Ελλάδα, Αιγύπτος και Κύπρος καλούν την Τουρκία να «μαζευτεί» - Τι αναφέρει η κοινή διακήρυξη
Τη σημασία της Συνόδου Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου στην Αθήνα και της συνάντησης Μητσοτάκη - Αλ Σίσι, τονίζει η Προεδρία της Αιγύπτου.
Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία, εμπεριέχονται στην Κοινή Διακήρυξη της 9ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Τονίζεται παράλληλα ότι η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ αναφορά γίνεται και στο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο για το οποίο επισημαίνεται ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Ειδικότερα, οι τρεις ηγέτες επαναβεβαιώνουν την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Τη σημασία της σημερινής τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου στην Αθήνα τονίζει άλλωστε, σε ανακοίνωσή της, η αιγυπτιακή Προεδρία.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής Προεδρίας δήλωσε ότι «η τριμερής Σύνοδος Κορυφής της Αθήνας αποσκοπεί στο να συνεχίσει να οικοδομεί στα όσα επιτεύχθηκαν κατά τις προηγούμενες οκτώ Συνόδους Κορυφής, να αξιολογήσει την ανάπτυξη στους διάφορους τομείς συνεργασίας και να παρακολουθήσει τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, εμβαθύνοντας παράλληλα τις διαβουλεύσεις τους και συζητώντας τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο».
Αναφορικά με τη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Προεδρία επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, επαινώντας τις ισχυρές και ιστορικές σχέσεις Αιγύπτου και Ελλάδος και τους δεσμούς φιλίας που ενώνουν τις δύο κυβερνήσεις και τους δύο λαούς.
Όπως σημειώνει η αιγυπτιακή Προεδρία, από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Αιγυπτίου Προέδρου στην Αθήνα, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας, επαινώντας αυτές τις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες αναπτύσσονται σημαντικά σε όλους τους τομείς. Υπογραμμίζει την επιθυμία της Ελλάδας για την περαιτέρω εδραίωσή τους στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και του τριμερούς μηχανισμού με την Κύπρο, ιδίως υπό το πρίσμα του ρόλου που διαδραματίζει η Αίγυπτος ως πυλώνας σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, καθώς και με δεδομένες τις προσπάθειές της στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη συνεχή συνεργασία των δύο χωρών σε πολιτικό, στρατιωτικό και εμπορικό επίπεδο, καθώς και τον συνεχή συντονισμό τους σε περιφερειακά ζητήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας ο Πρόεδρος Αλ Σίσι την προθυμία της Αιγύπτου να υποστηρίξει και να εμβαθύνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να ενεργοποιήσει τα υφιστάμενα πλαίσια συνεργασίας τους, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας με την Κύπρο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της αιγυπτιακής Προεδρίας πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, ιδίως η αμοιβαία υποστήριξη εντός των περιφερειακών και διεθνών οργανισμών με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τη διαχρονική ισχύ των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου. Παράλληλα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την παγκόσμια πανδημία, την ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων -μεταξύ άλλων- στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και των υδατοκαλλιεργειών, καθώς και τη συνέχιση της συνεργασίας και του συντονισμού στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου, ιδίως σε σχέση με το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο.
Τέλος, σύμφωνα με την αιγυπτιακή Προεδρία, συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων οι προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και οι εξελίξεις στις τρέχουσες κρίσεις στην περιοχή, ιδίως όσον αφορά την κρίση της Λιβύης, παράλληλα με τις προσπάθειες για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, καθώς και τις εξελίξεις στο ζήτημα του Μεγάλου Φράγματος της Αναγέννησης.
Πηγή: News247.gr