Σχολεία: Επιστρέφουν οι άδειες ειδικού σκοπού για γονείς μαθητών

Με ειδική διάταξη που θα φέρει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, οι γονείς μαθητών που είναι θετικοί στον κορονοϊό θα μπορούν να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού από την εργασία τους.

Σχολεία: Επιστρέφουν οι άδειες ειδικού σκοπού για γονείς μαθητών

Τα χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού μεταξύ μαθητών, που εντοπίστηκαν με την επαναλειτουργία των σχολείων, επανέφεραν και το ζήτημα της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς.

Πολλώ δε μάλλον που οι παππούδες δεν μπορούν για προφανείς λόγους να φροντίσουν τα εγγόνια με κορονοϊό, ενώ οι γονείς παιδιών θετικών στον κορονοϊό αποτελούν στενές επαφές και συνεπώς πρέπει και οι ίδιοι να υποβληθούν σε έλεγχο και ενδεχομένως να μπούν σε καραντίνα.

Το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει με ειδική διάταξη, που αναμένεται να φέρει άμεσα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η οποία θα αφορά καταρχάς το δημόσιο τομέα, ενώ στον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει άλλη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι το νομικό πλαίσιο για τις άδειες ειδικού σκοπού υπάρχει ήδη από την πρώτη καραντίνα και είναι σε ισχύ, ωστόσο πρέπει να ενεργοποιηθεί ξανά, καθώς αυτή τη στιγμή ισχύει μόνο για την περίπτωση που ολόκληρο ένα τμήμα έχει κλείσει λόγω κορονοϊού. Αλλά λόγω του 50% συν 1 είναι λίγες οι τάξεις σε όλη την Ελλάδα που έχουν κλείσει αυτή τη στιγμή.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού στο δημόσιο τομέα αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζομένου. Το σχήμα αυτό επαναλαμβάνεται κυκλικά, σύμφωνα με την αίτηση του εργαζομένου, κατά το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας της εν λόγω σχολικής ή μονάδας φροντίδας του παιδιού.

Η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται εφόσον δεν είναι δυνατή η τηλεργασία για το γονέα, το παιδί του οποίου έχει βρεθεί θετικό στον κορονοϊό. Η τηλεργασία είναι δηλαδή η πρώτη επιλογή και σε περίπτωση που η φύση της εργασίας δεν το επιτρέπει, υπάρχει η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού.

Πηγή: News247.gr