ΗΠΑ: Το υπ. Δικαιοσύνης προσέφυγε κατά του νέου εκλογικού νόμου του Τέξας
Σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά ενός νόμου που υιοθέτησε πρόσφατα το Τέξας κατέφυγε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, περιορίζει το δικαίωμα στην ψήφο.
To αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε την Πέμπτη (4/11) σε ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά ενός νόμου που υιοθέτησε πρόσφατα το Τέξας, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, ο οποίος, σύμφωνα με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, περιορίζει το δικαίωμα στην ψήφο.
Η προσφυγή κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Αντόνιο και αναφέρει ότι ο νόμος αυτός παραβιάζει την ομοσπονδιακή νομοθεσία περί εκλογών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο νόμος του Τέξας, ο οποίος σύμφωνα με τους υπερασπιστές του καθιστά πιο ασφαλή την εκλογική διαδικασία αποτρέποντας τη νοθεία, απαγορεύει, μεταξύ άλλων, την ψηφοφορία drive-in (μέσα από το αυτοκίνητο) και επιβάλει περιορισμούς στο ωράριο των εκλογικών κέντρων και στην επιστολική ψήφο.
Οι επικριτές του εκτιμούν ότι πλήττει δυσανάλογα τις μειονότητες, κυρίως τους Αφροαμερικανούς, που παραδοσιακά ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε επιπλέον σε ανακοίνωσή του ότι ο νόμος πλήττει τα δικαιώματα των ψηφοφόρων περιορίζοντας τη δυνατότητα να λαμβάνουν βοήθεια όσοι έχουν την ανάγκη για να ψηφίσουν.
«Η δημοκρατία μας εξαρτάται από το δικαίωμα των ψηφοφόρων να ρίχνουν την ψήφο τους στην κάλπη και από την καταμέτρηση αυτής της ψήφου», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ δεσμευόμενος ότι το υπουργείο του θα κάνει ό,τι είναι δυνατό «για να προστατεύσει αυτό τον βασικό πυλώνα της κοινωνίας μας».
Πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν τις αβάσιμες καταγγελίες περί νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020, οι οποίες ξεκίνησαν από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους συμμάχους του, για να υιοθετήσουν νόμους που επιβάλλουν περιορισμούς στον τρόπο που διεξάγεται η ψηφοφορία, καθιστώντας τη πιο δύσκολη για πολλούς πολίτες, κυρίως για όσους ανήκουν σε μειονότητες, όπως καταγγέλλουν μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ