Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει η προθεσμία για την πληρωμή - Ποια τα πρόστιμα

Λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας - Ποια τα πρόστιμα 

Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει η προθεσμία για την πληρωμή - Ποια τα πρόστιμα

Μια εβδομάδα έχουν προθεσμία οι οδηγοί για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2022, καθώς ως καταληκτική ημερομηνία έχει οριστεί η Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου.

Η ίδια ημερομηνία ισχύει και για όσους επιθυμούν να θέσουν τα αυτοκίνητά τους σε ακινησία για να γλιτώσουν τα πρόστιμα.

Σχετικά με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2022, φέτος, γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του Taxis και να επιλέξουν την ενότητα «Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων».

Στη συνέχεια εμφανίζεται η επιλογή για την εμφάνιση του ειδοποιητηρίου, το οποίο έχει και κωδικό QR (QR code), με το οποίο μπορεί να γίνεται απευθείας πληρωμή, μέσω web banking. Για τους κατόχους πιστωτικών καρτών υπάρχει η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις. Σε ό,τι αφορά στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, είναι διαφορετικά σε σχέση με τα περσινά, μόνο για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2021. Υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 στο πρότυπο WLTP που αναγράφονται στην άδεια του οχήματος.

Για τα οχήματα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 έως και την 31 Δεκεμβρίου 2021, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές CO2 του οχήματος στο πρότυπο NEDC.

Στα παλαιότερα αυτοκίνητα, με άδεια κυκλοφορίας έως 30/10/2010, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση την παλαιότητα και τα κυβικά εκατοστά του κινητήρα τους και κυμαίνονται:

  • Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
  • Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.
  • Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.

Τα πρόστιμα

Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης δεν προλάβει να πληρώσει στην ώρα τους, θα κληθεί να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, με το πρόστιμο για την μη έγκαιρη καταβολή του να κυμαίνεται ως εξής:

ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο/τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.

το ήμισυ των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ. ή φορτηγό ή λεωφορείο

30 ευρώ, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από αυτό το ποσό

Εάν ένας ιδιοκτήτης οχήματος δεν μπορεί να καταβάλει τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε ακινησία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκίνητου του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Από την στιγμή που θα καταθέσετε τις πινακίδες, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να μετακινηθεί για κανένα λόγο ούτε για να ακινητοποιηθεί εκ νέου ούτε για να πάει service και υπάρχουν κυρώσεις που κυμαίνονται από 10.000 ευρώ εφόσον διαπιστωθεί ότι το αυτοκίνητο είναι σε κυκλοφορία παρότι έχει δηλωθεί σε ακινησία, έως 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Δήλωση ακινησίας

Με την εφαρμογή myCar μπορείτε να καταθέσετε online τις πινακίδες του οχήματός σας αποφεύγοντας κάθε χρονοβόρα διαδικασία που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Με ένα απλό κλικ είτε μέσα από υπολογιστή είτε από κινητό, θα μπορούν να θέτουν το όχημα τους σε προσωρινή ακινησία έχοντας μόνο τους κωδικούς Taxisnet, ενώ αντίστοιχα στην ίδια πλατφόρμα θα μπορούν πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας τους να ελέγχονται οnline και να συμπληρώνουν την σχετική αίτηση, υποβάλλοντας έτσι το αίτημα τους.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ΑΑΔΕ

Μπαίνετε στην εφαρμογή myCar

Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet

Καταχωρείτε: α) τον Τ.Κ. της περιοχής, β) την οδό, γ) τον αριθμό

Δηλώνετε το χώρο στάθμευσης (ενοικιασμένος ή καταχωρημένος)

Υποβάλετε την αίτηση

Λαμβάνετε τον αριθμό αίτησης

Αφαιρείτε τις πινακίδες από το όχημα και τις κρατάτε σε ασφαλές μέρος