ΒΟΑΚ: Μέχρι το τέλος του χρόνου ο διαγωνισμός για το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

Με την προκήρυξη του διαγωνισμού έως την εκπνοή του 2021 θα μπουν μπροστά οι διαδικασίες για την υλοποίηση του τμήματος Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος που εντάσσεται στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

ΒΟΑΚ: Μέχρι το τέλος του χρόνου ο διαγωνισμός για το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

Αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε για τον διαγωνισμό στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, τρίτο κατά σειρά έργο του αυτοκινητόδρομου ΒΟΑΚ, ενώ με επιστολή από φορείς ζητείται επέκταση μέχρι τη Σητεία. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βάζει μπρος την υλοποίηση του τμήματος με την πρόσληψη τεχνικού συμβούλου.

Από τις 6 Αυγούστου με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, το έργο «Μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης τμήμα: Νεάπολη - Άγιος Νικόλαος» χαρακτηρίστηκε έργο εθνικού επιπέδου και εντάχθηκε στον προγραμματικό σχεδιασμό.

Ο τεχνικός σύμβουλος θα προχωρήσει σε τοπογραφικές, συγκοινωνιακές και περιβαλλοντικές μελέτες για την ΠΕΟ Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου μήκους 14 χιλιομέτρων αλλά και συγκοινωνιακές μελέτες.

Στο τμήμα Νεάπολη-Αγ. Νικόλαος μήκους 14 χλμ. του ΒΟΑΚ θα διεξάγει τοπογραφικές, συγκοινωνιακές και περιβαλλοντικές μελέτες για την ΠΕΟ Ηρακλείου-Αγ. Νικολάου και συγκοινωνιακές μελέτες στο τμήμα Νεάπολη-Αγ. Νικόλαος του ΒΟΑΚ.

Τέλος του έτους ο διαγωνισμός

Η προκήρυξη του έργου εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα μέχρι το τέλος του έτους και θα έχει εκτιμώμενο κόστος περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ. Στο σύνολό του το έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από το 2012 και το κόστος του εκτιμάται στα 145 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση του τμήματος αυτού αναμένεται. Χθες (13/10) πάντως έγινε γνωστό ότι εγκρίθηκε χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης 90 εκατ. ευρώ για το τμήμα ΣΔΙΤ Χερσόνησος-Νεάπολη.

Επιστολή προς Μητσοτάκη για την υλοποίηση του τμήματος Άγιος Νικόλαος-Σητεία

Ανοιχτή επιστολή απέστειλαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι μηχανικοί Σητείας, οι οποίοι ζητούν την άμεση υλοποίηση και του ανατολικότερου άκρου του άξονα του ΒΟΑΚ, δηλαδή από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία.

Όπως σημειώνουν, ενώ προχωρά η ωρίμανση των μελετών από την Κίσσαμο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, τα τμήματα Άγιος Νικόλαος έως Σητεία «παρά το γεγονός ότι στον νομό Λασιθίου έχουν ήδη γίνει συμβιβασμοί και παραχωρήσεις (σχεδιασμός μονόιχνης αντί δίιχνης διατομής, χωρίς διαχωριστικό στηθαίο μετά τον Άγιο Νικόλαο), φαίνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στον προγραμματισμό χρηματοδότησης και κατασκευής του νέου ΒΟΑΚ, παρά τον αποδεδειγμένα υψηλό βαθμό ωριμότητας και ετοιμότητάς των, που τα καθιστούν έργα έτοιμα προς υλοποίηση».

Αφού εκφράζουν την ανησυχία τους από δημοσιεύματα, αναφέρουν πως σε πρόσφατη έγγραφη παρέμβαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (δημοσίευμα εφημερίδας «Νέα Επαρχία» της 14 Σεπτεμβρίου 2021), αφού διαπιστώνει «την ανάγκη στα έργα του νέου ΒΟΑΚ να συμπεριληφθούν απαραιτήτως και τα τμήματα από Άγιο Νικόλαο έως Σητεία, που διαθέτουν ώριμες μελέτες, αλλά δεν αναφέρονται στον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε», καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εξετάσει και να ανακοινώσει άμεσα «την πηγή χρηματοδότησης και τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση του οδικού άξονα Αγίου Νικολάου-Σητείας».

Κατά τους ίδιους, η πραγματικότητα είναι πως τα τμήματα Άγιος Νικόλαος - Παχιά Άμμος - Σητεία - Ανατολική Παράκαμψη δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και δεν έχει προγραμματιστεί η κατασκευή τους με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πάνε στις καλένδες.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι μηχανικοί Σητείας, υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που πρέπει να προχωρήσει προς υλοποίηση και το τμήμα μέχρι τη Σητεία:

* η Ανατολική Κρήτη και ειδικά η Σητεία είναι απομονωμένη οδικά από την υπόλοιπη Κρήτη και υπάρχει έλλειμμα ανάπτυξης

* ο δήμος Σητείας έχει εμφανές δημογραφικό πρόβλημα

* έχουν υπάρξει διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό για την κατασκευή του τμήματος

* ο ΒΟΑΚ ως ενιαίο έργο θεωρείται από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία

* η Σητεία διαθέτει δύο εκ των βασικών πυλών εισόδου / εξόδου της ανατολικής Κρήτης, δηλαδή το αεροδρόμιο και τον λιμένα Σητείας, ο οποίος αποτελεί μάλιστα πύλη Σέγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης

* ο σχεδιασμός περί αναμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη στον νομό Λασιθίου προϋποθέτει, πέραν των άλλων, την ολοκλήρωση του νέου ΒΟΑΚ έως και τη Σητεία

* στην ανατολική Κρήτη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα κανένα μεγάλο έργο οδικής υποδομής (ΝΟΑΚ, διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο Παχιά Άμμος-Ιεράπετρα, επαρχιακό οδικό δίκτυο, παράκαμψη πόλης Σητείας, κλπ.)

Βάσει των παραπάνω οι μηχανικοί της Σητείας, εκφράζοντας όλους τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες, ζητούν:

* τα τμήματα Άγιος Νικόλαος - Παχιά Άμμος - Αυχήν Αγκαθιάς - Σητεία - Ανατολική παράκαμψη Σητείας να αποτελέσουν πράγματι μέρος του σχεδιασμού υλοποίησης του νέου Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ)

* τα παραπάνω τμήματα και εφόσον από πλευράς ωριμότητας-ετοιμότητας βρίσκονται σε προχωρημένη φάση-κατάσταση και προηγούνται σχεδόν όλων των άλλων τμημάτων, να συμπεριληφθούν στον αρχικό προγραμματισμό χρηματοδότησης και κατασκευής του έργου

* άμεση ανακοίνωση της πηγής χρηματοδότησης για την υλοποίηση του οδικού άξονα Αγίου Νικολάου-Σητείας

* άμεση κατάθεση χρονοδιαγραμμάτων για την κατασκευή των τμημάτων Άγιος Νικόλαος - Παχιά Άμμος - Αυχήν Αγκαθιάς - Σητεία - Ανατολική παράκαμψη, με σαφή και δεσμευτικό χρόνο έναρξης και ολοκλήρωσης

* ενίσχυση των δυνητικών τελικών δικαιούχων, δηλαδή των υπηρεσιών αιχμής στην Κρήτη, που πρέπει να έχουν το κύριο βάρος της υλοποίησης, τόσο σε στελεχιακό δυναμικό όσο και σε αρμοδιότητες.

Πηγή: ypodomes.com