Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Μαρτίου

«O φάκελος της Ελλάδας έχει βάθος. Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις τουρκικές έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της Μεσογείου. Υπάρχουν πολλά θέματα που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα. Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πως η Ελλάδα μετατρέπει τα ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας, σε ζητήματα Τουρκίας – Eυρωπαϊκής Ένωσης. H Eλλάδα πρέπει να καταλάβει πως εμείς είμαστε οι γείτονές της, μαζί ζούμε. Εμείς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας. Η ευαισθησία της Τουρκίας στη Γαλαζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και δεν μπορεί να ασκηθεί κριτική σε αυτή. Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και τη στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και φυσικά όλα αυτά θα συζητηθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Πρόσθεσε επίσης πως «σε αυτό το σημείο θα πρέπει να προκύψει μια προσέγγιση από την Ελλάδα, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Μια προσέγγιση που θα απέχει πολύ από το να αμφισβητεί τα “δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας”. Φυσικά, υπάρχει το θέμα της “Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου” που περιλαμβάνει θέματα από το άνοιγμα των Βαρωσίων μέχρι την αρνητική εκστρατεία της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Η “ΤΔΒΚ” είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό. Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις, αυτό πρέπει να αποτυπώνεται με την επίδειξη σεβασμού, δηλαδή στη βάση μιας λύσης δύο κρατών-δύο κοινοτήτων”.

«Όπως ανέφερα, πρόκειται για εκτεταμένο φάκελο. Υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν, αλλά είναι ξεκάθαρα τα θέματα που διαφωνούμε. Δεν χρειάζεται να το κρύψουμε από κανέναν. Επομένως, αυτή η συνάντηση θα είναι μια συνάντηση στην οποία όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς. Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας, στέλνει ισχυρά μηνύματα εδώ και πολύ καιρό. Θα μοιραστούμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για ακόμη μια φορά τις πολιτικές μας αναφορικά με αυτό το θέμα», υπογράμμισε ο Ομέρ Τσελίκ.

Γεύμα στην οικία του Τούρκου Προέδρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή, 13 Μαρτίου, στην Κωνσταντινούπολη. Θα γευματίσουν στην οικία του Τούρκου προέδρου.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Φανάρι στις 13 Μαρτίου, ανήμερα την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Η επίσκεψη έρχεται σε ένα χρονικό σημείο που, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον –και ανησυχία– για τα νέα δεδομένα που ενδεχομένως δημιουργηθούν και στην περιοχή μας.

Παράλληλα, όμως, η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που υπάρχει η εκπεφρασμένη βούληση του κ. Μητσοτάκη για συνάντηση με τον κ. Ερντογάν.

πηγή: kathimerini.gr