Τελεσίγραφο Πούτιν σε Δύση: «Από αύριο πληρώνετε σε ρούβλια αλλιώς τέλος το φυσικό αέριο»

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε πως οι αποπληρωμές θα πρέπει να γίνονται με ρούβλια, ειδάλλως θα προχωρήσει στην ακύρωση των συμβολαίων που έχει συνάψει.

Τελεσίγραφο Πούτιν σε Δύση: «Από αύριο πληρώνετε σε ρούβλια αλλιώς τέλος το φυσικό αέριο»

Ως μοχλό πίεσης προς τη Δύση για την άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν το φυσικό αέριο, δηλώνοντας εκ νέου την Πέμπτη στη Μόσχα, ότι από αύριο Παρασκευή, οι αποπληρωμές θα πρέπει να γίνονται με ρούβλια, ειδάλλως θα προχωρήσει στην ακύρωση των συμβολαίων που έχει συνάψει.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα για τις πληρωμές του φυσικού αερίου με ρούβλια και έκανε λόγο για «οικονομικό πόλεμο» και τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να αντιδράσει και να επιφέρει οικονομικό πλήγμα στις χώρες της Δύσης.

«Όσοι θέλουν να προμηθευτούν ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει από αύριο να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες και να πληρώνουν σε ρούβλια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφασή του δεν θα εξαιρέσει κανέναν.

«Αν δεν καταβληθεί το αντίτιμο σε ρούβλια, θα θεωρήσουμε ότι οι αγοραστές έχουν παραβιάσει τη συμφωνία μας, με ότι αυτό συνεπάγεται» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, τονίζοντας: «Κανένας δεν πουλά σε εμάς δωρεάν και δεν θα κάνουμε φιλανθρωπίες εμείς σε εκείνους. Τα συμβόλαια αυτά θα ανασταλλούν».

Να σημειωθεί πως μετά το σχετικό διάταγμα, η τιμή του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές εκτοξεύθηκε από τα 113 στα 127 ευρώ.