Εμβόλιο AstraZeneca: Βρέθηκε η απάντηση στο μυστήριο των θρόμβων

Τον μηχανισμό που προκαλεί –σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις- θρόμβους αίματος σε άτομα που κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, βρήκαν για πρώτη φορά επιστήμονες.

Εμβόλιο AstraZeneca: Βρέθηκε η απάντηση στο μυστήριο των θρόμβων

Η ομάδα ερευνητών στη Βρετανία και τις ΗΠΑ έδειξε με λεπτομέρειες πώς μία πρωτεΐνη στο αίμα προσελκύεται σε ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό πυροδοτεί μία αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί να καταλήξει σε επικίνδυνους θρόμβους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca υπολογίζεται ότι έχει σώσει ένα εκατομμύριο ζωές από τον κορωνοϊό. Όμως, οι ανησυχίες για τους σπάνιους θρόμβους έχουν επηρεάσει τη χορήγησή του σε όλο τον κόσμο, με αρκετές χώρες να μην το συνιστούν για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι η εμφάνιση θρόμβων είναι πιθανότερη εξαιτίας του κορωνοϊού παρά του εμβολίου και ότι μία ολοκληρωμένη εξήγηση γιατί συμβαίνουν δεν έχει βρεθεί ακόμα. Οι θρόμβοι αυτοί έχουν συνδεθεί με 73 θανάτους από τα σχεδόν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί στη Βρετανία.

Πηγή: msn