Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Τι είναι και ποιες «παγίδες» κρύβει στα συμβόλαια

Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής και πώς συνδέεται με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. 

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Τι είναι και ποιες «παγίδες» κρύβει στα συμβόλαια

Οι τιμές των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, με τη συνεχή άνοδο της τιμής της kWh και τις τιμές χρέωσης των παρόχων.

Στις τιμές πάντως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η Ρήτρα Αναπροσαρμογής, την οποία ακούμε συνέχεια το τελευταίο διάστημα. Τι είναι όμως;

Στην ουσία πρόκειται για την ρήτρα, η οποία αντικατέστησε την μέχρι προσφάτως ισχύουσα για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης ρήτρα CO2. Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ λειτουργεί με τους εξής τρόπους:

  • Συνδέει τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
  • Αντικαθιστά τον αντίστοιχο μηχανισμό που ίσχυε και βασιζόταν στη ρήτρα CO2 δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Οι «παγίδες» που κρύβονται στα συμβόλαια

Στο παρελθόν εταιρίες-πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προσπαθούσαν να μπουν στην αγορά, προσφέροντας ελκυστικές τιμές σε υποψηφίους πελάτες. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι θα δίνουν ηλεκτρική ενέργεια στην προσυμφωνημένη τιμή.

Μετά τη μεγάλη αύξηση στην τιμή του ρεύματος, οι εν λόγω εταιρίες έχουν επιχειρήσει να αλλάξουν και, μάλιστα εν κρυπτώ, τους όρους στα συμβόλαια με ρήτρα σταθερής τιμής του ρεύματος.

Αυτό συμβαίνει με τον εξής τρόπο: Έρχεται μια ειδοποίηση στους καταναλωτές μέσα στον λογαριασμό του ρεύματος, στα ψιλά γράμματα, η οποία τους ενημερώνει ότι ένας όρος του συμβολαίου πολύ σημαντικός όπως είναι η τιμή, αλλάζει μονομερώς.

Αυτό ενδέχεται να διαφύγει από τους πελάτες, οι οποίοι το αντιλαμβάνονται παρά μόνο όταν είναι αργά, όταν δηλαδή έρχεται αυξημένος ο επόμενος λογαριασμός.