Άρειος Πάγος: «Φρένο» στις αποφυλακίσεις χρυσαυγιτών

Ο Αρειος Πάγος βάζει φρένο στην προσπάθεια καταδικασμένων Χρυσαυγιτών να αποφυλακιστούν. Προβληματισμός από τις πληροφορίες που θέλουν τέσσερις καταδικασθέντες κρατουμένους να έχουν μεταχθεί σε αγροτικές φυλακές.

Άρειος Πάγος: «Φρένο» στις αποφυλακίσεις χρυσαυγιτών

Τείχος στις αποφάσεις που θέλουν τους καταδικασθέντες για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εκτός φυλακής, έβαλε ο Άρειος Πάγος, ο οποίος ήδη έχει ζητήσει την άσκηση αναίρεσης για την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γ. Πατέλη.

Από τη στιγμή που ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ζήτησε να λάβει γνώση του σκεπτικού της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών, έχουν ακολουθήσει ακόμα πέντε αιτήσεις αναστολών εκτέλεσης της ποινής τους ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου (αλλά με διαφορετική σύνθεση).

Ωστόσο, πλην μίας, όλες οι υπόλοιπες είτε αποσύρθηκαν -όπως η αίτηση του Αρ. Χρυσαφίτη στην αρχή της εβδομάδας- είτε αναβλήθηκαν για τον Δεκέμβριο. Ανάμεσά τους και οι δύο αιτήσεις που συζητήθηκαν μόλις χθες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών. Οι Κ. Κορκοβίλης και Αθ. Τσορβάς ζήτησαν την αναβολή της συζήτησης επικαλούμενοι ο καθένας διαφορετικούς λόγους.

Μόνον ο Αν. Πανταζής, πυρηνάρχης Περάματος που εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών, προχώρησε στην εκδίκαση της αίτησης του, μέσω του συνηγόρου του, Δημ. Γκαβέλα, ο οποίος υπερασπίζεται και το Γ. Πατέλη. Η αίτηση του Αν. Πανταζή απορρίφθηκε τελικά, κατά πλειοψηφία 4-1, με την εισαγγελική λειτουργό, Νίκη - Αναστασία Μουζάκη να τονίζει: «Ο αιτών υποστηρίζει ότι το κόμμα δεν υπάρχει πια. Εγώ άλλα διαβάζω για το αν υφίσταται. Συνεχίζουν να δρουν και να ενεργούν. Όχι όπως τότε, πιο κεκαλυμμένα». Φράση με την οποίο η εισαγγελέας ήρθε σε πλήρη αντίθεση με άλλους συναδέλφους της, οι οποίοι σε αιτήσεις αποφυλάκισης άλλων χρυσαυγιτών, υποστήριξαν ότι η Χρυσή Αυγή έχει πλέον διαλυθεί, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρενέβη στις επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων στα τέλη Σεπτέμβρη.

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλούν οι πληροφορίες ότι ήδη τέσσερις καταδικασθέντες κρατούμενοι έχουν μεταχθεί σε αγροτικές φυλακές, ανάμεσά τους -όπως επισημάνθηκε στο δικαστήριο- και ο Αθ. Τσιορβάς.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Σε κάθε περίπτωση, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Μωϋσίδης, προχώρησε σε άσκηση αναίρεσης κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών να αναστείλει την εκτέλεση της ποινής του Γ. Πατέλη μέχρι το εφετείο. Το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμούς του καταδικασθέντα για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Π. Φύσσα σε ποινή κάθειρξης 10 ετών και δύο μηνών, ότι το ανήλικο παιδί του αντιμετωπίζει ζητήματα υγείας.

Η επόμενη κίνηση θα γίνει από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο αφού εξετάσει την απόφαση του Εφετείου είτε θα συνταχθεί με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα να αναιρέσει την απόφαση του Εφετείου και να επιστρέψει ο Γ. Πατέλης στη φυλακή, είτε θα συνταχθεί με το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών, που έκανε δεκτή την αίτηση του Χρυσαυγίτη Πυρηνάρχη.

Πηγή: News247.gr