Σε δέκα δόσεις η πληρωμή του νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ

Σε δέκα δόσεις θα γίνονται οι πληρωμές του νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε δέκα δόσεις η πληρωμή του νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ

Σε μέχρι και δέκα δόσεις θα γίνονται οι πληρωμές του νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την παρουσίαση του νέου πλαισίου φορολογίας των ακινήτων, εξειδικεύοντας τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πρόσθετη μόνιμη μεσοσταθμική μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ.

Η δομή του νέου φόρου αλλάζει όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς προσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες, ενώ ο συμπληρωματικός φόρος ενσωματώνεται στον κύριο φόρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, 8 στους 10 φορολογουμένους, ήτοι πάνω από 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που πληρώνουν φόρο ακινήτων, θα δουν μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, με τη μείωση αυτή υπερκαλύπτεται η προεκλογική δέσμευση για μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ, καθώς η συνολική μείωση του φόρου σε σχέση με το 2018 είναι 34%.

Ειδικότερα, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν από φέτος 920 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2018.

Με τη μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά επιπλέον 13% από το 2022 σε σχέση με το 2021, ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 860 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018.

Για το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί στα 2,23 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο υπουργός, προστίθενται 280 εκατ. ευρώ στην μείωση του ΕΝΦΙΑ σε σχέση αυτήν που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, ενσωματώνεται ο συμπληρωματικός φόρος στον κύριο φόρο, ενώ ο νέος μειωμένος φόρος θα πληρωθεί σε 10 δόσεις.

Πηγή: in.gr