Τσίπρας για Ουκρανία: «Η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του πολέμου»

Το εθνικό συμφέρον επιτάσσει η Ελλάδα να γίνει μέρος της λύσης της ουκρανικής κρίσης και όχι μέρος του πολέμου, επισήμανε σήμερα στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Τσίπρας για Ουκρανία: «Η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του πολέμου»

Καταδίκη στην ρωσική εισβολή

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν σαφής στην καταδίκη του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία από την αρχή της ομιλίας του λέγοντας πως «βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη - αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα - σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές». Τόνισε παράλληλα πως «οφείλουμε όλοι χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και την απαράδεκτη αναθεωρητική πολιτική που βασίζεται η Ρωσία.

Να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας. Να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά ειδικά εις βάρος και του Ρωσικού λαού».

Όσον αφορά την συναντίληψη που πρέπει να υπάρξει στο εσωτερικό της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «απαιτείται από όλους μας εθνική σύνεση. Να αποφύγουμε την παγίδα να μετατρέψουμε μια κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία». Σχολίασε μάλιστα την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως « φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς του αντιπάλους και όχι στον Πούτιν και τον Ερντογάν», ζητώντας «να υπάρξουν σήμερα, παρά τις διαφορές μας, κοινοί στόχοι για όλους μας, για το πατριωτικό και εθνικό συμφέρον». Αναφερόμενος στους στόχους της χώρας τόνισε ότι αυτοί πρέπει να είναι «η ταχύτερη αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και η αλληλεγγύη μας σε όσους κινδυνεύουν σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας».

Χώρο στην διπλωματία

Στην βάση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη πρέπει «να δώσουμε χώρο στη διπλωματία και το διάλογο. Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας είναι ένα ισχυρό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση και ως ευρωπαϊκή χώρα ορθώς στηρίζουμε και συμμετέχουμε σ’ αυτές». Επισήμανε όμως ότι οφείλουν να στοχεύουν στην ειρήνευση και ταυτόχρονα να ξεκαθαρίζουν ότι «έχουμε απέναντί μας τον Πούτιν και το καθεστώς του, όχι τον ρωσικό λαό». Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η απαγόρευση πολιτιστικών έργων είναι σε λάθος κατεύθυνση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάχθηκε υπέρ της ανθρωπιστικής στήριξης του ουκρανικού λαού, την ελληνικής κοινότητας της χώρας αλλά και των προσφύγων. Καταγγέλλοντας μάλιστα τις δηλώσεις του υπουργού Προσφυγικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη που ανέφερε ότι οι προερχόμενοι από την Ουκρανία είναι «αληθινοί πρόσφυγες».

Κριτική στην κυβερνητική τακτική

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ξεκάθαρος στις διαφωνίες του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική πολιτική. Επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ο πλανήτης να οδηγηθεί σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο. Όπως είπε το ερώτημα είναι αν «η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες ή θα είναι μια σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα επισπεύδουσα στη πρώτη γραμμή» και αν «πρέπει να επιμείνει στον παραδοσιακό της ρόλο της ως γέφυρας ειρήνης και συνεννόησης των χωρών ή πρέπει να αλλάξει δόγμα και να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης;» Τόνισε ότι η Ελλάδα «πρέπει στην παγκόσμια αστάθεια να συνεχίσει να επιδιώκει να είναι μέρος της λύσης» και όχι «να γίνει μέρος της κρίσης Μέρος του πολέμου, αντί για μέρος της ειρήνης».

Με αφετηρία αυτή την λογική ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «θέλω να εκφράσω τις βαθύτατες ανησυχίες μας για ορισμένες πρωτοβουλίες σας κ.Μητσοτάκη, όχι συνολικά για τη στάση σας. Για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων και κοινών δράσεων της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς».

Αναρωτήθηκε μάλιστα «ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης, να μετατρέπεται σήμερα σε εμπλεκόμενη του πολέμου;». Τόνισε πως «σε τέτοιες ώρες εθνικής ευθύνης δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες, ακόμη και αν τα κίνητρά σας είναι ευγενή. Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας. Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες υπάρχει και είδαμε πού οδήγησε».

Συνολικά επισήμανε πως «την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει με ιστορικό πισωγύρισμα, θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτό. Να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στο ψυχρό πόλεμο της δεκαετίας του 50, να επανέλθει και η Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές της δεκαετίας του 50. Να υιοθετούμε ξανά το δόγμα Παπάγου, ούτε καν το δόγμα Καραμανλή».

Το διεθνές δίκαιο

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην Δύση για πρακτικές που οδήγησαν στην έκπτωση της έννοιας του διεθνούς δικαίου. «Πού ήταν και που είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Ή μήπως το ξεχάσαμε αυτό; Λες και στη Κύπρο δεν είχαμε εισβολή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις Δυτικές δυνάμεις συνολικά, για τη διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Με διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις, στο Ιρακ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία. Όπως και για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1999-2008, ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών, που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

Ελληνοτουρκικά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόνισε πως «οι παγκόσμιες εξελίξεις, η αποσταθεροποίηση και οι ανακατατάξεις που φέρνει η ουκρανική κρίση, αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε ενεργά έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, με σκοπό την μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Επισήμανε προς την κυβέρνηση πως «είναι λάθος να επιμένετε στο ψευδο-αφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας για να δικαιολογείτε την αναβλητική σας διπλωματία. Είναι λάθος να προεξοφλείτε εσείς και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις για να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα, αντί να επιδιώκουμε ως χώρα να θέσουμε εμείς την ατζέντα στην γείτονα».

Ειδικά για το ζήτημα των εξοπλισμών απευθύνθηκε στον Κ.Μητσοτάκη λέγοντας πως «επιχειρείτε να μετατρέψετε τη κρίση σε ευκαιρία για μικροκομματικές επιδιώξεις. Να θέλετε μέσω της Ουκρανικής κρίσης να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες. Και να μα ζητάτε εκ νέου και λευκή επιταγή στα εξοπλιστικά».

Διευκρίνισε ότι «στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και σε αυτήν τη βάση θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε να δημιουργήσετε ένα κλίμα υπερεξοπλισμών, χωρίς διαφάνεια και προγραμματισμό, πέρα από τη λογική της επαρκούς άμυνας που έχει ανάγκη η χώρα». Τόνισε μάλιστα ότι «για εμάς αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Είναι η ειρήνη και η προκοπή του λαού μας. Οι εξοπλισμοί είναι ένα μόνο μέσο για να πετύχουμε το σκοπό μας».

Το ενεργειακό ζήτημα

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ενεργειακό ζήτημα. Τόνισε πως «η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας στην ΕΕ, εξαιτίας άστοχων κυβερνητικών επιλογών, εξαιτίας της ολιγωρίας στην λήψη μέτρων και εξαιτίας των εσφαλμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων».

Επισήμανε ότι «η ενεργειακή ασφάλεια είναι ασύμβατη με την ενεργειακή φτώχεια, και η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης». Έτσι, είπε, «μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και την ριζική μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Πηγή: News247.gr