Ουκρανία: Συναγερμός στο Ντονέτσκ, αναφορές για βομβαρδισμούς στο αεροδρόμιο

Εκτός ελέγχου φέρεται να είναι η κατάσταση στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, με αυτόπτη μάρτυρα να αναφέρει στο πρακτορείο Reuters πως ακούστηκε ήχος από οβίδες πυροβολικού κοντά στο αεροδρόμιο και το χωριό Ελενόβκα

Ουκρανία: Συναγερμός στο Ντονέτσκ, αναφορές για βομβαρδισμούς στο αεροδρόμιο

Ο κίνδυνος σύρραξης αυξάνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες αφού φιλορώσοι αυτονομιστές κατήγγειλαν πως δέχτηκαν επίθεση από τον στρατό και απάντησαν στα πυρά, με την αντίθετη πλευρά να το διαψεύδει και να κάνει λόγο για επιθέσεις κατά νηπιαγωγείου.

Συγκεκριμένα, ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τους αντάρτες ότι έριξαν οβίδες εναντίον ενός χωριού στην επαρχία Λουχάνσκ με αποτέλεσμα να πληγεί ένα νηπιαγωγείο, χωρίς να υπάρξει τραυματισμοί.

«Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις μας δέχθηκαν επίθεση από απαγορευμένα όπλα, περιλαμβανομένων πυροβόλων 12 χιλιοστών, τα ουκρανικά στρατεύματα δεν απάντησαν στα πυρά», δήλωσε στο Reuters ο υπεύθυνος Τύπου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, με τις αλληλοκατηγορίες να έχουν ξεκινήσει σε μια περίοδο πολύ εύφλεκτη.

Παράλληλα, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.

Αυτονομιστές: Δεχτήκαμε επιθέσεις, απαντήσαμε στα πυρά

Νωρίτερα, οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τον στρατό ότι άνοιξε πυρ εναντίον της περιοχής που ελέγχουν τέσσερις φορές μέσα σε διάστημα 24 ωρών και πρόσθεσαν ότι προσπαθούν να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχουν θύματα.

Εκπρόσωποι της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτήρεςρουκετών και πολυβόλα σε τέσσερα ξεχωριστά περιστατικά σήμερα Πέμπτη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν παραβιάσει κατάφωρα το καθεστώς εκεχειρίας χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα τα οποία, βάσει των συμφωνιών του Μινσκ, θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί», τόνιζε η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Γιαν Λεστσένκο επικεφαλής της λαϊκής πολιτοφυλακής του Λουχάνσκ, «τις τελευταίες 24 ώρες η κατάσταση στη γραμμή επαφής έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Ο εχθρός, υπό την άμεση εντολή της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας του Κιέβου, προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση».

Παράλληλα η λαϊκή πολιτοφυλακή της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι μονάδες της απάντησαν σε πυρά που δέχθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας.

«Προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό, οι υπερασπιστές μας αναγκάστηκαν να απαντήσουν στα πυρά (…) Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα ή ζημιές στις πολιτικές υποδομές» επεσήμανε ο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.

Τέτοιου είδους επεισόδια έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με το Reuters, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, αντιφάσεις υπάρχουν και από τις δύο πλευρές για το εάν υπάρχει υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα.

Την ώρα που η Ρωσία δημοσιεύει εικόνες απόσυρσης, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της αναφέρουν πως πρόκειται για μετακίνηση και πως παραμένουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις σε σημεία - κλειδιά.

πηγή: www.cnn.gr