Οπαδοί - ανταποκριτές στην Κύπρο: Φθηνότερη βενζίνη, πρόβλημα στην οικονομία με τους Ρώσους

Ζήτησα από οπαδούς του Ολυμπιακού που γνωρίζω στην Κύπρο -συνδεσμίτες και μη- να μου βγάλουν φωτογραφίες τις τιμές στα πρατήρια βενζίνης γιατί στην Κύπρο η βενζίνη είναι πολύ πιο φθηνή από την Ελλάδα. Μίλησα μαζί τους, έχουν ενδιαφέρον αυτά που μου λένε.

Οπαδοί - ανταποκριτές στην Κύπρο: Φθηνότερη βενζίνη, πρόβλημα στην οικονομία με τους Ρώσους

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

H Κύπρος θα στενάξει με τον τουρισμό, πήγαιναν εκεί πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες. Επίσης, στην Κύπρο ζουν μόνιμα πολλοί Ρώσοι, υπάρχουν πολλές ρώσικες εταιρείες. Διαβάστε το θέμα, τους έκανα... ανταποκριτές!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 15/3/2022

Δημήτρης Βαρνάβα, ο γνωστός στην Κύπρο «Κέρβερος»: «Στην περιοχή μας ειδικά είχαμε κοντά στο 1 εκατομμύριο Ρώσους»

Τον Δημήτρη Βαρνάβα τον ξέρω πολλά χρόνια, με είχε φιλοξενήσει κιόλας στην Κύπρο όταν είχα πάει να κάνω θέμα για συνδέσμους του Ολυμπιακού. Είναι γνωστός στο νησί ως «Κέρβερος».

Οι φωτογραφίες με τις τιμές στα πρατήρια από ποια περιοχή είναι;

Επαρχία Αμμοχώστου. Δεν σου έστειλα μόνο από τις ελληνικές περιοχές, αλλά πήγα και στα Κατεχόμενα και έβγαλα φωτογραφία. Να τα γράψεις έτσι, Κατεχόμενα, και ότι καταδικάζω Ελληνοκύπριους που πάνε στα Κατεχόμενα και βάζουν βενζίνη επειδή είναι πολύ πιο φθηνή. Και να ξέρεις, τον τελευταίο καιρό ακρίβυνε πολύ η βενζίνη και στα Κατεχόμενα. Ανέβηκε 40 σεντς και πήγε 1.17 σε ευρώ.

Η βενζίνη στην ελληνική Κύπρο είναι πολύ πιο φθηνή από την Ελλάδα. Βλέπω 1.41 στη φωτογραφία σου. Γιατί;

Είναι οι φόροι πολύ λιγότεροι εδώ σε σχέση με την Ελλάδα.

Το ρεύμα;

Το ρεύμα είναι ακριβό. Πέρσι ήταν σχεδόν στη μισή τιμή.

Εσύ ήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις απ’ ό,τι θυμάμαι.

Ναι, είμαι έφεδρος στην Εθνοφυλακή, στα ΟΥΚ.


Ανησυχείς με αυτά που γίνονται;

Πολύ. Έχουν μπλεχτεί πολλοί και όσο πιο πολλοί μπλέκονται τόσο πιο μεγάλο κακό μπορεί να γίνει. Φοβάμαι για Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο που θα έρθει και στη γειτονιά μας... Οι άλλοι δίπλα βλέπεις πώς το παίζουν, πάνε και με το ΝΑΤΟ και με τη Ρωσία...

Ο κόσμος τι λέει εκεί για την οικονομία;

Σίγουρα θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τον τουρισμό. Ειδικά η περιοχή μας φιλοξενούσε περίπου 1 εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες. Μιλάμε για καταπληκτικές παραλίες εδώ, Αγία Νάπα, Πρωταρά, τους άρεσε πολύ.

Θυμάμαι όταν είχα έρθει ότι έχεις φίλους ξενοδόχους εκεί. Τι λένε;

Υπάρχουν ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν καθόλου.


Στέλιος Παλούγκος: «Η Λεμεσός ρωσοκρατείται...»

Τον Στέλιο Παλούγκο, πώς τα φέρνει η ζωή, τον γνώρισα πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη πριν από σχεδόν 20 χρόνια όταν είχα πάει για τον τοπικό σύνδεσμο εκεί που θα έκοβε την πίτα και είχε πάει ο Χατζηθεοδώρου με το Κύπελλο Ευρώπης στο πόλο. Ο Στέλιος Παλούγκος ήταν γενικός γραμματέας του συνδέσμου του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, Κύπριος, τον θυμάμαι γιατί είχε πινακίδες του Ολυμπιακού στο αυτοκίνητό του! Τα τελευταία χρόνια μένει στην Κύπρο. Είναι επιχειρηματίας και πολιτικός μηχανικός.

Ωραία πολυθρόνα του Ολυμπιακού σε μια φωτογραφία που μου έστειλες. Από πού την πήρες;

Από την μπουτίκ του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη. Όταν άνοιξα το δεύτερο «Coffee House» στη Λάρνακα, έφερα τα έπιπλα από Αθήνα και μαζί έφερα αυτήν την πολυθρόνα του Ολυμπιακού. Όπως βλέπεις, έβαλα ταπετσαρία και τη Νέα Υόρκη, ήθελα κάτι να μου τη θυμίζει. Είναι η πόλη που αγαπάω. Έζησα 15 χρόνια εκεί, έχω και γιο εκεί που μένει με τη μητέρα του και πάω κάθε χρόνο να τον βλέπω. Ήμουν παντρεμένος και χώρισα.

Ακούω ένα κοριτσάκι στο τηλέφωνο.

Έχω άλλο παιδί στην Κύπρο, ένα κοριτσάκι 6 χρόνων.

Και άλλη μια ωραία φωτογραφία βλέπω με την μπάλα.

Η ασπρόμαυρη φωτό είναι ο πατέρας μου και εγώ όταν ήμουν 2 χρόνων. Φοράω στολή Ολυμπιακού και η λαστιχένια μπάλα γράφει Ολυμπιακός. Έκανα το ίδιο με τον γιο μου όταν ήταν μικρός, με μια ίδια μπάλα και στολή του Ολυμπιακού.

Πώς εξηγείται που είναι πολύ πιο χαμηλά σε εσάς η βενζίνη;

Οι φόροι είναι πολύ πιο χαμηλοί εδώ. Και να ξέρεις, και εδώ διαμαρτύρεται ο κόσμος για τη βενζίνη γιατί έχει ακριβύνει πολύ σε σχέση με το παρελθόν. Φαντάσου, δηλαδή, σε εσάς τι γίνεται που την έχετε 2 ευρώ. Εμείς στενάζουμε με 1.40.

Η οικονομία της Κύπρου πόσο θα πληγεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Πάρα πολύ. Το ποσοστό του τουρισμού στο ΑΕΠ της Κύπρου είναι 70%, τα τελευταία χρόνια είχαμε πολλούς Ρώσους τουρίστες, αυτό μας κάνει να αγωνιούμε. Τους έκοψαν τους Ρώσους. Και επίσης ζουν μόνιμα Ρώσοι εδώ και υπάρχουν ρώσικες εταιρείες, ειδικά η Λεμεσός ρωσοκρατείται… Άσε που είναι πάρα πολύ επηρεασμένος ο κλάδος που σπούδασα, ο μηχανικός. Σε όλα τα υλικά της οικοδομής έχουν ανέβει οι τιμές στα ύψη. Μπετόν, αλουμίνιο, σκυρόδεμα, σίδερο.

Χρήστος Ευθυμίου: «Μη δούμε σε λίγο καιρό τις εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων τουριστών, αντί για εμάς, να πάνε στα Κατεχόμενα»

Ο Χρήστος Ευθυμίου είναι πρόεδρος του συνδέσμου του Ολυμπιακού στη Λάρνακα «Larnaca Reds 7».

Για τη φθηνότερη βενζίνη σε σχέση με την Ελλάδα ξεκίνησα το θέμα, αλλά στην πορεία βλέπω ότι η Κύπρος θα χτυπηθεί οικονομικά πιο πολύ από την Ελλάδα.

Η Κύπρος είναι ενάντια σε κάθε εισβολή για τον γνωστό λόγο, αλλά τα πιο πολλά έσοδα η Κύπρος τα έχει από τον τουρισμό... Επίσης, εδώ μένουν μόνιμα πολλοί Ρώσοι. Πάρα πολλοί Κύπριοι δουλεύουν με Ρώσους και με ρώσικες εταιρείες. Θα έχουμε μεγάλες απώλειες... Θα πρέπει να κρατάμε δύο σχοινιά, και το σχοινί της Ρωσίας... Δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί μεθαύριο... Μέχρι τώρα η Ρωσία κράταγε πάντα θετική στάση απέναντί μας στο Κυπριακό. Μη δούμε σε λίγο καιρό τις εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσων τουριστών, αντί για εμάς, να πάνε στα Κατεχόμενα...

Ο κόσμος τι λέει εκεί;

Ο κόσμος εδώ είναι πολύ ανήσυχος. Οι τιμές έχουν πάει όλες στα ύψη. Και το ρεύμα έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρσι. Μου είπες πριν ξεκινήσουμε ότι η βενζίνη σε εμάς είναι πολύ φθηνότερη από την Ελλάδα. Ναι, είναι. Οι φόροι είναι πιο χαμηλοί εδώ. Να σου πω όμως κάτι που δεν ξέρετε: Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ που δεν έχει μέσα μαζικής μεταφοράς! Δεν έχουμε μετρό, δεν έχουμε τρένο, δεν έχουμε τραμ, υπάρχουν μόνο λεωφορεία. Τα οποία όμως δεν μπορούν να σε πάρουν από το χωριό να σε πάνε στην πόλη και από εκεί να πας στη δουλειά σου. Εγώ από το σπίτι μου θα χρειαζόμουν 1 ώρα να πάω στη δουλειά μου με λεωφορεία, ενώ με το αμάξι πάω σε 10 λεπτά. Το 90% του κόσμου εδώ χρησιμοποιεί το αμάξι του για να πάει στον χώρο εργασίας. Δηλαδή καίμε πολλή βενζίνη. Στο σπίτι μου ξέρεις πόσα αμάξια έχουμε;

Πόσα;

Τέσσερα αυτοκίνητα! Δεν γίνεται αλλιώς, εργάζομαι εγώ, η γυναίκα μου και τα δύο μας παιδιά που είναι μεγάλα και χρειάζονται αυτοκίνητο.

Δώρος Φελλάς: «Έχουμε τα στατιστικά, οι Ρώσοι το 50% του τουρισμού εκτός ΕΕ»

Σε ποιο γήπεδο είσαι στη φωτογραφία;

Στη δεύτερη μεγάλη μου αγάπη, μαζί με τον Ολυμπιακό, την Ομόνοια.

Τι δουλειά κάνεις;

Account manager σε μια μεγάλη εταιρεία που ασχολείται με το free shopping.

Πες μου για τους Ρώσους τουρίστες, εσύ θα τα γνωρίζεις καλά.

Έχουμε τα στατιστικά στα χέρια μας. Οι Ρώσοι ήταν το 50% του τουρισμού εκτός ΕΕ Και ένα 8% ήταν οι Ουκρανοί. Καταλαβαίνεις για τι χτύπημα μιλάμε. Στο σύνολο όλου του τουρισμού στην Κύπρο, εντός και εκτός ΕΕ, μιλάμε για το 25% του τουρισμού. Αλλά οι Ρώσοι ήταν αυτοί που έφερναν το πιο πολύ εισόδημα. Άσε το πρόβλημα με το Swift...

Ο λαός τι λέει;

Ο λαός εδώ είναι διχασμένος. Όλοι σχεδόν λένε ότι έπρεπε να κρατήσει πιο ουδέτερη στάση η Κύπρος απέναντι στη Ρωσία γιατί εξαρτιόμαστε πολύ από τους Ρώσους. Τώρα στα Κατεχόμενα πλασάρουν το «ελάτε σε εμάς» και προσπαθούν να κάνουν απευθείας πτήση για Κατεχόμενα. Δεν είχαν πριν. Πήγαιναν μέσω Τουρκίας.

Και μέσω υμών.

Ναι, αλλά αν πήγαιναν από εμάς, έμεναν οι φόροι αεροδρομίου σε εμάς. Επίσης, άφηναν έσοδα και σε εμάς γιατί περνούσαν διακοπές και σε εμάς, σου είπα τα στατιστικά.

Όπλα δεν έστειλε η Κύπρος στην Ουκρανία.

Όχι, ευτυχώς, δεν έκανε η Κύπρος τη βλακεία που έκανε ο δικός σας... Τρόφιμα έστειλαν, ιατρικά, στολές και άρβυλα.

Να σου πω κι ένα αστείο που έζησα με τον Ολυμπιακό;

Ό,τι θες.

Όταν έπαιξε ο Ολυμπιακός με την Ανόρθωση, ήρθαμε Ολυμπιακοί από την Κύπρο με φανέλες και κασκόλ στο αεροπλάνο. Κύπριοι Ολυμπιακοί. Όμως στο αεροπλάνο ήταν και πάρα πολλοί οπαδοί της Ανόρθωσης. Ήμασταν 25 Ολυμπιακοί και ήταν 100 οπαδοί της Ανόρθωσης. Κοντέψαμε να παίξουμε ξύλο μέσα στο αεροπλάνο Κύπριοι με Κύπριους!