Κρίση στην Ουκρανία: Οι αγορές «δείχνουν» αποκλιμάκωση

Τα διεθνή χρηματιστήρια και οι αγορές ενέργειας σημείωσαν εκτίναξη στις μετοχές τους προαναγγέλλοντας την διαφαινόμενη αποκλιμάκωση στα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας

Κρίση στην Ουκρανία: Οι αγορές «δείχνουν» αποκλιμάκωση

Μπορεί η διπλωματία αυτές τις ώρες να κάνει τις δικές της προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά φαίνεται πως οι αγορές και τα χρηματιστήρια ξέρουν κάτι παραπάνω.

Φαίνεται λοιπόν να πέφτει ο πυρετός στις αγορές της ενέργειας και τα χρηματιστήρια ανακάμπτουν ανά την υφήλιο, παρά το γεγονός ότι ΗΠΑ και Βρετανία δεν επιβεβαιώνουν την αποκλιμάκωση στα σύνορα Ρωσίας - Ουκρανίας, την οποία προεξοφλούν οι αγορές.

Το φυσικό αέριο - η διανομή του οποίου στην Ευρώπη θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, γνώρισε πτώση 15,1% στην ευρωπαϊκή αγορά, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλά επίπεδα, στα 68,5 ευρώ ανά MWh.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια, πριν από τα προβλήματα τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς που βρέθηκε και με χαμηλά αποθέματα το περασμένο καλοκαίρι, η τιμή του αερίου είχε φτάσει κάτω ακόμα και από τα 15 ευρώ ανά MWh.

Χαμηλότερα κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το Brent να χάνει 3,57%, αλλά να παραμένει στη ζώνη των 93 δολαρίων ανά βαρέλι, σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι μετοχές στη Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει 380 μονάδες στις 20.25 ώρα Ελλάδος την Τρίτη, «σβήνοντας» ένα μέρος των απωλειών του τελευταίου διαστήματος.

Ισχυρά κέρδη εμφάνισαν στις συνεδριάσεις της Τρίτης τόσο το γερμανικό, όσο και το γαλλικό χρηματιστήριο, διαγράφοντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών της Δευτέρας, όταν η ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία είχε χτυπήσει «κόκκινο».

Με άνοδο 11,15 μονάδων (1,17%) στις 961,85 έκλεισε και το ελληνικό χρηματιστήριο καλύπτοντας πάνω από την μισή απώλεια από την συνεδρίαση της Δευτέρας, όταν η πτώση του γενικού δείκτη είχε ξεπεράσει το 2%.

Wall Street: Ανάσα από τις τελευταίες εξελίξεις στο ουκρανικό

Ανάσα έδωσαν στους δείκτες της Wall Street οι ανακοινώσεις του εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας ότι αποσύρονται στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία, μετά τη ολοκλήρωση των ασκήσεων, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να βρίσκεται σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones σημείωσε ισχυρή άνοδο 422 μονάδων ή 1,22% στις 34.988 μονάδες. Ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,58% στις 4.471 μονάδες, ενώ ο Nasdaq εκτινάχθηκε καταγράφοντας άνοδο 2,88% στις 14.139 μονάδες. Από την άλλη ο δείκτης φόβου υποχωρεί κατά 8,98%.

Η μετοχή της Boeing είναι αυτή που «απογείωσε» τον βιομηχανικό δείκτη, σημειώνοντας άνοδο 3,70%.