Κακοκαιρία στη Β. Ελλάδα, με χιόνια, απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων κα υποχρεωτικές αλυσίδες

Νέες χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, από την Θεσσαλία και βορειότερα, τόσο το βράδυ της Παρασκευής, όσο και το πρωί του Σαββάτου. Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και υποχρεωτικότητα στη χρήση αλυσίδων .

Κακοκαιρία στη Β. Ελλάδα, με χιόνια, απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων κα υποχρεωτικές αλυσίδες

Σε κύκλο νέας κακοκαιρίας βρίσκονται αρκετές περιοχές της Ελλάδας, από το βράδυ της Παρασκευής, όσο και το πρωί του Σαββάτου.

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες (υπό το μηδενός...) καταγράφονται χωρίς ωστόσο να παρατηρούνται έως τώρα προβλήματα, σαν εκείνα που παρατηρήθηκαν με την «Ελπίδα».

Κατά τη διάρκεια της νύχτας χιόνισε στη Φλώρινα με το θερμόμετρο να δείχνει -1 βαθμούς Κελσίου.
λ
'Ιδια θερμοκρασία στην Καστοριά και την Κοζάνη όπου νωρίς το πρωί του Σαββάτου σημειώνονταν ασθενής χιονόπτωση.

Χιονίζει επίσης στα ορεινά και ημιορεινά της Χαλκιδικής, καθώς και στα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, στο Καϊμάκτσαλάν όπου και καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία με -10,1 βαθμούς Κελσίου, στη Βασιλίτσα με -8,1, το Σέλι με -5,6 βαθμούς, ενώ χιόνια πέφτουν στα Τρία – Πέντε Πηγάδια και το Ελατοχώρι.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στην υπόλοιπη Μακεδονία και Θράκη το θερμόμετρο έδειξε νωρίς το πρωί 2 βαθμούς στην Αλεξανδρούπολη και τις Σέρρες, 3 στην Καβάλα και 7 στη Θεσσαλονίκη.

Χιονοπτώσεις σημειώνονται επίσης σε Αγρίνιο, Μέτσοβο, αλλά και Λαμία.

Πού χρειάζονται αλυσίδες

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε ορισμένα σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Κορινθίας, εξαιτίας των χιονοπτώσεων και της επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων

Ειδικότερα, στην Ημαθία απαιτούνται αλυσίδες από το 94ο έως το 97ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς), καθώς επίσης στα οδικά δίκτυα προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγαδίων.

Στην Πέλλα οι οδηγοί θα πρέπει να «φορέσουν» αλυσίδες στα οχήματα τους από το 20ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας έως το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, ενώ στη Χαλκιδική τα σημεία που ανακοινώνονται από την αστυνομία είναι: από το 70ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη), από το 4ο έως το 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βαρβάρας – Ολυμπιάδας και από το 4ο έως το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγ.Νικολάου.

Στη Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα στην Καστοριά, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ειδικού τύπου ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων: στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 25ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Νεστορίου), από το 16ο χλμ. έως το 58ο χλμ, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Νεστορίου και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου Άργους Ορεστικού.

Στην Κοζάνη απαιτούνται χιονολάστιχα ή αλυσίδες στην εθνική οδό Κοζάνης – Θεσσαλονίκης, από το 29ο χλμ. έως το 39ο χλμ, ενώ στη Φλώρινα τα σημεία που έχουν ανακοινωθεί από την αστυνομία είναι: εθνική Οδός Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 12ο χλμ. έως το 25ο χλμ., επαρχιακή οδός Αετού – Νυμφαίου, από το 1ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στο ορεινό επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο του δήμου Φλώρινας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχουν κλείσει, λόγω του χιονιού, η επαρχιακή οδός που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο και η δημοτική οδός που συνδέει την τοπική κοινότητα Περιστέρας του δήμου Αιγιαλείας, με το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να δοθούν και πάλι στην κυκλοφορία οι δρόμοι.

Όσον αφορά στην χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, είναι απαραίτητες, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις εξής περιοχές της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Κορινθίας:

Στην Αχαΐα

*Στην επαρχιακή οδό Πούντας - Καλαβρύτων

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αίγιου, μέσω Πτέρης

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου και Λουσών

*Στην επαρχιακή οδό Ακράτας - Ζαρούχλας, από το ύψος της τοπικής κοινότητας Βαλιμής και άνω

*Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας - Περιθωρίου, από το 9ο χιλιόμετρο

*Στην επαρχιακή οδό Αιγείρας - Συνεβρού, από το 9ο χιλιόμετρο

*Στην δημοτική οδό Χαλανδρίτσας - Λεοντίου

Στην Αιτωλοακαρνανία

*Στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας - Προυσού, από το 12ο χιλιόμετρο, στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λαμπιρίου, έως το 18ο χιλιόμετρο, στην θέση Αραποκέφαλα

*Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου - 'Ανω Χώρας, στην περιοχή 'Αγιος Ιωάννης Αποδοτίας και εντός των τοπικών κοινοτήτων Λιβαδακίου και Πλατάνου, του δήμου Ναυπακτίας

Στην Κορινθία

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Κουτσομοδίου - Χαλκίου

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Αρχαίας Νεμέας - Δερβενακίων

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Αρχαίας Νεμέας-Αρχαίων Κλεωνών - Αγίου Βασιλείου

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Πετρίου - Γαλατά-Ψαρίου

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Λεοντίου

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Δάφνης - Καστρακίου-Μποζικά - Τιτάνης

*Στην επαρχιακή οδό Νεμέας - Κουτσίου - Στιμάγκας

Σε όλες τις παραπάνω περιοχές μηχανήματα της τοπικής και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης επιχειρούν συνεχώς, προκειμένου να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Πού έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε περιοχές των περιφερειών της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού, οδήγησαν την Αστυνομία στην απόφαση για προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέως τύπου οχημάτων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, απαγορεύθηκε προσωρινά η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στα παρακάτω σημεία:

*Και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας του νέου αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, από το 116,3ο χιλιόμετρο έως το 206,76ο χιλιόμετρο

*Στον ίδιο αυτοκινητόδρομο, από τον κλάδο Λεύκτρο - Σπάρτης έως το 45,53ο χιλιόμετρο

ΑΧΑΙΑ

Απαγορεύθηκε προσωρινά, σύμφωνα με την Αστυνομία, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, κυκλοφορία των βαρέως τύπου οχημάτων στις παρακάτω επαρχιακές οδούς της Αχαΐας:

*Στην επαρχιακή οδό Πούντας - Καλαβρύτων

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Κλειτορίας, μέσω Λουσών και Πριόλιθου

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - χιονοδρομικού κέντρου

*Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων - Αίγιου, μέσω Πτέρης

Επίσης, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Πατρών - Καλαβρύτων έχει απαγορευθεί η κίνηση των οχημάτων προς Καλάβρυτα στο 31ο χιλιόμετρο, στη θέση Αγρίδι, λόγω έντονης χιονόπτωσης και παγετού στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Καλαβρύτων.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αγρινίου - Καρπενησίου, στο ύψος του 30ου χιλιόμετρου, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, στα ακόλουθα σημεία:

*Στην επαρχιακή οδό Κιάτου - Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο έως την τοπική κοινότητα Γκούρα και σε γειτονικές οδούς

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Δερβενίου, από το 4ο χιλιόμετρο έως το 18ο χιλιόμετρο και σε γειτονικές οδούς

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λυκούριας, από το 10ο χιλιόμετρο έως το 18ο χιλιόμετρο και σε γειτονικές οδούς

*Στην επαρχιακή οδό Γκούρας - Λεβιδίου, από το 15ο χιλιόμετρο έως το 20ο χιλιόμετρο και σε γειτονικές οδούς

*Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου -Τρικάλων - χιονοδρομικού κέντρου - Ζήρειας από το 18ο χιλιόμετρο.

Έκτακτες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τη νέα επιδείνωση

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απηύθυνε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα

Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους

Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν

Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Αν μετακινούνται πεζή :

Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας

Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)