«Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται» - Ο Μπόλντγουιν στην πρώτη του συνέντευξη μετά την τραγωδία με το όπλο

Φανερά συντετριμμένος, αλλά έτοιμος να ξεκαθαρίσει τι συνέβη στο μοιραίο σετ του «Rust», εμφανίστηκε ο ηθοποιός Άλεκ Μπόλντγουιν.

 «Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται» - Ο Μπόλντγουιν στην πρώτη του συνέντευξη μετά την τραγωδία με το όπλο

Δύο μήνες πριν, η τραγική είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Στα γυρίσματα του «Rust» του Τζόελ Σούζα στη Σάντα Φε, ο Αλεκ Μπόλντγουιν, πρωταγωνιστής και παραγωγός του φιλμ, κάνοντας πρόβα τη σκηνή του, τράβηξε το προπ-πιστόλι του και πυροβόλησε προς την κάμερα, όπως υποδείκνυε η σκηνή του. Μόνο που το πιστόλι περιείχε κανονικές σφαίρες. Ως αποτέλεσμα, η 42χρονη διευθύντρια φωτογραφίας, Χεϊλίνα Χάτσινς που κρατούσε την κάμερα σκοτώθηκε, ενώ η σφαίρα βρήκε και τον σκηνοθέτη, τραυματίζοντάς τον.

Τότε, η μόνη δήλωση του Μπόλντγουϊν ήταν καθαρά συναισθηματική, ως άρμοζε: εξέφρασε το πόσο συντετριμμένος ήταν και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της Χάτσινς. Χθες βράδυ όμως, στο talk show του Τζορτζ Στεφανόπουλου, αποφάσισε να πει τι ακριβώς συνέβη, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για το ποιος ευθύνεται για το μοιραίο δυστύχημα.

Baldwin

Τι συνέβη, όπως το έζησες εσύ;

«Κάναμε πρόβα για να μαρκάρουμε τις θέσεις και τις κινήσεις μας για τη συγκεκριμένη σκηνή. Η Χεϊλίνα, που κοιτούσε στο μόνιτορ ακριβώς δίπλα στην κάμερα, με καθοδηγούσε. "Λίγο πιο δεξιά. Στοπ, εκεί. Τώρα λίγο πιο χαμηλά". Εβρισκε τη θέση μου στο πλάνο, όταν θα έπρεπε να τραβήξω το πιστόλι. Και τη ρωτάω: "στη σκηνή θα τραβήξω το όπλο, θέλεις να το δεις;" Και μου λέει "ναι"...»

«Τράβηξα το όπλο κι αυτό εκπυρσοκρότησε. Δεν πάτησα ποτέ τη σκανδάλη. Δε θα πατούσα ποτέ τη σκανδάλη σημαδεύοντας έναν άνθρωπο...»

«Οταν την είδα να πέφτει κι όλοι γύρω σοκαρίστηκαν, το πρώτο που σκέφτηκαν ήταν "Τι έπαθε; Λιποθύμησε;" Η σκέψη ότι το όπλο που κρατούσα είχε πραγματικές σφαίρες δεν πέρασε καν από το μυαλό μου - παρά 45 λεπτά με μια ώρα μετά...»

«Ημουν στο γραφείο του σερίφη και ολοκλήρωνα την κατάθεσή μου όταν μου είπαν ότι Χεϊλίνα κατέληξε. Εκεί το έμαθα...»

baldwin

Ο Στεφανόπουλος τον ρώτησε και για την ευθύνη του ως παραγωγός. Αλλωστε, όλο το ρεπορτάζ μετά το τραγικό περιστατικό, στοχοποιούσε τη low-budget παραγωγή και την πρόσληψη άπειρων τεχνικών ως υπεύθυνους για τα όπλα και την ασφάλεια του σετ.

«Ο ρόλος μου στην ταινία ήταν ξεκάθαρα creative producer. Είχα δηλαδή ενεργό ρόλο στο σενάριο και το casting, κάτι που συνδέεται άμεσα με τον πρωταγωνιστικό μου ρόλο. Υπάρχουν δύο ειδών παραγωγοί ακόμα: εκείνοι που βρίσκουν τα χρήματα κι εκείνοι που αποφασίζουν πώς θα ξοδευτούν. Εγώ, δεν είχα καμία συμβολή ούτε στην εύρεση χρηματικών πόρων, ούτε στην πρόσληψη του υπόλοιπου συνεργείου. Μόνο των ηθοποιών...»

baldwin

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Στεφανόπουλος έπαιξε μία δήλωση του Τζορτζ Κλούνεϊ όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό. Ο Κλούνεϊ είχε πρόσφατα δηλώσει ότι «πάντα, μα πάντα τσεκάρει και ο ίδιος προσωπικά τα όπλα που του δίνουν στα σετ...»

Σε αυτό ο Μπόλντγουϊν απάντησε: «Αν έχεις το πρωτόκολλό σου και τσεκάρεις εσύ το όπλο σου, μπράβο σου. Εμένα όμως δεν μου έμαθαν αυτό. Από πολύ νεαρή ηλικία σε γυρίσματα, με δίδαξαν ότι από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι ασφάλειας σου παραδίδουν το όπλο, εσύ δεν πρέπει να το πειράξεις. Αν έπαιζα με τη σκανδάλη, αν έκανα οτιδήποτε, θα μου το ξαναέπαιρναν από τα χέρια και θα το έλεγχαν από την αρχή. Το όπλο στο παραδίδουν, όπως πρέπει να είναι.»

«Αισθάνεσαι ένοχος για το θάνατο της Χεϊλίνα Χάτσινς;»

Οχι, όχι, όχι. Δεν γνωρίζω ποιος ακριβώς ευθύνεται, θα το μάθουμε, αλλά το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι δεν είμαι εγώ.»

«Δεν ξέρω ποιος ευθύνεται. Πάντως όχι εγώ» Ο Αλεκ Μπόλντγουιν στην πρώτη του συνέντευξη μετά την τραγωδία

Τα γεγονότα πάντως θέλουν το συνεργείο, μία μέρα πριν από το συμβάν, να απεργεί γιατί πολλοί είχαν παρατηρήσει ότι δεν υπήρχε ασφάλεια στο σετ. Η ανάκριση θέλει την παραγωγή να αγοράζει props, ανάμεσά τους τα όπλα και τις σφαίρες, από διάφορες πηγές.

H prop master Σάρα Ζάκρι δήλωσε ότι, μετά την τραγωδία, όταν επιθεώρησε τα κουτιά με τις σφαίρες, κάποια δεν κροτάλιζαν όταν τα κουνούσες. «Τα άσφαιρα κροταλίζουν γιατί έχουν μέσα μια μπίλια, κι όχι πυρίτιδα...»

Η μαρτυρία του gaffer Σερτζ Σβέτνοϊ είναι επίσης κρίσιμη. Σύμφωνα με δηλώσεις του, ο υπεύθυνος ασφάλειας Γκουτιέρεζ Ριντ ήταν άπειρος: ήταν μόλις η δεύτερη ταινία του. Ή δεν έλεγξε το όπλο, ή δεν έλεγξε τις σφαίρες. Ο Σβέτνοϊ πιστεύει ότι το όπλο δεν είχε ελεγχθεί, γιατί παραδόθηκε στον Μπόλντγουϊν "κρύο", ενώ όταν κάποιος πυροβολεί το όπλο θερμαίνεται.

πηγή: flix