Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα

Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα της Τετάρτης (16/3) για τις παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας. Την Πέμπτη (17/3) οι ανακοινώσεις.

Διάγγελμα Μητσοτάκη το απόγευμα

Διάγγελμα για τις νέες παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας που πυροδοτείται από την δίδυμη κρίση που ταλανίζει την παγκόσμια οικονομία θα απευθύνει μέσα στις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός.

Στο τηλεοπτικό μήνυμα του ο πρωθυπουργός, το οποίο αναμένεται να μεταδοθεί το απόγευμα, θα παρουσιάσει το περίγραμμα των μέτρων και αύριο το πρωί θα ακολουθήσει η εξειδίκευση τους από τους συναρμόδιους υπουργούς.

H επέκταση των παρεμβάσεων στήριξης με νέο πακέτο μέτρων θα ξεδιπλώνεται σε τρεις πυλώνες.

Πρώτος πυλώνας η συνέχιση της οριζόντιας ενίσχυσης σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο, ενώ γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένη.

Δεύτερος πυλώνας η οικονομική στήριξη που θα δοθεί απευθείας στους πιο αδύναμους, τους πιο ευάλωτους, και θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σε ό,τι αφορά το εύρος της περιμέτρου. Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με καμία οφειλή.

Τρίτος πυλώνας είναι η παρέμβαση στα καύσιμα, ώστε ο καταναλωτής να πληρώνει σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που αναγράφεται στα πρατήρια. Οι δικαιούχοι θα καθοριστούν με κριτήρια, αλλά πιο διευρυμένα από αυτά που θα ισχύσουν για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα ανακούφισης διευκολύνονται από την πορεία των φορολογικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του έτους, που ήταν πολύ καλύτερη του αναμενόμενου. Οι εισροές από φόρους ανήλθαν σε 8.765 εκατ. ευρώ, 887 εκατ. ευρώ υψηλότερα του στόχου που θέτει ο Προϋπολογισμός.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά η ενίσχυση που θα αφορά στην ανακούφιση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, θα χορηγηθεί μέσω πλατφόρμας κατά το μοντέλο του επιδόματος θέρμανσης.

Σε ό,τι αφορά στο ύψος της ενίσχυσης, κατά πληροφορίες θα βρίσκεται στην περιοχή των 15 λεπτών ανά λίτρο καύσιμου ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές ενημέρωσης, έως και την τελευταία στιγμή γίνεται επεξεργασία όλων των δεδομένων ώστε το επίδομα κίνησης κατά περίπτωση να είναι υψηλότερο.

Το πρωί της Πέμπτης η εξειδίκευση των μέτρων

Στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ανέφερε ότι γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρούνται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, έτσι ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

Πηγή: www.cnn.gr