Γιώργος Μποτσκαριώβ για πόλεμο στην Ουκρανία: «Μπούρδες εκατέρωθεν, Ρωσία και ΗΠΑ είναι από πίσω»

Η οικογενειακή ιστορία του είναι τρομερή. Τρεις γενιές προσφύγων λόγω πολέμων. Δεν μασάει τα λόγια του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  

Γιώργος Μποτσκαριώβ για πόλεμο στην Ουκρανία: «Μπούρδες εκατέρωθεν, Ρωσία και ΗΠΑ είναι από πίσω»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο καλύτερος προπονητής στις ρίψεις, που βγάζει σπουδαία ταλέντα με τα οποία δουλεύει από μικρά παιδιά, είναι ο Ελληνορώσος Γιώργος Μποτσκαριώβ. Παιδί του πολέμου ο Μποτσκαριώβ, με μία τρομερή οικογενειακή ιστορία προσφύγων λόγω πολέμου τρεις γενιές…

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 2/3/2022

Για όσους δεν σε γνωρίζουν καλά, πες τους αθλητές που έχεις φτιάξει.

Είναι 20 χρόνων, τους έχω από το Δημοτικό Σχολείο. Ελίνα Τζένγκο στο ακόντιο, παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων, χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Νέων στην Αργεντινή, χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό φέτος, ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο φέτος. Για λίγο έχασε το χρυσό, είχε πάθει δηλητηρίαση. Οδυσσέας Μουζενίδης, αυτός είναι 23 χρόνων, χάλκινο μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό στο Ταλίν στη σφαιροβολία. Κεσσίδη Σοφία, 20 χρόνων, 4η στο Παγκόσμιο στη δισκοβολία. Αναστασία Ντραγκομίροβα, αυτή είναι 19 χρόνων, 6η στο Παγκόσμιο στη σφαιροβολία που δεν είναι το αγώνισμά της. Έπταθλο κάνει, αλλά είχε τραυματιστεί και κατέβηκε στη σφαιροβολία.


Μην πούμε όλα τα παιδιά, είναι κι άλλα παιδιά το ξέρω, τα έχεις στον Κένταυρο Νέας Καλλικράτειας, πάμε τώρα στο θέμα μας.

Δουλεύουν τα παιδιά αυτά πολύ σκληρά.


Και νιώθουν ελληνόπουλα, τους έχω κάνει συνεντεύξεις.

Νιώθουν πολύ ελληνόπουλα. Έχουν γεννηθεί εδώ. Εκεί που ζεις, εκεί νιώθεις. Σίγουρα δεν ντρέπονται για την καταγωγή τους, εκτιμούν την καταγωγή τους, όμως εκτιμούν και την Ελλάδα, εδώ ζουν από μωρά, εδώ πήγαν σχολείο.


Εσύ είσαι Έλληνας και Ρώσος.

Ναι. Ο μπαμπάς μου Ρώσος, η μαμά μου Ελληνίδα Πόντια. Έχω μία οικογενειακή ιστορία γεμάτη προσφυγιά από πολέμους...


Πες μου την, θέλω ιστορίες που διδάσκουν.

Η μαμά μου έχει το επίθετο Κριθαρίδου. Οι γονείς της έφυγαν με τον πόλεμο από την Κερασούντα, ήταν Πόντιοι, δεν τους έβαζαν στο καράβι για Ελλάδα, γιατί ο ένας ήταν 18 και η άλλη 16, και τους έστειλαν στον Καύκασο.


Πού ακριβώς;

Πρώτα τους έστειλαν στο Μπακού και μετά στην Τιφλίδα. 80 χιλιόμετρα από την Τιφλίδα έβαλαν πάρα πολλούς Πόντιους, τους έδωσαν περιοχές εκεί, δημιούργησαν δώδεκα χωριά. Εμένα ο παππούς μου και η γιαγιά μου μιλούσαν ποντιακά και πήγαν στο χωριό Χαραμπά.


Εκεί γεννήθηκε η μητέρα σου;

Η μητέρα μου από τους Πόντιους γονείς της γεννήθηκε στην Τιφλίδα, όπως και εγώ.
Δηλαδή ο μπαμπάς σου ο Ρώσος γνώρισε τη μαμά σου την Πόντια στην Τιφλίδα;
Άκου τώρα την ιστορία του πατέρα μου του Ρώσου. Ο πατέρας του πατέρα μου ήταν από τη Σιβηρία Ρώσος. Μποτσκαριώβ. Ο άλλος παππούς μου δηλαδή. Όμως η γιαγιά μου λεγόταν Ερμίλαβα και ήταν Ουκρανή.


Πού και πώς γνωρίστηκαν;

Ο παππούς μου μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο στρατιωτικό και έγινε στρατιωτικός στη Σοβιετική Ένωση. Τον έστειλαν διοικητή σε κέντρο στρατιωτικό στην Τιφλίδα. Η γιαγιά μου η Ουκρανή ήταν από οικογένεια που είχε ρίζα σε τσάρους, τους κυνηγούσαν να τους σκοτώσουν γιατί είχαν τσαρική καταγωγή. Τους πήραν τη γη και έφυγαν στην Τιφλίδα για να γλιτώσουν. Κάτι που δεν ξέρει ο κόσμος είναι ότι στη Γεωργία τότε ζούσαν 80 διαφορετικές εθνότητες! Εκεί τους πήγαιναν, ήταν το πιο πολυεθνικό μέρος στη Σοβιετική Ένωση.


Και πώς ήρθατε στην Ελλάδα;

Το 1992 ξέσπασε φοβερός εμφύλιος πόλεμος στη Γεωργία και ήρθαμε στην Ελλάδα μαζί με πολλούς άλλους Πόντιους. Του Ρώσου μπαμπά μου σόι δεν υπήρχε, αφού ήταν από ορφανοτροφείο, ενώ το σόι της μαμάς μου τους είχαν σκοτώσει και όσοι γλίτωσαν είχαν πάει στην Τιφλίδα. Όμως της μαμάς μου σόι υπήρχε εδώ. Η αδελφή της γιαγιάς μου είναι από το Λεβεντοχώρι στο Κιλκίς. Ζούσε στην Ελλάδα ο προπάππους μου και η αδελφή της γιαγιάς μου. Όταν ήρθαμε στην Ελλάδα, εγώ ήμουν 10 χρόνων, πήγα εδώ σχολείο και πανεπιστήμιο, στο Αριστοτέλειο. Πρέπει να σου πω και κάτι άλλο.


Ό,τι θες.

Όταν ήρθαμε εδώ, η μαμά μου είχε ήδη ελληνικό διαβατήριο. Τόσο παλιό που ήταν βασιλικό! Είμαστε οικογένεια τρεις γενιές προσφύγων λόγω πολέμων... Και όλα αυτά που βλέπω τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία με ανατριχιάζουν. Πάλι πρόσφυγες, πάλι πόλεμος. Λόγω των πολιτικών... Δεν ξεκινάει ο πόλεμος από τους λαούς. Οι πόλεμοι γίνονται από τους πολιτικούς. Είναι πολύ άσχημο για τα παιδιά. Είναι πολύ άσχημο για τον κόσμο που χάνει τις περιουσίες του και ξεκινάνε πάλι από την αρχή.


Εσύ αισθάνεσαι μισός Έλληνας, μισός Ρώσος;

Απόλυτα! Νιώθω περήφανος και για τη ρώσικη και για την ελληνική μου καταγωγή. Δεν αισθάνομαι ντροπή για καμία από τις δύο μου καταγωγές. Το ίδιο μεταφέρω και στα παιδιά μου. Τους μαθαίνω και τα ελληνικά και τα ρώσικα.


Πόσα παιδιά;

Έχω τέσσερα κορίτσια.


Διαβατήριο;

Έχω και ελληνικό και ρώσικο διαβατήριο. Και τις δύο υπηκοότητες. Και αυτό μεταφέρεται αυτομάτως στα παιδιά μου.


Πες μου κι άλλα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πώς το βλέπεις εσύ;

Έχω ζήσει στο πετσί μου όπως σου είπα τι είναι ο πόλεμος. Τι είναι η αίσθηση του φόβου, της αγωνίας, της αβεβαιότητας, του ξεριζωμού. Ο πόλεμος είναι ό,τι χειρότερο, είναι μία κατάρρευση, μία υποβίβαση των ανθρώπων. Αυτά που έχεις δεδομένα στη ζωή σου, όλα ανατρέπονται. Το μόνο που σκέφτονται μετά οι άνθρωποι είναι τα παιδιά τους, πώς θα ζήσουν τα παιδιά τους. Με στενοχωρεί πάρα πολύ για τα παιδιά. Ήμουν κι εγώ παιδί όταν έζησα τον πόλεμο, παράτησαν τα πάντα οι γονείς μου για να προφυλάξουν εμένα και τις δύο αδελφές μου, τράπηκε σε φυγή η οικογένεια.


Πες μου ελεύθερα τη γνώμη σου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δεν ήθελε κανένας Ρώσος να πάει να πολεμήσει και να σκοτώνει Ουκρανούς. Και στη Ρωσία μέσα υπάρχουν αντιδράσεις από τον λαό. Οι Ρώσοι με τους Ουκρανούς είναι σαν αδέλφια ιστορικά που τσακώνονται. Είναι σαν εμφύλιος. Και είναι κακό που η Ελλάδα στέλνει όπλα σε Ουκρανούς για να σκοτώνουν Ρώσους. Η Ελλάδα έπρεπε να έχει ειρηνευτικό ρόλο. Έπρεπε να στείλει φάρμακα, κουβέρτες, να μεσολαβεί, όχι να στέλνει όπλα στον έναν για να σκοτώνει τον άλλον. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα. Πρέπει να δώσουν την επιλογή στους ανθρώπους να αισθάνονται ό,τι θέλουν. Θέλουν να νιώθουν Ρώσοι; Θέλουν να νιώθουν Ουκρανοί; Να το επιλέξουν οι άνθρωποι, όχι οι πολιτικοί.


Διαβάζεις τα ρώσικα ΜΜΕ, έτσι δεν είναι;

Ναι, ξέρω πολύ καλά ρώσικα. Ξέρω και άριστα τα ελληνικά, όπως με ακούς. Και ποντιακά ξέρω.


Τι λένε τα ρώσικα ΜΜΕ;

Θέλουν να παραδοθεί ο Ζελένσκι. Αυτή είναι η ουσία. Δεν θέλουν να σκοτώνουν Ουκρανούς, γι’ αυτό το πάνε σιγά σιγά. Αν θέλανε να θερίσουν κόσμο, θα είχε τελειώσει αμέσως το θέμα. Έχει τη δύναμη η Ρωσία να ισοπεδώσει το Κίεβο και τις άλλες πόλεις. Δεν έχουν αεροπλάνα καν οι Ουκρανοί, αλλά βλέπεις ότι δεν πετάνε τα αεροπλάνα των Ρώσων να βομβαρδίζουν το Κίεβο. Δεν έχουν να χωρίσουν κάτι οι δύο λαοί. Ξέρεις πόσοι μικτοί γάμοι υπάρχουν εδώ και αιώνες; Θεωρούνται σαν αδέλφια που μαλώνουν και τα ξαναβρίσκουν. Η γλώσσα είναι σχεδόν ίδια, οι παραδόσεις είναι ίδιες και οι δύο λαοί είναι ορθόδοξοι και οι δύο είχαν κομμουνισμό, έχουν μια κοινή πορεία.


Γιώργο, θα μπορούσα να καταλάβω τη Ρωσία αν εισέβαλε μόνο στις περιοχές που έχουν αυτονομηθεί και ο πληθυσμός έχει αμιγώς ρώσικη συνείδηση. Τυπικά και νομικά θα ήταν πάλι εισβολή, αλλά ηθικά θα είχε ένα έρεισμα. Τώρα στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας τι δουλειά έχει ο στρατός της Ρωσίας;

Οι Ρώσοι λένε ότι οκτώ χρόνια έχουν σκοτωθεί χιλιάδες ρωσόφωνοι και ότι οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας τούς έχουν συμπεριφερθεί πολύ άσχημα. Και ότι αντέδρασαν τώρα για να ρίξουν την ουκρανική κυβέρνηση. Μπούρδες…


Τι;

Μπούρδες… Και από τη μία πλευρά και από την άλλη. Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι πίσω απ' όλα αυτά και την πληρώνει ο λαός. Και της Ευρώπης είναι λάθος οι χειρισμοί και φοβάμαι μην καταλήξουμε σε κάνα πυρηνικό χτύπημα. Είναι τρελό αυτό που ζούμε με την κλιμάκωση απ’ όλες τις πλευρές. Ξέρεις όμως τι με τρομάζει πιο πολύ;


Πες μου.

Θυμάσαι αεροπλάνα ρώσικα να σβήνουν τις φωτιές στη χώρα μας; Ανησυχώ αν οι Τούρκοι μάς πολεμήσουν στο μέλλον τι στάση θα κρατήσουν οι Ρώσοι... Μιλάμε για υπερδύναμη. Ποιος ο λόγος για τη χώρα μας, την Ελλάδα, να τα βάζει με μια υπερδύναμη και να στέλνει όπλα σε αντίπαλο που σκοτώνει Ρώσους; Εμένα με τρομάζει αυτό διότι παρακολουθώ και τα ρώσικα ΜΜΕ. Ο επόμενος πόλεμος στην Ευρώπη δεν θα είναι της Πορτογαλίας με την Ισπανία, του Βελγίου με την Ολλανδία, ούτε της Ιταλίας με την Αυστρία... Ο επόμενος πόλεμος στην Ευρώπη -αν υπάρξει- θα είναι της Ελλάδας με την Τουρκία. Και δεν θέλουμε εχθρό μας τη Ρωσία. Και επίσης εδώ που ζω στη Χαλκιδική έρχονται πολλές χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες. Ήδη μου λένε φίλοι μαγαζάτορες και ξενοδόχοι ότι γίνεται καταστροφή με ακυρώσεις. Ο λαός την πληρώνει.