Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου

Επιβεβαίωσε τη διενέργεια του νέου γύρου συνομιλιών ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου

Τη Δευτέρα (14/3) θα λάβει χώρα ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ οι μάχες στα ουκρανικά εδάφη μαίνονται για 18η συνεχή ημέρα με τη Ρωσία να περικυκλώνει πόλεις – κλειδιά και να βρίσκεται μια ανάσα από την εισβολή στο Κίεβο.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή αλλά θα συνεχιστούν τη Δευτέρα, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Ο Πεσκόφ προέβη στις δηλώσεις αυτές αφότου ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Ολέξι Αρέστοβιτς υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές πραγματοποιούν συνομιλίες σήμερα, εστιάζοντας κυρίως στην κατάσταση που επικρατεί στη Μαριούπολη.

Ο Αρέστοβιτς δήλωσε, επίσης, ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει αρκετά στρατεύματα στη Μαριούπολη ώστε να μην καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει.

Σημειώνεται πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο βάθος συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι;

Αν και κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα, δεν επετεύχθη κάποια συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, τα τελευταία 24ωρα οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για μικρή πρόοδο στις συνομιλίες των δύο πλευρών, η οποία ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για συνάντηση Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελέσνκι.

«Υπάρχουν ορισμένα θετικά σημάδια στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως μου έχουν μεταφέρει οι ρώσοι διαπραγματευτές» ισχυρίστηκε την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Πεσκόφ, σύμφωνα με τις οποίες το Κρεμλίνο δεν αποκλείει συνάντηση μεταξύ των δύο προέδρων, αλλά θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένη για να παράγει αποτελέσματα.

«Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι. Θεωρητικά, είναι πράγματι πιθανό» είπε ο Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν ότι μια συνάντηση μεταξύ Ρώσου και Ουκρανού προέδρου μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επεσήμανε ότι «πρώτα, οι αντιπροσωπείες και οι υπουργοί πρέπει να κάνουν μέρος των εργασιών που απαιτούνται για να διασφαλίσουν ότι οι πρόεδροι δεν θα συναντηθούν μόνο και μόνο για να συναντηθούν, αλλά θα πραγματοποιήσουν επαφές που θα αποφέρουν αποτελέσματα».

«Η θέση της Ρωσίας δεν είναι μυστική, έχει διατυπωθεί και τεθεί υπόψη των ουκρανών διαπραγματευτών. Περιμένουμε να λάβουμε τις διευκρινίσεις τους» πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

πηγή:in.gr