Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε σκόπιμα την ηλεκτροδότηση

Για «επικίνδυνη προβοκάτσια» έκανε λόγο η Ρωσία σχετικά με τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κατηγορώντας τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε σκόπιμα τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τον τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία κατηγορεί τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε σκόπιμα την ηλεκτροδότηση

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τον ουκρανικό στρατό ότι έπληξε τις γραμμές ηλεκτροδότησης και έναν υποσταθμό που τροφοδοτούν με ηλεκτρική ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη προβοκάτσια», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Νωρίτερα σήμερα η Ουκρανία προειδοποίησε για τον κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας μετά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης του σταθμού στη διάρκεια εχθροπραξιών μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων.

Σχολιάζοντας το μπακ άουτ στο Τσερνόμπιλ, ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Γκέρμαν Γκαλουσένκο, δήλωσε στο BBC ότι η Ουκρανία δεν έχει πρόσβαση σε πληροφορίες παρακολούθησης στον σταθμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει εάν απελευθερώνονται ραδιενεργές ουσίες.

«Πρέπει να το επισκευάσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», είπε ο Γκαλουσένκο αναφέροντας ότι υπάρχει «ένα ειδικό σύστημα ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος» που θα επιτρέψει στο εργοστάσιο να λειτουργεί για αρκετές ημέρες χρησιμοποιώντας γεννήτριες ντίζελ.