Τραγωδία στα Καλάβρυτα -Νεκροί οι αγνοούμενοι αναρριχητές

Εντοπίστηκαν νεκροί οι τρεις αναρριχητές από την Πάτρα, των οποίων είχαν χαθεί τα ίχνη από το Χιονοδρομικό Κέντρο στα Καλάβρυτα. Προσπάθεια να μεταφερθούν οι σοροί τους από το δύσβατο σημείο

Τραγωδία στα Καλάβρυτα -Νεκροί οι αγνοούμενοι αναρριχητές

Εντοπίστηκαν νεκροί οι τρεις ορειβάτες από την Πάτρα, ηλικίας 50 - 55 ετών, οι οποίοι αγνοούνταν τις προηγούμενες ώρες στην ευρύτερη περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.

Νωρίτερα το μεσημέρι, οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν ένα κράνος κι ένα μπουφάν, ενώ η δυνατότητα πρόσβασης ήταν περιορισμένη, καθώς το σημείο στο οποίο επικεντρώθηκαν οι έρευνες, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το Χιονοδρομικό, είναι δύσβατο.

Από την Πυροσβεστική εικάζουν πως χιονοστιβάδα ενδέχεται να παρέσυρε τους αναρριχητές, όταν έκαναν παγοαναρρίχηση.

Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό τους είχε στηθεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής, στις οποίες συμμετείχε και δυο ελικόπτερα του ενιαίου κέντρου συντονισμού έρευνας - διάσωσης και της Πυροσβεστικής, στην ευρύτερη περιοχή, «Ύδατα Στυγός», κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο.

Στην περιοχή επιχειρούσαν ακόμη 22 πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνας και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ένα ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, καθώς και ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με πληροφορίες λίγα μέτρα από τους δύο νεκρούς αναρριχητές ήταν και ο τρίτος επίσης νεκρός. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία οι άτυχοι άντρες, προσπαθούσαν να βρουν πάγο για να σκαρφαλώσουν, εκτός των ορίων του χιονοδρομικού κέντρου, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο.

Κάποια στιγμή παρασύρθηκαν και καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα που τους στέρησε τη ζωή.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο, κινδύνευσαν να θαφτούν, κάτω από τα χιόνια. Όπως εξηγούσαν μέλη των σωστικών συνεργείων το χιόνι από κάτω είχε αρχίσει να λιώνει και το κάθε πάτημα γινόταν με τον κίνδυνο για μια νέα χιονοστιβάδα.

Κατάφεραν σύμφωνα με πληροφορίες, να προσεγγίσουν το σημείο με την 4η προσπάθεια που έκαναν. Είχε προηγηθεί το «χτένισμα» της περιοχής από ελικόπτερο.

Ο χειριστής διαπίστωσε ίχνη σε ένα σημείο και έδωσε τις συντεταγμένες. Πιο συγκεκριμένα είδε να κοκκινίζει κάτι σε αυτό, πιθανότατα από τον εξοπλισμό των άτυχων αναρριχητών και ενημέρωσε. Στο σημείο έσπευσαν άντρες της 6ης ΕΜΑΚ και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Για την ώρα οι σοροί των τριών αναρριχητών είναι δύσκολο να μεταφερθούν, καθώς το σημείο είναι άκρως επικίνδυνο και το ελικόπτερο δεν μπορεί να πλησιάσει με ασφάλεια.

Oι τρεις άντρες, ηλικίας από 50 έως 55 ετών κάτοικοι Πάτρας, έμπειροι στην χειμερινή αναρρίχηση και χιονοδρομία ανέβηκαν στο Χελμό το πρωί του Σαββάτου. Ο ένας ήταν ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και ο άλλος ήταν εκπαιδευτής στην παγο-αναρρίχηση.