Η «αλεπού των εγκλημάτων», Θανάσης Κατερινόπουλος, στο «ΦΩΣ»: «Περιμένω συλλήψεις και εκπλήξεις»

Παλιά λέγαμε στο ποδόσφαιρο «η αλεπού των πάγκων». Γι' αυτόν θα γράψω «η αλεπού των εγκλημάτων». Τον αγαπάει ο κόσμος. Βλέπω στα σόσιαλ τι γράφουν για εκείνον. 

Η «αλεπού των εγκλημάτων», Θανάσης Κατερινόπουλος, στο «ΦΩΣ»: «Περιμένω συλλήψεις και εκπλήξεις»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είναι ο μόνος που έπεσε μέσα στην TV εξαρχής και για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά με τον πιλότο και για την υπόθεση της Πάτρας. Για τα Γλυκά Νερά, μάλιστα, διαφωνούσε με τη Νικολούλη στην οποία εμφανιζόταν τότε. Φέτος άλλαξε συνεργασία, είναι στο STAR.

Θανάσης Κατερινόπουλος στο «ΦΩΣ». Παλιά καραβάνα της αστυνομίας, αλλά με συνεχή επιμόρφωση. Ρίξτε μια ματιά σε ένα κομμάτι του βιογραφικού του πριν πάμε στη συνέντευξη…

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 8/4/2022


Το 1976 κατατάχθηκε στην Αστυνομία και σπούδασε στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας.

Από το 1996 έως το 1999 παρακολούθησε σεμινάρια στην Αμερική και στην Αγγλία σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Το 2000 εκπαιδεύτηκε στην Ακαδημία του FBI στο Κουάντικο της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ σε θέματα διαχείρισης κρίσεων και σοβαρών υποθέσεων.

Το 2001 έκανε μεταπτυχιακό στο ΤΕΜΑ (τμήμα Επιμόρφωσης Αξιωματικών Αστυνομίας).

Το 2002-2003 απέκτησε την ειδικότητα του διαπραγματευτή, εκπαιδευόμενος στο τμήμα του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα στο Σοκόρο στο Νέο Μεξικό.

Το 2004 εξειδικεύτηκε πάνω στο αντικείμενο του διαπραγματευτή από την Ακαδημία της New Scotland Yard.

Υπηρέτησε σε διάφορες Μάχιμες Αστυνομικές Υπηρεσίες του Νομού Αττικής μέχρι το 1994 και από το 1994 έως το 2007 στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, απ’ όπου και παραιτήθηκε.

Επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στις Σχολές Αστυνομίας και στη Σχολή Σωφρονιστικών Υπαλλήλων.

Συμμετείχε στην εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων «17 Νοέμβρη» και «ΕΛΑ» και τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ανώτατη τιμητική διάκριση του Χρυσού Σταυρού.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδικαλιστικού Κινήματος της Αστυνομίας και από το 2001 έως το 2007 διετέλεσε πρόεδρος των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κύριε Κατερινόπουλε, μπορεί να αποδειχτεί το χειρότερο έγκλημα των τελευταίων δεκαετιών;


Εκτιμώ ότι είμαστε στην αρχή της υπόθεσης... Και με αυτήν την εκτίμηση, σε συνδυασμό με τις όποιες πληροφορίες μπορεί να έχω, είναι το έγκλημα του αιώνα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.


Θα ομολογήσουν όποιοι το έκαναν;


Κατ’ αρχάς, η κατηγορία για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας είναι δεμένη σε απόλυτο βαθμό. Αλλά τώρα αρχίζει η διαμάχη μεταξύ τους και αναμένονται άλλες αποκαλύψεις. Εκτιμώ ότι θα δούμε κι άλλα στοιχεία για δολοφονίες εκτός της Τζωρτζίνας - και δεν μιλάω μόνο για τα άλλα δύο παιδιά. Αλλά και για τη γριά.


Θα σας ρώταγα, αλλά δεν πιάνεστε.


Κατά την εκτίμησή μου, και εκεί υπήρξε δολοφονία. Το ποιοι είναι οι δράστες θα το βρουν οι ανακριτικές και αστυνομικές αρχές.


Μία βασική ερώτηση θέλω να κάνω. Τι κίνητρο εσείς βλέπετε; Ψάχνω το κίνητρο.


Μέχρι αυτήν τη στιγμή το μόνο κίνητρο -που και αυτό δεν πείθει- είναι η παθολογική ζήλια στον Μάνο. Όμως είναι σκοτεινά τα κίνητρα και εγώ δεν μπορώ να δεχτώ ότι μόνο από παθολογική ζήλια έγινε ό,τι έγινε. Περιμένω εκπλήξεις...


Τι αισθητήριο έχετε; Πώς έχετε πέσει μέσα και στα Γλυκά Νερά και τώρα;


Δεν λειτουργώ με το αισθητήριο, δεν έχω το κληρονομικό χάρισμα. Τα στοιχεία σε οδηγούν στις σκέψεις για την αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων, ώστε να καταλήξεις ότι είναι εγκληματική ενέργεια. Έχω και πληροφορίες που με οδηγούν σε συμπεράσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι αλάθητος. Δεν διεκδικώ το αλάθητο του Πάπα.


Πείτε μου για τον πατέρα. Μπορεί να μην την είχε καταλάβει τόσα χρόνια; Μήπως τον κρατάει η σύζυγος από κάπου;


Αν κρίνω από την παρουσία του έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων, μας έδωσε μια εικόνα ανθρώπου ηθοποιού του Χόλιγουντ… Και απήγγειλε ένα λογύδριο στις κάμερες, κατά τη γνώμη μου γραμμένο από νομικούς. Δεν έχω δει ούτε πόνο ούτε θλίψη ούτε οργή στον πατέρα.


Ούτε στη μητέρα ούτε στον πατέρα. Ούτε, βέβαια, στον πιλότο στα Γλυκά Νερά.


Αν ερμηνεύσουμε τη γλώσσα του σώματος και του στόματος, είναι θέμα των αρχών να αξιολογήσουν και να αξιοποιήσουν τα στοιχεία. Η γλώσσα του στόματος πολλές φορές λέει ψέματα. Η γλώσσα του σώματος όχι.


Από πότε ήσασταν στο «Φως στο Τούνελ» με τη Νικολούλη;


Από το 2014 με καλούσε.


Γιατί φύγατε;


Κάποια στιγμή είχα μια πρόταση από το STAR και πήγα. Έχω άριστη σχέση με την Αγγελική, τη θεωρώ φίλη μου και με θεωρεί φίλο της.


Τσακωθήκατε;


Όχι. Μπορεί κάποιες φορές να είχαμε διχογνωμία, αυτό δεν σημαίνει ότι μαλώσαμε.


Στην υπόθεση του πιλότου στα Γλυκά Νερά έχω την εκτίμηση ότι, ενώ εσείς από την αρχή πιστεύατε ότι το έκανε εκείνος, η Νικολούλη διαφωνούσε.


Ρωτήστε την ίδια. Η πρώτη «φωτογραφία», πάντως, που έδωσα ήταν αυτός. Η Αγγελική είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος με δική της εκπομπή, δεν ήταν υποχρεωμένη να ασπαστεί την άποψή μου. Έπρεπε να κάνει και τις εκπομπές της... Έκανε όμως έκτακτη εκπομπή όταν αποκαλύφθηκε η αλήθεια και προς τιμήν της είπε στον αέρα «ο Θανάσης ήταν ο πρώτος που “φωτογράφισε” ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος». Αν είχαμε τσακωθεί, δεν θα με καλούσε καν. Δεν ήθελα να κάνω ζημιά στις ερευνητικές αρχές, δεν ήθελα να δημιουργήσω πρόβλημα στους πρώην συναδέλφους μου, γι' αυτό τον «φωτογράφισα». Και εδώ θέλω να προσθέσω κάτι.


Ό,τι θέλετε.


Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Χασιώτη, τον προϊστάμενο της ΥΔΕΖΙ, δηλαδή της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας, και στους υπόλοιπους αξιωματικούς, τόσο για τη δουλειά που έκαναν με τον πιλότο στα Γλυκά Νερά όσο και για τη δουλειά που κάνουν -και θα συνεχίσουν να κάνουν- στην υπόθεση της Πάτρας. Ξέρω ότι το σπίτι τους τούς έχει χάσει… Είμαι υπερήφανος για αυτά τα παιδιά που υπήρξα πρόεδρός τους για έξι χρόνια.


Τι σας έκανε να βλέπετε σε κάποιες, αδιανόητες για πολλούς, υποθέσεις αυτά που δεν έβλεπαν; Η συμπεριφορά των εμπλεκόμενων πόσο κρίσιμο ρόλο παίζει; Η λογική να αναλύεις με τη λογική αυτά που βλέπεις.


Πέρα από τα στοιχεία που μπορούσα να έχω, ήταν και η γλώσσα του σώματος αυτών των ανθρώπων. Είναι μια ένδειξη που σε κάνει να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα να αναζητήσεις τα στοιχεία. Είχαν έρθει, βέβαια, και κάποιες πληροφορίες στα αυτιά μου... Όμως, έχετε δίκιο, χρειάζεται η λογική.


Πώς γίνεται έξυπνοι άνθρωποι σαν αυτούς που στήνουν τέτοια εγκλήματα να μην παίζουν θέατρο μπροστά στις κάμερες για να μη δώσουν στόχο;


Μια λαϊκή παροιμία λέει «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Όταν εκτίθεσαι δημόσια, ξεχνιέσαι. Ενώ η αλήθεια είναι μία και δεν ξεχνιέται ποτέ...


Πόσοι ακόμα θα συλληφθούν;


Όπως είπα, είμαστε ακόμα στην αρχή. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε κι άλλες συλλήψεις. Εύχομαι να μην επαληθευτώ. Αλλά θα έχουμε συλλήψεις, αυτό πιστεύω. Ακόμα και η παρασιώπηση εγκλήματος οδηγεί σε σύλληψη. Εκτιμώ ότι έρχονται κι άλλες συλλήψεις.


Ποιος ή ποια θα είναι ο δεύτερος μετά τη Ρούλα;


Δεν θέλω να μπω σε ονοματολογία, δεν θέλω να βρεθώ κατηγορούμενος. Άλλωστε, αυτό είναι θέμα των αρχών.


Απειλές έχετε δεχθεί; Αγωγές;


Πέρσι δέχτηκα κάποιες απειλές, αλλά δεν έχουν αξία. Και εν ενεργεία όταν ήμουν είχα δεχτεί απειλές. Και τι έγινε... Σε ό,τι αφορά αγωγές, όχι, έχω τις εκτιμήσεις μου, αλλά δεν δίνω δικαιώματα... Κρατάω πάντα πισινή.


Στην υπόθεση της Πάτρας έγιναν χοντρά λάθη από αρχές, από ιατροδικαστές, από νοσοκομεία;


Εγώ γνωρίζω ότι κάθε νοσοκομείο όταν δεχτεί έναν άνθρωπο τραυματισμένο -και ειδικά παιδί- οφείλει να ενημερώσει αμέσως το τοπικό αστυνομικό τμήμα και τον εισαγγελέα. Ακούμε για κακοποιήσεις της Τζωρτζίνας και για εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ενημερώθηκαν το αστυνομικό τμήμα και ο εισαγγελέας; Δεν νομίζω. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας σπουδαίος φορέας, αλλά δεν αρκεί. Ο εισαγγελέας και η αστυνομική αρχή ενημερώθηκαν; Οι κακοποιήσεις των παιδιών διώκονται αυτεπάγγελτα. Αν ενημερώθηκαν από το νοσοκομείο οι αρχές, έπρεπε να γίνει από τότε προανάκριση. Υπάρχει μια τρύπα στο σύστημα, ας φροντίσουν να τη βουλώσουν...


Υπήρξε άλλο τρομερό έγκλημα πριν από λίγο καιρό, ένα παιδάκι στην Αθήνα το βασάνιζαν, του έβαζαν ταινία στο στόμα, στο τέλος πέθανε και το τσιμέντωσαν στο μπαλκόνι. Γιατί η πολιτεία δεν φτιάχνει ένα πρόγραμμα όπου οι δάσκαλοι θα «ψαρεύουν» τα παιδιά για το τι περνάνε στο σπίτι και θα φτιάχνεται φάκελος; Πόσα παιδάκια θα βοηθούσαμε;


Ήμουν, είμαι και θα είμαι της άποψης ότι κάθε σχολείο θα πρέπει να έχει τον δικό του ψυχολόγο να μιλάει με τα παιδιά και όταν διαπιστώνει προβλήματα να απευθύνεται στις αρμόδιες αρχές. Αν είχαμε έναν ψυχολόγο στην Πάτρα στο σχολείο, ίσως η Τζωρτζίνα να ήταν ζωντανή αυτήν τη στιγμή. Και αυτή και τα αδέρφια της. Θα έπρεπε. Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή θα εκσυγχρονιστούμε.


Τι ταλέντο χρειάζεται για να ανακαλύπτεις ενόχους; Γεννιέσαι ή γίνεσαι;


Επαγγελματισμό θέλει. Με ό,τι αυτό περιλαμβάνει. Ο επαγγελματισμός στηρίζεται στη γνώση, η γνώση στηρίζεται στο διάβασμα και η πείρα σε βοηθάει στην αναζήτηση των αποδείξεων - γιατί οι αποδείξεις δικάζουν, όχι οι ενδείξεις. Και βέβαια χρειάζεται η διάθεση για δουλειά. Αυτά τα παιδιά στο Ανθρωποκτονιών δεν εφαρμόζουν οκτάωρο δουλειάς. Τους χάνουν τα σπίτια τους και μπορεί να έχουν πρόβλημα με τις γυναίκες τους και τα παιδιά τους. Αλλά ποιος τους πιστεύει… Η κοινωνία σού κολλάει τη ρετσινιά του «μπάτσου» και είναι άδικο.


Πάντα έτσι ήταν οι άνθρωποι ή απλώς τώρα μαθαίνουμε τα πάντα; Έτσι ήταν η κοινωνία μας ή τώρα χάλασε;


Εγκλήματα είχαμε πάντα. Όχι όμως σε τέτοιον βαθμό όπως σήμερα. Βεβαίως, τώρα υπάρχουν πάρα πολλά ΜΜΕ και σόσιαλ μίντια, μαθαίνονται τα πάντα. Όμως, υπάρχει μετάλλαξη της εγκληματικότητας, αυτό είναι γεγονός.


Πού οφείλεται;


Δεν είμαι της άποψης ότι φταίνε οι αλλοδαποί, όπως λένε μερικοί. Αφήστε που σε όποιο έγκλημα υπάρχουν αλλοδαποί όλο και κάποιον Έλληνα έχουν συνεργό. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί τα ενδοοικογενειακά εγκλήματα - εδώ θα μπορούσαμε να το αποδώσουμε και στην κλεισούρα από τις καραντίνες. Οξύνθηκαν τα προβλήματα εντός σπιτιού.


Οι ποινές είναι μικρές;


Η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που είναι, δεν φταίνε οι δικαστές. Οι Έλληνες δικαστές στηρίζονται στους νόμους που υπάρχουν και τους νόμους τους θεσμοθετούν οι 300 της Βουλής. Καταλαβαίνετε...


Είναι μικρές οι ποινές; Επιμένω.


Είναι όντως δυσανάλογες οι ποινές σε σχέση με κάποια εγκλήματα.


Τι ομάδα είστε;


Παναιτωλικός. Παναιτωλικάρα!


Πώς γίνατε Παναιτωλικός;


Εκεί γεννήθηκα, εκεί μεγάλωσα, εκεί σκαρφάλωνα τα κάγκελα να δω τους αγώνες, γιατί δεν είχα λεφτά όταν ήμουν μικρός.


Πού ακριβώς γεννηθήκατε;


Σε ένα μικρό χωριό που το λένε Μαλεβρό, 20 χιλιόμετρα έξω από το Αγρίνιο. Αλλά μέσα στην πόλη μεγάλωσα, πηγαίνοντας εκεί σχολείο.


Σε ποια μεγάλη ομάδα έχετε συμπάθεια;


Έχω συμμαθητή μου και φίλο μου τον Πέτρο Μίχο. Ήμουν συμμαθητής και με τα αδέρφια του Στράτου Αποστολάκη, πολλά αδέλφια! Και μάλιστα ο ένας από αυτούς ήταν συνάδελφός μου. Και με παλιό παίκτη του ΠΑΟΚ είμαι φίλος. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμπαθώ ή αντιπαθώ κάποια μεγάλη ομάδα. Με ενδιαφέρει ο Παναιτωλικός, η ομάδα της πατρίδας μου, ειλικρινά. Με ενδιαφέρει και να βλέπω καλό ποδόσφαιρο από οποιαδήποτε ομάδα.


Πάτε στο γήπεδο;


Ναι, πολλές φορές, όταν παίζει ο Παναιτωλικός στο Αγρίνιο και είμαι εκεί ή όταν παίζει στην Αττική. Μάλιστα, μία φορά στην Προοδευτική πήγα να φάω ξύλο… Καθόμουν ανάμεσα σε Προοδευτικάνους, πετάχτηκα στο γκολ και ούτε κατάλαβα πώς με πετάξανε έξω από το γήπεδο!


Φοράγατε στολή;


Όχι.


Άλλο περιστατικό αξέχαστο;


Άλλο περιστατικό, που παραλίγο να φάω ξύλο, ήταν όταν συνόδευσα ως υπαστυνόμος ολίγων μηνών 40 πούλμαν με Καλαματιανούς σε αγώνα με το Αιγάλεω. Τους παραλάβαμε στα Μέγαρα, είχαν επικεφαλής έναν βουλευτή, έπρεπε να τους φέρουμε στο γήπεδο και είχε γίνει του... Κουτρούλη ο γάμος εκείνη τη μέρα! Τους περίμεναν οι Αιγαλεώτες για την «υποδοχή», τους κατεβάσαμε στον Ελαιώνα και πήγαμε με τα πόδια!


Τι γνώμη έχετε για τη θανατική ποινή;


Είμαι κατά της θανατικής ποινής. Διότι η θανατική ποινή τελειώνει τον άνθρωπο, τον απαλλάσσει. Καλύτερα να υπάρχει σκληρή ποινή αλλά χωρίς «παραθυράκια». Να εκτελείται η ποινή. Είναι πιο δυνατός ο παραδειγματισμός έτσι. Και, επίσης, είμαι κατά της θανατικής ποινής, διότι δικαίωμα στον θάνατο ενός ανθρώπου έχει μόνο ο Θεός, όχι οι άλλοι άνθρωποι.


Βλέπω μια φωτογραφία με τη σύζυγό σας. Πώς τη λένε;


Ράνια Σολιδάκη. Είναι εκείνη που με αποσυμπιέζει ψυχολογικά.


Θα θέλατε να πείτε κάτι άλλο;


Όχι, ρωτήσατε όσα έπρεπε.