Κορονοϊός: Έρχεται τέταρτη δόση εμβολίου

Θα αφορά περίπου 3,1 εκατομμύρια πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς θεωρούνται περισσότερο ευάλωτοι και διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή νοσηλείας, λόγω του κορονοϊού. Στις 18.00 οι επίσημες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση

Κορονοϊός: Έρχεται τέταρτη δόση εμβολίου

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τη χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό στους πολίτες άνω των 60 ετών αναμένεται να ανακοινώσουν στις 18:00 ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Η τέταρτη δόση αφορά περίπου 3,1 εκατομμύρια πολίτες και στόχος είναι να θωρακιστούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πολίτες, καθώς θεωρούνται περισσότερο ευάλωτοι και διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης ή νοσηλείας, λόγω του κορονοϊού.

Οι άνω των 60 βρίσκονται στο επίκεντρο του σχεδιασμού των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, καθώς η προστασία που παρέχει το εμβόλιο εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.

Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξης, που εκ των πραγμάτων θεωρείται ότι απειλεί περισσότερο τους ηλικιωμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, δικαιούχοι της τέταρτης δόσης θα είναι περίπου 3,1 εκατομμύρια άτομα, που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 χρόνων και άνω που είχαν προτεραιοποιηθεί και στην αρχική φάση του εμβολιασμού, με υποομάδες, δηλαδή πρώτα οι 85 χρόνων και άνω, στη συνέχεια οι 80-84 χρόνων, μετά οι 75-79 χρόνων κοκ.

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα

Όταν οι ειδικοί δώσουν «πράσινο φως» για την τέταρτη δόση, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας και τον προγραμματισμό νέων ραντεβού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δικαιούχοι θα μπορέσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να προχωρήσουν στον προγραμματισμό, ενώ υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η επάρκεια των εμβολίων έχει διασφαλιστεί.

Το όφελος της 4ης δόσης έχει μπει ήδη στο μικροσκόπιο των επιστημόνων της Επιτροπής από τις προηγούμενες συνεδριάσεις, με τη συλλογή σχετικών δεδομένων, κυρίως από το Ισραήλ, όπου έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός.

Στην Ελλάδα τέταρτη δόση μπορούν να κάνουν ήδη οι μεταμοσχευθέντες, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ογκολογικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία.

Επίσης όσοι έχουν διαγνωστεί με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία και άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, μπορούν από τον περασμένο Ιανουάριο να εμβολιάζονται εφόσον έχει παρέλθει διάστημα τριών μηνών από την αναμνηστική δόση τους έναντι του κορονοϊού.

Η 4η δόση γίνεται με τα εμβόλια mRNA, δηλαδή Pfizer ή Moderna.