Ταλιμπάν κάθισαν εκ νέου στο θρόνο τους. Έκτοτε περιορίζουν ολοένα και περισσότερο τις ελευθερίες των γυναικών και επιβάλλουν μορφές διαχωρισμού μεταξύ των δύο φύλων, ακολουθώντας την εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία τους για τη Σαρία, τον ισλαμικό νόμο.

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας στη Χεράτ, ο Ριαζουλάχ Σεράτ, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι αρχές διέταξαν «οι άνδρες και οι γυναίκες στα εστιατόρια να μένουν χωριστά».

Οι αρχές της πόλης είχαν ήδη ανακοινώσει στις αρχές του μήνα ότι είχαν ζητήσει από τους εκπαιδευτές σχολών οδήγησης να μην εκδίδουν πλέον άδειες οδήγησης σε γυναίκες.

Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, οι Ταλιμπάν αρχικά είχαν υποσχεθεί να είναι πιο ευέλικτοι από ό,τι στην προηγούμενη ηγεμονία τους μεταξύ 1996 και 2001, όταν οι γυναίκες είχαν στερηθεί σχεδόν όλα τα δικαιώματα.

Όμως, οι ισλαμιστές γρήγορα απέφυγαν τις δεσμεύσεις τους, αποκλείοντας σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες από τη δημόσια απασχόληση, εμποδίζοντας την πρόσβαση στη μόρφωση, περιορίζοντας το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, εξέδωσαν επίσης ένα διάταγμα που απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν μπούρκα σε δημόσιους χώρους.