ΠΣΑΤ: Η ανάγκη προβολής όλων των σπορ

Το μήνυμα από την εκδήλωση του ΠΣΑΤ στην Ακρόπολη για την προβολή όλων των αθλημάτων από τα ΜΜΕ. 

ΠΣΑΤ: Η ανάγκη προβολής όλων των σπορ

Η εκδήλωση των 24ων δημοσιογραφικών βραβείων του ΠΣΑΤ, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης και μεταδόθηκε απευθείας από το κανάλι του Συνδέσμου στο youtube, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Και βεβαίως έγινε με όλα τα μέτρα που καθορίζει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Το γεγονός ότι εφέτος το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ επέκτεινε τις βραβεύσεις και σε δράσεις, εκτός των αθλητικών, ήταν κάτι πολύ σημαντικό.

Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Πρόεδρος ΠΣΑΤ: Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά...

Στο βήμα, τον λόγο πήρε πρώτος ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους προσκεκλημένους τόνισε ότι, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στον μεγάλο δημοσιογράφο και ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου, Μίμη Παπαναγιώτου. «Φέτος, ο ΠΣΑΤ είναι περισσότερο εξωστρεφής και αναδεικνύει και πράξεις, που δεν είναι του αθλητικού ρεπορτάζ. Δίνουμε βάρος στο κοινωνικό πρόσωπο. Αυτός είναι και ο στόχος του μέσα από τις σημερινές βραβεύσεις» είπε. Και συνέχισε: «Σήμερα θα δούμε τη φωτεινή πλευρά του χώρου μας, τη λαμπρή πλευρά της δημοσιογραφίας, αυτής που συμβάλλει στην ανάπτυξη και την πρόοδο του αθλητισμού. Και θέλω εδώ να συγχαρώ όλες και όλους τους συναδέλφους.
Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι πρέπει να παλέψουμε και με την γκρίζα ζώνη. Έχουμε μερίδιο της ευθύνης για τη μη προβολή των λεγόμενων μη δημοφιλών αθλημάτων. Γιατί ο διαχωρισμός μικρών και μεγάλων αθλημάτων δεν είναι ορθός. Όλα τα αθλήματα είναι μεγάλα. Είναι λάθος μας να θυμόμαστε τους αθλητές λίγο πριν φύγουν ή μόλις γυρίσουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι έχουμε πάρει απόφαση να προσπαθήσουμε όλοι, ώστε να προλαβαίνουμε και να είμαστε μπροστά από τα γεγονότα». Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος θα πάρει πρωτοβουλίες για να διορθωθούν τα πράγματα.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων:

Μήνυμα Λευτέρη Αυγενάκη-Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού: Μια εκδήλωση σταθμός

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σε μήνυμά του ανέφερε:
«Χαιρετίζω την 24η Τελετή Απονομής Βραβείων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου, μια κορυφαία εκδήλωση στον χώρο της δημοσιογραφίας, η οποία αναβιώνει κάθε χρόνο σπουδαίες αναμνήσεις, μέσα από την κάλυψη των γεγονότων. Μια εκδήλωση-θεσμός, που επικροτεί την έρευνα, τη φαντασία, αλλά και την πρωτότυπη προσέγγιση της εκάστοτε θεματολογίας. Ο χώρος της δημοσιογραφίας βάλλεται διαρκώς από τα fake news, που εξαπλώνονται στον βωμό της προβολής. Είναι στο δικό σας χέρι, με παράδειγμα τις εξαιρετικές εργασίες που βραβεύονται σήμερα, να αναδείξετε την ποιοτική γραφή που αποδεδειγμένα υπάρχει στον χώρο σας. Γι’ αυτό και είναι διπλά αξιέπαινο το έργο των δημοσιογράφων εκείνων που μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον δουλεύουν με γνώμονα την ποιότητα, την εγκυρότητα, την επαγγελματική ακεραιότητα. Σας θέλουμε συμμάχους στην προσπάθειά μας! Μπορείτε μέσα από το βήμα που σας δίνεται στον Τύπο να καταδείξετε καθετί που εναντιώνεται στο νοικοκύρεμα, την τάξη και τη διαφάνεια στο αθλητικό τοπίο. Ενωμένοι λοιπόν, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της αθλητικής μεταρρύθμισης, Χρειαζόμαστε λοιπόν τις προτάσεις σας και επιδιώκουμε την αυστηρή μεν, αλλά τεκμηριωμένη και δίκαιη δημοσιογραφική κριτική σας. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε και εμείς καλύτεροι. Εύχομαι και πάλι πολλά συγχαρητήρια στους βραβευμένους, να έχετε υγεία και καλή δύναμη στο απαιτητικό έργο σας!»

Σπύρος Καπράλος – Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ: Η προβολή των μη δημοφιλών αθλημάτων

Η παρουσία μας εδώ δείχνει το πόσο πολύ στηρίζουμε εσάς τους αθλητικούς δημοσιογράφους για το έργο σας. Τα λόγια του προέδρου του ΠΣΑΤ, που αφορούσαν στην προσπάθεια ανάδειξης των μη δημοφιλών αθλημάτων ακούστηκαν σαν μουσική στα αυτιά μου. Είναι επιτακτική ανάγκη να προβάλλουμε τους αθλητές μας και όχι μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θέλω να συγχαρώ όσους διακρίθηκαν τη χρονιά που πέρασε, όσους στηρίζουν και προβάλλουν τον Ολυμπισμό και εύχομαι υγεία και καλή συνέχεια στο έργο σας, για το καλό του ελληνικού αθλητισμού. Γιατί αν δεν προβάλλουμε τις επιτυχίες, το οικοδόμημα θα καταρρεύσει. Συγχαρητήρια και πάλι.

Άρια Αγάτσα- Α΄Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ, μέλος του ΠΣΑΤ: Πετυχημένος ο θεσμός


Αποτελεί χαρά για μένα που βρίσκομαι κοντά σε αγαπημένους συναδέλφους και σε ανθρώπους που διακονούν τον αθλητισμό, σε αυτόν τον πετυχημένο θεσμό που συμπληρώνει φέτος 24 χρόνια. Θέλω να συγχαρώ τον ΠΣΑΤ για τη στήριξη και την ενίσχυση αυτής της παράδοσης και να τονίσω ότι θεωρώ πολύ σημαντικό να αναγνωρίζεται και να επιβραβεύεται η ποιότητα, ιδιαιτέρως στην κρίσιμη αυτή περίοδο που ζούμε παρατεταμένα. Η αναγνώριση του έργου και η επιβράβευση της ποιότητας αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα τώρα. Ο αθλητισμός με τα ιδεώδη που υπηρετεί ήταν πάντα έμπνευση για όσους ασχολούνται με αυτό, αλλά και το αθλητικό ρεπορτάζ υπήρξε παραδοσιακά ένα μεγάλο σχολείο που βοήθησε όλα τα υπόλοιπα ρεποράζ. Όλοι όσοι βρίσκονται πίσω από τα θέματα και τα βιβλία, μας συγκινούν και μας εμπνέουν. Το ήθος και η ποιότητα του λόγου τους, μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι δεν θα περιοριστεί ποτέ η ποιότητα του δημοσιογραφικού λόγου προς χάριν του εύκολου εντυπωσιασμού. Και πως οι έλληνες αθλητικοί δημοσιογράφοι έχουν χαράξει τον δικό τους δρόμο που είναι μεν ανηφορικός αλλά έχει και εξαιρετικές χαρές να προσφέρει. Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς να λέγονται διάφορα για τον δρόμο που έχουμε ακολουθήσει, το αθλητικό ρεπορτάζ. Για διάφορους λόγους μπορεί να γίνεται αυτό, σκόπιμους ή όχι. Όμως, εμείς, είμαστε υπερήφανοι και ξέρουμε ότι έχουμε ακολουθήσει τον σωστό δρόμο. Κλείνοντας, συγχαίρω για μια ακόμη φορά τους διοργανωτές και έναν προς έναν τους βραβευθέντες και εύχομαι το παράδειγμά τους να αποτελέσει σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για πολλούς ακόμη».

Γιώργος Καπελλάκης-Πρόεδρος Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής: Αξίζει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στον αγώνα που κάνουμε.

Χαίρομαι που είμαι εδώ ανάμεσα σε πολλούς δημοσιογράφους που τους γνώρισα ως αθλητές. Είχα την τιμή και το 2009 να βραβευθώ από τον ΠΣΑΤ ως κορυφαίος αθλητής. Θα σταθώ κι εγώ στο κομμάτι του λόγου του προέδρου, που αφορά τη μη ανάδειξη των μη δημοφιλών αθλημάτων. Πιστεύω ότι ο χώρος που εκπροσωπώ, ο αθλητισμός ατόμων με αναπηρία, ο παραολυμπιακός αθλητισμός πρέπει να αναδειχθεί στον μέγιστο βαθμό. Δεν είναι ότι προσφέρουμε μόνο θέαμα ή καλές επιδόσεις, είναι γενικότερα τα μηνύματα που μπορούμε να περάσουμε στην κοινωνία. Αποτελούμε παραδείγματα προς μίμηση και η κοινωνία μας θέλει και πρέπει να βλέπει άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να μη το βάζουν κάτω, να πετυχαίνουν πράγματα, να διακρίνονται και να έχουν μια ισότιμη θέση όπως όλοι μας. Αξίζει τον κόπο να δώσετε περισσότερη προσοχή σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Είναι στο χέρι μας να έχουμε μια καλύτερη συνεργασία, όχι λίγο πριν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και λίγο μετά, αλλά σε όλο το διάστημα που έχουμε αθλητικές δράσεις. Η κοινωνία διψά να μάθει για εμάς, για όσα κάνουμε και ευελπιστώ και με τη νέα αρχή στη διοίκηση της ΕΠΕ, να το πετύχουμε. Καλή επιτυχία και μια ευχή. Του χρόνου να είμαστε εδώ, χωρίς πανδημία και χωρίς μάσκες!

Ισίδωρος Κούβελος –Πρόεδρος ΔΟΑ: Η συνεργασία μας με τους αθλητικούς συντάκτες

Συγχαίρω τον πρόεδρο του ΠΣΑΤ και το Δ.Σ. Συγχαίρω τους ανθρώπους του Τύπου που βραβεύονται. Να συγχαρώ και τη Διοίκηση του Συνδέσμου για μια ακόμη φορά, γιατί πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε μια προσπάθεια εκπαίδευσης, μέσω της Ολυμπιακής Ακαδημίας, για τους νέους της χώρας με τις Ολυμπιακές αξίες. Και δεν είναι μόνο οι νέοι που πρέπει να εκπαιδευτούν, αλλά και όλοι οι φορείς. Είναι βεβαίως και οι αθλητές και οι προπονητές και όσοι εμπλέονται στον αθλητισμό και οι δημοσιογράφοι, που πρέπει να γνωρίσουν τις αξίες αυτές, που είναι πραγματικά πολύ σημαντικές για τη ζωή κάθε ανθρώπου. Έτσι, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, σε συνεργασία ΠΣΑΤ και ΔΟΑ, το σχολείο δημοσιογραφίας για τον αθλητισμό και τους αθρώπους του αθλητικού Τύπου στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ στην Αρχαία Ολυμπία, με ένα διάλειμμα 2 ετών για την ανακαίνισή τους. Φέτος, ήσαστε πάλι εκεί και θέλω να σας συγχαρώ γιατί είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που παίζει ο αθλητικός συντάκτης στην καταπολέμηση και εξάλειψη της βίας. Κάποιες φορές, δυστυχώς, και στη δημιουργία της. Κι αυτό γιατί ο αθλητικός συντάκτης πρέπει πάντα να θυμάται ότι η υποκειμενική του κρίση έχει αξία, αλλά πρέπει πάντα με τα γραπτά του να δίνει αξία στον ηττημένο, γιατί έτσι μεγαλώνει η δόξα του νικητή.

Βούλα Κοζομπόλη- Πρόεδρος Ένωσης Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Ολυμπιονίκης: Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Συγχαρητήρια σε όλους τους βραβευόμενους. Είμαι σίγουρη ότι η σημερινή εκδήλωση θα αποτελέσει ένα κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες και παράδειγμα προς μίμηση για νεότερους συναδέλφους. Να σταθώ κι εγώ με τη σειρά μου στην ανάγκη προβολής των μη δημοφιλών αθλημάτων. Είναι πολύ σημαντικό για έναν νέο αθλητή να βλέπει το όνομά του γραμμένο σε ένα άρθρο. Του ανεβάζει το ηθικό και τον βοηθά στην προβολή του, για να βρει χορηγούς που θα τον βοηθήσουν στην προετοιμασία του. Θερμή παράκληση και από μένα να τους βοηθήσουμε. Ευχαριστώ.

Παναγιώτης Γιαννάκης- Πρόεδρος προπονητών μπάσκετ: Τι μπορεί να πετύχει ένας δημοσιογράφος.

Συγχαρητήρια στην εξαιρετική σας εκδήλωση. Θεωρώ ότι αυτή η εκδήλωση θα πρέπει να γίνεται δίπλα στην εκδήλωση των Κορυφαίων της χρονιάς, γιατί πιστεύω ότι η αθλητική οικογένεια είναι μία και οι συνεργασίες αυτές μόνο πρόοδο θα φέρουν στην ελληνική κοινωνία. Βραβεύω ένα ρεπορτάζ πολύ ιδιαίτερο για τα ελληνικά δεδομένα. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι παράδειγμα προς μίμηση. Είναι ένα παιδί που ήθελε πολύ να πετύχει, πάλεψε, δεν φοβήθηκε και ο Γιάννης με το ρεπορτάζ του αναδεικνύει έναν άνθρωπο, που έχει κάνει τόσα πολλά όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στην κοινωνία, φέρνοντας στη ζωή έξι παιδιά. Ο Γιάννης Ζωιτός είναι ένας άνθρωπος που μας έφερε τον Βασίλη πολύ κοντά μας και του αξίζουν συγχαρητήρια. Όπως συγχαρητήρια ανήκουν σε όλους τους βραβευθέντες, που αποδεικνύουν τι μπορεί να πετύχει ένας δημοσιογράφος, κυρίως στη σχέση του με τους ανθρώπους, αλλά και με την πρόοδο που πρέπει να έχουμε ως κοινωνία. Είστε πολλοί αυτοί που κάνουν πολύ ωραία δουλειά. Εμείς, ως αθλητές, θέλουμε να παρακινήσουμε όλους τους Έλληνες να συμμετέχουν στον αθλητισμό. Ευχαριστώ και συγχαρητήρια.

Μανώλης Κολυμπάδης- Γενικός Γραμματέας ΕΟΕ: Η υπόθεση της προβολής των μη δημοφιλών αθλημάτων

Συγχαρητήρια σε όλους. Είμαι χαρούμενος και συγκινημένος, γιατί βρίσκομαι ανάμεσα σε δημοσιογράφους που έχουν ενστερνιστεί την πρόθεση προβολής των μη δημοφιλών αθλημάτων. Παλαιότερα με τον Παύλο Γερακάρη και τον Γιάννη Μαμουζέλο, κάναμε τηλεοπτικές εκπομπές με στόχο την προβολή των αθλημάτων αυτών και δυστυχώς μείναμε εκεί. Από τότε, δεν έχει προχωρήσει κάποια άλλη προσπάθεια. Σας ευχαριστώ και παρακαλώ να προσπαθήσουμε όλοι για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Αιμίλιος Περδικάρης- Πρόεδρος Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων: Να μπορούμε να πηγαίνουμε στα γήπεδα με την οικογένειά μας

Η μέρα ανήκει στους βραβευθέντες και στον ΠΣΑΤ. Το μόνο που θέλω να σας πω σχετικά με τον αθλητισμό, είναι ότι είναι μέρος της ζωής μας. Και είναι και μέρος της δουλειάς μας. Και αν συνδυάζονται αυτά τα δύο είναι ακόμη καλύτερα. Έχω, όμως, ένα καημό, ως οπαδός, ούτε καν ως φίλαθλος. Δεν έχω κρύψει, άλλωστε, ποτέ τα αισθήματά μου και για αυτό το λόγο δεν θα ήμουν και ποτέ καλός αθλητικός συντάκτης, αφού δεν θα ήμουν αντικειμενικός. Θα ήθελα, λοιπόν, κάποια στιγμή δύο πράγματα. Το πρώτο να μπορούμε να πηγαίνουμε στα γήπεδα με την οικογένειά μας και να είναι μια γιορτή, όπως είναι το ΝΒΑ στην Αμερική. Ο δεύτερος καημός είναι αυτός που ακούστηκε και σχετίζεται με το ΑΠΕ και τα μη προβεβλημένα σπορ, για τα οποία θα ακούσετε στη συνέχεια ότι θεσμοθετείται και βραβείο. Με μια πολύ δυνατή ομάδα που έχουμε στο αθλητικό τμήμα και για την οποία είμαι πολύ περήφανος, δεσμευόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε ως δημόσιο μέσο, να δώσουμε βήμα και λόγο και χώρο σε όλους αυτούς τους ήρωες, σε όλους αυτούς τους αθλητές, οι οποίοι πασχίζουν για να κάνουν κάποια στιγμή με τα ελληνικά χρώματα, όλους εμάς, περήφανους. Σας ευχαριστώ πολύ.

Γιώργος Δημόπουλος-Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών: Η πρώτη γνωριμία των παιδιών με τα αθλητικά ΜΜΕ

Θέλω να συγχαρώ τον ΠΣΑΤ, γιατί μέσα από τις σημερινές βραβεύσεις επιδεικνύονται τα κοινωνικά αντανακλαστικά του Συνδέσμου, βραβεύοντας όχι μόνο μέλη του ΠΣΑΤ, αλλά διακεκριμένους και μη- όχι ιδιαίτερα γνωστούς- δημοσιογράφους, που επέδειξαν μεγάλη κοινωνική ευθύνη και ευαισθησία και μας έφεραν πιο κοντά στην πραγματικότητα και συνέβαλαν στο να αποκτήσουμε περισσότερη ανθρωπιά. Είναι γνωστό ότι ο ΠΣΑΤ και τα μέλη του έχουν ένα κεντροβαρή ρόλο, που γνωρίζουμε όλοι από τα παιδικά μας χρόνια, καθώς η πρώτη γνωριμία των παιδιών με τα ΜΜΕ γίνεται κυρίως από τους αθλητικούς δημοσιογράφους. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτή τη μέγιστη και ιερή σπουδαιότητα του πως ενσταλάσσεται σε μια παιδική ψυχή το αθλητικό ιδεώδες. Για αυτό ακριβώς και ο ρόλος της αθλητικής δημοσιογραφίας είναι παιδαγωγικός, είναι κοινωνικός και ιδιαίτερα σημαντικός όχι μόνο στον μαζικό αθλητισμό, αλλά και στη δημιουργία των αυριανών πρωταθλητών, αλλά και του πρωταθλητισμού. Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας να πω ότι, επειδή ακούστηκε πολύ σωστά για τη συμβολή που πρέπει να έχουμε στα μη δημοφιλή αθλήματα, νιώθω την ανάγκη να πω ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια, μαζί με την ΕΟΕ, όπου ανακατασκευάζει το Ολυμπιακό κολυμβητήριο, καθώς επίσης και την ολική ανακατασκευή που γίνεται σε έναν από τους πλέον ιστορικούς συλλόγους στο κέντρο της Αθήνας, που συνέβαλαν στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ειναι ο πρώτος γυμναστικός σύλλογος. Παράλληλα, βέβαια, με μια σειρά μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, όπως το Ράλι Ακρόπολις, όπου η Περιφέρεια εχει ουσιαστικό και κεντροβαρή ρόλο στην επαναλειτουργία του μετά από πολλά χρόνια.