Σχολεία: Πότε ανοίγουν και οι τρεις αλλαγές που εξετάζονται

Στην απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου φαίνεται πως καταλήγει, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση μετά και τις σχετικές εισηγήσεις που έλαβε από τους ειδικούς.

Σχολεία: Πότε ανοίγουν και οι τρεις αλλαγές που εξετάζονται

Θα υπάρξει αυξημένος αριθμός τεστ στους μαθητές -self test και όχι rapid test- αλλά και προσαρμογή των πρωτοκόλλων ειδικά για την περίπτωση κρούσματος σε σχολική αίθουσα.

Στην απόφαση αυτή οδηγείται για τρεις λόγους:

α) για ψυχολογικούς

β) για παιδαγωγικούς προκειμένου να μην χαθούν μαθήματα και για να μην υποστούν μια νέα ταλαιπωρία τα παιδιά

γ) για επιδημιολογικούς, καθώς θεωρείται ότι γίνεται καλύτερη επιτήρηση εντός του σχολείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι θα υπάρξει αυξημένος αριθμός τεστ στους μαθητές -self test και όχι rapid test- αλλά και προσαρμογή των πρωτοκόλλων ειδικά για την περίπτωση κρούσματος σε σχολική αίθουσα.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της ημέρας από τον Θάνο Πλεύρη και τη Νίκη Κεραμέως. Μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, δε, θα «κλειδώσει» και το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο λειτουργίας.

Το βάρος θα δοθεί στην αύξηση των ελέγχων των μαθητών, ενώ θα αλλάξει και το πρωτόκολλο που θα ακολουθείται σε περίπτωση κρούσματος σε ένα τμήμα.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλειοψηφία των ειδικών τάσσεται υπέρ της αύξησης του αριθμού των self test σε 3 την εβδομάδα αντί για 2 που ίσχυε μέχρι πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ετσι, εξετάζεται οι μαθητές να κάνουν τρία self tests – την Κυριακή, την Τρίτη και την Πέμπτη.

Επίσης, θα υπάρξει και διαφορετική προσέγγιση των υπολοίπων μαθητών στη διαχείριση μετά από κρούσμα κοροναϊού. Για την ακρίβεια, εξετάζεται όλοι οι συμμαθητές στο τμήμα του μαθητή που νόσησε να κάνουν rapid test. Τώρα, μόνον οι ανεμβολίαστοι κάνουν rapid και οι εμβολιασμένοι self test, ενώ εξαρτάται και εάν κάθονται κοντά στο θρανίο του μαθητή που εντοπίστηκε θετικός.

Αλλαγές, πάντως, δεν αποκλείονται και στο πρωτόκολλο του 50%+1 για να κλείσει ένα σχολικό τμήμα, μολονότι η συζήτηση για αυτό το θέμα παραμένει ανοιχτή. Πληροφορίες θέλουν αυτό το ποσοστό να μειώνεται στο 30% ή 40%, βάσει του οποίου θα αναστέλλεται η διά ζώσης λειτουργία του τμήματος.

Παράταση του ανοίγματος ζητά μερίδα ειδικών

Παρά το διαφαινόμενο άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, μερίδα ειδικών ζητά την παράτασή του υπό τον φόβο επέλασης της παραλλαγής Όμικρον.

Ειδικότερα, υπέρ της παράτασης στο άνοιγμα των σχολείων τάχθηκε ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

«Υποστηρίζω μια μικρή παράταση» απάντησε για το άνοιγμα των σχολείων και συνέχισε πως «αν όντως υπάρχει το αισιόδοξο σενάριο, τα σχολεία θα ανοίξουν με μεγαλύτερη ασφάλεια, με υγειονομικά πρωτόκολλα. Εμείς είδαμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές, αν αυξηθούν και η πίεση στις ΜΕΘ είναι μεγαλύτερη, δεν θα αντέξει κανείς».

«Δεν λέμε να κλείσουν τα σχολεία, όμως πρέπει να προστατευτούν και τα παιδιά οι δυνατότητες διασποράς της Όμικρον είναι τεράστιες, και αν ανοίξουν τα σχολεία θα μολυνθούν τα περισσότερα. «Η Ολλανδία που ανοίγει τα σχολεία έχει lockdown από τα Χριστούγεννα…» είπε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως είναι προτιμότερο τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας σημείωσε ότι πρακτικά είναι δύσκολο να διενεργηθούν ταυτόχρονα rapid tests σε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, επομένως ίσως θα ήταν προτιμότερο να κάνουν τρία self test την εβδομάδα.

«Ένα περίπου στα επτά παιδιά αυτή τη στιγμή από 0 έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «κάθε οικογένεια έχει ένα τουλάχιστον κρούσμα ενεργό…. Είναι τόσο επιθετική και τόσο εκθετική αυτή (Όμικρον)…».

πηγή: www.in.gr