Η στεγαστική πολιτική στο μπρα ντε φερ ΝΔ και Σύριζα

Επιδότηση έωσ 350 ευρώ σε νέα ζευγάρια και αξιοποίηση δημοσίων κτιρίων για προσιτή στέγη εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η στεγαστική πολιτική στο μπρα ντε φερ ΝΔ και Σύριζα

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται στο φλέγον ζήτημα της στέγης και παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Το στεγαστικό μέλλει να είναι το γερό χαρτί στο πόκερ μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης με στοίχημα τις επόμενες εκλογές.

Έως 350 ευρώ το μήνα αλλά και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την στήριξη του δικαιώματος στην στέγαση που αποκαλείται «Προσιτή Οικονομικά Στέγη» αποτελούν τα βασικά στοιχεία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά άλλωστε περιέγραψε αναλυτικά ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στο NEWS 24/7.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταθέτει την δική της πρόταση με αναλυτικό και κοστολογημένο τρόπο για ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, αφού εκτιμά ότι 4 στα 10 νοικοκυριά βρίσκονται σε καθεστώς «στεγαστικής κρίσης». Επισημαίνει μάλιστα ότι το πρόβλημα επιτείνεται από τους χαμηλούς μισθούς αλλά και την σώρευση «κόκκινων δανείων».

Η πρόταση που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από τις θέσεις που έχει ως τώρα διατυπώσει η Ν.Δ για το στεγαστικό ζήτημα. Αυτές στις οποίες αναμένεται να βασιστούν και τα προγράμματα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για μια γενικευμένη παρέμβαση του δημοσίου τομέα ως προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Προκρίνει την αξιοποίηση σημαντικού μέρους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την κοινωνική στέγαση σε συνδυασμό με εθνικούς πόρους. Παράλληλα τονίζει την ανάγκη για αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου για την κοινωνική στέγαση και όχι την παροχή τους σε ιδιώτες προς εκμετάλλευση. Επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη για προσαρμογή των όρων λειτουργίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) στις στεγαστικές ανάγκες της κοινωνίας με ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.

Τη δημιουργία ενός αποθέματος ακινήτων με αξιοποίησης της αναξιοποίητης περιουσίας του δημοσίου αλλά και της Εκκλησίας προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Βασικός κορμός της πρόταση που ανέπτυξε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι η διαμόρφωση ένος αποθέματος ακινήτων από κτίρια που έχουν εγκαταλειφθεί ή «ανεκμετάλλευτα κτίρια του δημοσίου, των Δήμων, της Εκκλησίας και μη κερδοσκοπικών φορέων κοινωφελούς σκοπού». Με την επισήμανση μάλιστα πως «η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κενών κτιρίων μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (35,3%), δηλαδή 2.249.813 κτίρια». Επίσης η παροχή προς ενοικίαση από ιδιώτες με βάση ένα πλέγμα ισχυρών κινήτρων. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται συγκεκριμένα παραδείγματα τέτοιων προγραμμάτων που έχουν εφαρμοστεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Στο άρθρο του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα της στέγασης των νέων ζευγαριών. Επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά σχετίζονται και με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Ανέφερε ότι απαιτείται μια «ολιστική στρατηγική» άμεσης εφαρμογής. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε την επιδότηση ενοικίου για τα νέα ζευγάρια με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ που θα ξεκινούν από τα 140 ευρώ το μήνα και θα μπορούν να φθάνουν τα 350 ευρώ. Επίσης την ενίσχυση της στρατηγικής αυτής με φορο-ελαφρύνσεις στους ιδιοκτήτες που θα νοικιάζουν τα σπίτια τους σε νέα ζευγάρια.

Στοιχεία αντλήθηκαν από news247.gr