Οικονόμου: «Στις 13 Μαρτίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη»

Την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 13 Μαρτίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Οικονόμου: «Στις 13 Μαρτίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη»

«Στις 13 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Θα έχει γεύμα με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στην ρητορική. Χωρίς διαφοροποιήσεις από τις καθαρά διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι η συνάντηση γίνεται κατόπιν πρόσκλησης του Τούρκου Προέδρου.

«Πάντα είμαστε της άποψης ότι ο διάλογος βοηθάει και με αυτό το πνεύμα προσέρχεται ο πρωθυπουργός», πρόσθεσε χωρίς πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης.

Αναφορικά με τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογράμμισε ότι «η ενότητα των Ελλήνων είναι άρρηκτη και κανείς δεν θα καταφέρει να σπείρει τη διχόνοια. Οι Έλληνες δεν είναι ιστορικά αφελείς ώστε να παρασύρονται από φωνές έξωθεν, έχουν βαθιά ιστορική συνείδηση. Η Ελλάδα αποδεικνύει την προσήλωσή της στο διεθνές δίκαιο. Έλαβε από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση εναντίον της ρωσικής εισβολής. Μήνυμα ότι είμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ότι λογικές αναθεωρητισμού δεν γίνεται να γίνονται αποδεκτές».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στις πέντε επιχειρήσεις απομάκρυνσης από το Κίεβο, τη Μαριούπολη και την Οδησσό τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για την ασφαλή απομάκρυνση των Ελλήνων στην περιοχή.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ουκρανία, αναφέροντας ότι 5.421 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα από την αρχή του πολέμου.

«Πάνω από 2 δις ευρώ για την ακρίβεια»

Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε ράλι ακρίβεια και μίλησε για τις δράσεις της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια. Είπε ότι προωθείται η ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή απάντηση ενώ είπε ότι έχουν διατεθεί εσωτερικά πάνω από 2 δις ευρώ.

Αναφέρθηκε επιπλέον στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, στις νέες παρεμβάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και σε μία σειρά από δράσεις που οδηγούν σε ενίσχυση του εισοδήματος όπως πχ η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

«Η ρωσική εισβολή προκαλεί σοβαρές αναταράξεις. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες. Η κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις. Με σχέδιο θα είμαστε δίπλα στους πολίτες απέναντι στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας», υπογράμμισε.

πηγή: www.cnn.gr