Τσαβούσογλου: «Πιο ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα»

Στην Ανατολική Μεσόγειο και την αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Kriter» ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου.

Τσαβούσογλου: «Πιο ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα»

Στην Αν. Μεσόγειο και την αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Kriter» ο Mεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ζήτησε συνεργασία στην περιοχή υπογραμμίζοντας ότι οι όποιες προσπάθειες δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους Tουρκοκυπρίους, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

«Οσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη συνεργασία στην περιοχή για τους δυνητικούς ενεργειακούς πόρους. Φυσικά, δεν μιλάω για τις κακόβουλες δήθεν προσπάθειες συνεργασίας που αποκλείουν την Τουρκία και την “ΤΔΒΚ”. Τέτοιες προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, όπως αποδεικνύεται από το έργο του αγωγού EastMed. Οι μονομερείς ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν κλιμακώσει τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της “ΤΔΒΚ”. Ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο έχουμε ρόλο-κλειδί στην περιοχή. Προτεραιότητά μας, όπως πάντα, είναι η διπλωματία, η συνεργασία και ο συντονισμός», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

Από τη συνέντευξή του δεν έλειψε φυσικά και η αναφορά στην Ελλάδα, με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να υπογραμμίζει τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μετά την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. «Μπορούμε να πούμε ότι οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι σήμερα πιο ανοιχτοί από πριν. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαστε υπέρ ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα για την επίλυση των προβλημάτων μας», σημείωσε.

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ο Μ. Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για θετική ατζέντα και υποστήριξε πως η Τουρκία κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και τόνισε πως περιμένει και από την Ελλάδα την ίδια πολιτική βούληση.

Εν τω μεταξύ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ επισκέφθηκε την Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Νούλαντ είχε μια σύντομη συνάντηση με τον κ. Τσαβούσογλου και αργότερα είχε διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, οι σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις σχέσεις Αγκυρας – Bερολίνου, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις προσπάθειες διαμεσολάβησης, όπως και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην τουρκική πρωτεύουσα τον προηγούμενο μήνα είχε εκφράσει το ενδιαφέρον του για τις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου και είχε ζητήσει να συνεχιστούν οι προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Ελλάδα.

πηγή: kathimerini.gr