Αεροδρόμια: Αίρεται η υποχρέωση συμπλήρωσης PLF για τους Ουκρανούς

Εκτακτη αεροπορική οδηγία εκδόθηκε από την ΥΠΑ που προβλέπει ότι όλοι οι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ήδη από προχθές.

Αεροδρόμια: Αίρεται η υποχρέωση συμπλήρωσης PLF για τους Ουκρανούς

Στο μεταξύ, αίρονται σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που σχετίζονται με τις υγειονομικές συνθήκες που έχουν προκύψει από την πανδημία. Ειδικότερα, σύμφωνα με ΝΟΤΑΜ (αεροπορική οδηγία) της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας), οι αφίξεις όλων των επιβατών πτήσεων εξωτερικού θα γίνονται προς τη χώρα μας χωρίς τη συμπλήρωση του PLF (Passenger Locator Form) από την Τρίτη 15 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική συμπλήρωση της εν λόγω φόρμας –που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις λεπτομέρειες των πρόσφατων ταξιδιών, τη διεύθυνση διαμονής των ταξιδιωτών– καθιερώθηκε για την καλύτερη ιχνηλάτηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Παράλληλα, προστέθηκαν ακόμα δύο χώρες που προσχώρησαν στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού της Ε.Ε., το Μπενίν και η Ιορδανία, με αποτέλεσμα οι επιβάτες κάτοχοι πιστοποιητικών από αυτές τις χώρες να μην έχουν την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κατά την άφιξή τους εφόσον είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι όλοι οι ταξιδιώτες διατηρούν την υποχρέωση συμπλήρωσης της φόρμας PLF μέχρι και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου για την είσοδό τους στη χώρα. Παράλληλα, επιτρέπεται πλέον η είσοδος των ταξιδιωτών που κατέχουν πιστοποιητικά (είναι υπήκοοι) από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και της Συμφωνίας Σένγκεν, καθώς και από τις 35 χώρες εκτός της Ε.Ε. που έχουν προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού COVID-19 της Ε.Ε. χωρίς την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ κατά την είσοδό τους. Πρόκειται (πέραν των μελών της Ε.Ε. και της Συμφωνίας Σένγκεν) για τις χώρες: Aγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Βατικανό, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Ελβετία, Ελ Σαλβαδόρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Ισραήλ, Λιχτενστάιν, Λίβανος, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Μονακό, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Παναμάς, Πράσινο Ακρωτήριο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Τόγκο, Τουρκία, Τυνησία, Μπενίν, Ιορδανία, Φερόες Νήσοι και Κινεζική Ταϊπέι (δεν αναγνωρίζεται ως κράτος από την Ελλάδα).